Share
Crveni karton spotom za singl ”Ko nam je slomio krila” najavljuje četvrti studijski album

Crveni karton spotom za singl ”Ko nam je slomio krila” najavljuje četvrti studijski album

Posle dvogodišnje turneje i preko više od 200 koncerata, Crveni karton je godinu i po dana bio ”na ledu”. Poslednji, humanitarni, koncert je odsviran 14. Juna 2019., sedam dana nakon uspešnog nastupa u niškoj Banovini kao gosti bendu Hladno pivo.

Zlatko Petković – Zlaja, bubnjar benda Zaa, nakon odlaska Ivice Lukovića, preuzeo je palice i debitovao u Banovini i od tog trenutka zvanično i ostaje bubnjar u Crvenom kartonu. Bivši pevač Vladica Ristić napušta bend, a njegovo mesto preuzima gitarista Stevan Pavlović, kompozitor i tekstopisac benda. Igor Mladenović – Giga sve vreme ostaje za bas gitarom i danas CK čine baš njih trojica: Zlaja, Giga i Stevan. 

Rad na četvrtom studijskom albumu je započet pre dve godine, pesme su mirovale, kao i oni, i dok su svirali sa svojim akustičnim pank rok bendom Trio (3-O), paralelno su radili na starim stvarima, menjali aranžmane i prilagođavali ih novom zvuku.

Pesma ”Ko nam je slomio krila” je singl koji predstavlja novi zvuk Ck, iako nastala pre par godina, detaljno oslikava sadašnju situaciju u Srbiji, što je samo znak da se nismo pomakli sa mrtve tačke i da je sve ostalo isto. U potpunosti se pridržavajući DIY parole, pesmu snimaju i produciraju samostalno u studiju Zamajac Undergound,  kao i najveći deo spota. Sviračke sekvence spota su snimane u ”Košnica” studiju u Kruševcu, a iza objektiva stao je njihov prijatelj Miljan Miletić. 

Ovim putem, CK želi da poželi sreću u daljem radu bivšim članovima benda i da najavi četvrti studijski album 2021.godine.

”U vreme tiranije, najprirodnija stvar za jednog rnr muzičara je da peva o slobodi. Slomljena krila su metafora za sve što smo bili uskraćeni bivajući nekada ”čuvari vatre”, a nekada ”čuvari plaže u zimskom periodu”. Ne bih ovom prilikom o postavi jer sam trenutno ”namjlađi” u bend,  ali uz svo dužno poštovanje, kolegi pre mene i ostalima koji prošli kroz Crveni karton, ovo je zvuk koji sam dugo priželjkivao od tog benda, jer sam tu, sa momcima, koegzistirao u kohabitaciji na istom asfaltu i učestvovao nekoliko puta i kao snimatelj i kao producent mnjihovihranijih radova. Ako ćemo pravo, niko nam nikada nije slomio krila, jer ako se dovoljno dugi baviš ovim, borba i aktivizam ti postaju deo bića, uđe u DNK i let je skroz prirodna stvar” – Zlatko Petković

”Kao neko ko je u bend ušao dok je CK bio petorka, sa saksofonom, koji je umnogome definisao zvuk na prvom albumu, preko jedne, pa onda i druge redukcije članova, a samim tim i zvuka, smatram da singl ”Ko nam je slomio krila” predstavlja krunu dosadašnjeg rada benda, a i da će CK u ovoj ovakvoj postavi konačno zasijati u punom sjaju i pokazati, svoj, puni potencijal” – Igor Mladenović

”Svaka promena u bendu od 2010.godine do danas, odsustvo ili prisustvo članova je doprinelo sazreavanju benda, atmosferi u istom i definisanju zvuka. Pauza, koja nije bila mala, je logičan splet okolnosti nakon svega što nam se izdešavalo u poslovnom i privatnom životu. Ovaj singl jasno postavlja temelj novog Crvenog kartona, a najvažniji sud ostavljamo publici” – Stevan Pavlović