AcidFather

´Da se predstavimo´ – AcidFather

U novom izdanju naše rubrike, predstavljamo vam bend AcidFather iz Srbobrana!

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom?

– Počeci su uvek skromni i naivni, to je ono vreme kada se razvija strast prema muzici i odmah se vidi da li se u to ulazi radi para ili radi zadovoljstva. Moj početak bavljenja muzikom je bio bend sa sadašnjim bassistom, svirali smo obrade uz par autorskih stvari, bilo je to krajem 90-ih. Vreme je prolazilo, imali smo druge obaveze i onda je na red došao bend AcidFather.

Kako je uopšte došlo do osnivanja benda i kako ste izabrali ime?

– Došli smo na ideju da oformimo bend tokom juna 2015. godine. Budući da smo pre svirali u raznim bendovima nije nam bilo teško da se skupimo. Ja sam dugo vremena svirao u industrial projektu Youth A.D. potom u bendu Drop Dead, bassista je ranije svirao u cover bendovima, a bubnjar u heavy metal bendovima i kako u to vreme smo sva trojica bili slobodni, odlučili smo da napravimo bend. Ime smo odabrali tako smo sva trojica zainteresovani za MK Ultra projekat koji je CIA sprovodila tokom 50-ih godina u USA, jedan od subprojekata je bio Čarli Menson i njegova organizacija “Porodica”, naime on je organizaciju držao pod kontrolom pomoću substance koja se zove acid a budući da je on bio glava te organizacije tj porodice on je ujedno i bio otac. Nama je dobro zvučalo to ime jer je impliciralo na to da se bolesna društva uglavnom oslanjaju na psihopatske ličnosti koje im obezbeđuju potrbne substance u malim dozama.

Odakle ste? Ko sve čini Vaš bend?

– Mi smo iz Srbobrana, malog mesta pored Novog Sada. Trenutnu postavu činimo ja, Stevan Pivnički – vokal/gitara, Miroslav Jojkić – bass, Šandor Bezeg – bubnjevi. U planu imamo još jednog gitaristu ali moramo da vidimo kako će se pokazati.

Ko su vaši omiljeni bendovi i bendovi koji su najviše uticali na vaš zvuk?

– Omiljenih bendova imamo puno, a oni koji su najviše uticali na naš zvuk su Melvins, Helmet, Sepultura, Nirvana, Crowbar, Sonic Youth, Soundgarden. Kad nas pitaju za pravac mi se deklarišemo kao stoner/sludge.

Koje su teme vaših pjesama i šta je to što vas inspiriše?

– Teme pesama su uglavno unutrašnja borba, motivacija i nedostatak iste, pesimizam koji se ogleda u optimizmu i obratno. Promena stvari je uglavnom sprečena iz straha da se ne izgubi postojeće, suviše smo uljuljkani u nešto, makar to bilo i loše ali nam je to naše stanje poznato pa zato to ne menjamo. Ovde isključivo pričam o ljudskoj prirodi. Sami sebe osuđujemo, zatvaramo i oslobađamo. To su uglavnom i teme naših pesama. Paradoks postojanja.

Da li ste pronašli svoj zvuk i u kom pravcu planirate ići?

– Dugo vremena smo tražili svoj zvuk i mislimo da smo ga našli. Volimo da sviramo prljavo i energično. Mi nismo tehničarski metal bend, ne izvodimo kilometarske solaže niti brže od svetlosti metal trikove. Nastupi su nam bogati energijom, euforijom i dobrom zabavom. Neretko se usled toga dešavaju nepredviđene stvari ali to je sve rokenrol. Mi nismo bend koji će stojati mirno dok izvodi pesme, budite sigurni da ćemo biti na sve strane, čak i skočiti do publike ukoliko nam to odgovara. Što se pravca tiče on će uvek biti energičan. Iako smo se oformili kao sludge bend ipak smo spontano išli u pravcu energije, verujem da će tako biti i dalje.

Kako biste opisali alternativnu scenu u Srbiji, a i u regionu uopšte?

– Scena trenutno ključa od od dobrih bendova ali je u teškom undergroundu što je i dobro donekle jer tu se jasno vidi da svi ti bendovi i jesu istinski nezavnisni i da im ne smeta što su nepravedno zapostavljeni od strane medija. Dobro je pa imamo internet portale kao što je Treći Svijet, jer internet portali rade jako dobar posao i pokrivaju sve ono što TV ignoriše. Tokom 2018. godine sam otkrio priličan broj kvalitetnih gitarijada, festivala i uopšte manifestacija koji prihvataju neafirmisane bendove pored poznatijih bendova sa rock scene. Ono što bi bendovi trebali da urade je da se malo više udruže jer će jedino zajedno dogurati daleko. Ključ uspeha je da se bendovi međusobno podržavaju koliko je to moguće i realno.

Ko vam je najveća podrška i koji su vaši planovi za budućnost?

– Naše porodice i prijatelji su nam najveća podrška, isto tako je dobar osećaj kad posle svirke nam dođu neki novi ljudi i kažu nam šta im se svidelo tokom naše svirke, to je ono zašto bend uopše i postoji. Planovi su nam EP, LP a postom i duža turneja…ali da se ne zanosim previše, uskoro treba u naše redove da uđe nov gitarista, prvo moramo njega pripremiti pa onda možemo korak po korak da napredujemo.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

– Podržavajte lokalne autorske bendove, ako mislite da je “scena mrtva” pogledajte neke od brojnih internet portala koji se trude da vam promovišu dobre bendove, Muzika je tu samo je treba naći a to je ono što je i zanimljivo. Nas možete naći bez po muke na društvenim mrežama!

Razgovarao: Nikola Blagojević

Total
0
Shares
Previous Article
Sjajni Jinx rasplesali Beograd

Sjajni Jinx rasplesali Beograd

Next Article
Kroz mećavu - Izložba grafičkih radova

Izložba grafičkih radova “Kroz mećavu” u NPRS