Ispitni rok nastup

‘Da se predstavimo’ – Ispitni Rock

U novom tekstu iz rubrike ‘Da se predstavimo’, razgovarali smo sa bendom Ispitni Rock.

Kako je nastao vaš bend?

– Bend nam se zove Ispitni Rock. Ime je nastalo skoro pa slučajno, jer nam je trebalo ime da bi se prijavili za Užički Rock Festival, pa je nakon dugog polemisanje neko predložio „Ispitni Rock“ i jednostavno nam se svidelo. Nastali smo početkom septembra 2016. godine. Za klavijaturama je Nadežda Pavlović, za bubnjem Nikola Beliša, na basu je Milan Mladenović, na gitari Sreten Vitezović i glavni vokal je Mateja Milivojević

Odakle ste?

– Skoro svi članovi su iz različitih mesta (basista-Beograd; bubnjar-Zlatibor; gitarista-Kosjerić; vokal i klavijature-Užice), ali kako smo se okupili u Užicu i tu počeli da sviramo, deklarišemo se kao Užički bend.

Pjesma vašeg benda na koju ste najponosniji/pjesma koja vam je donijela najviše uspijeha?

– Definitivno naša prva autorska pesma, „Duša od plamena“. Istina, sada smo u malo drugačijem sastavu nego kada smo je snimili, pa je stoga i aranžman malo drugačiji, ali je to definitivno pesma koja je postala naš zaštitni znak.

Vaši omiljeni bendovi i bendovi koji su najviše uticali na vaš bend?

– Privatno svaki član benda sluša različitu muziku: basista-Funky, pevač-Grangue, Klavijaturistkinja-Klasičnu muziku, gitarista:Metal, bubnjar-Rock. Tako da je svako uneo deo onoga što privatno sluša i napravili smo neki kompromis, pa zato imamo malo više distorzije u pesmama ali jako izražen bas i bas solaže.

Kako je biti muzičar u današnje vrijeme?

– U današnje vreme nije baš lako biti muzičar, pogotovu ako se svira Rock. Slaba prihvaćenost od strane okoline, konstantna dosađivanja o potencijalnoj količini novca koju bi zaradili da smo svirali narodnjake itd. Ali opet, iskustva i poznanstva koja se stiču na svirkama van grada gde smo počeli je nešto neprocenjivo, i nešto što ostaja za ceo život. A i sama borba za uspehom i borba sa finansijskim poteškoćama koje prate svaki početak je jedan veliki nauk, koji može da se stekne samo svirajući RnR.

Najdraži nastup koji ste imali do sada?

– Izdvojili bi smo dva nastupa: Prvi je na drugom po redu Bass Player festivalu gde je naš basista, Milan Mladenović, uzeo nagradu za najboljeg basistu festivala. Drugi najdraži nastup je svirka koju smo zajedno napravili sa jednim bendom iz Užica, Kratki s’ Vremenom, u kafiću Tunel u Užicu. Najkarakterističnije za taj nastup je bilo to što nas je policija prekinula zbog racije, ali je ipak to bila naša najjača zajednička svirka.

Kako ocjenjujete današnje stanje RnR muzike i vaše mišljenje o muzici danas uopšte?

– Generalno stanje u RnR-u nije loše, Stari bendovi se drže, a mladi polako pristižu, ali i pored toga, nema dovoljno bendova, a ni publike. Na našim prostorima se uvek prati ono što je popularno, a kako rock generalno nije mnogo popularan, onda i publike je sve manje.

Gdje vidite vaš bend za 5 godina i kakvi su vam planovi za budućnost?

– Pa malo je teško predvideti, ali ako se nastavi popularizacija ove današnje muzike, pitanje je kako će se prekostati. Mada najviše bi voleli da se za pet godina vidimo na Zelenom vencu u Beogradu, u izlogu PGP RTS-a ili u izlogu neke druge kvalitetne produkcijske kuće koja prepoznaje kvalitetnu muziku. Nešto što u što kraćem roku moramo uraditi, jeste da završimo spot za drugu autorsku pesmu „Staklo“ ,koja može da se očekuje na našem YouTube kanalu za par nedelja, i da snimimo još neke od naših autorskih, i naravno kada se nakupi dovoljan broj pesama, onda izdavanje albuma. Što se nastupa tiče, da proširimo malo listu gradova u kojima smo svirali i naravno samim tim da proširimo i publiku.

Poruku za mlade bendove, koji tek počinju?

– Najviše se ceni kada neki bend ima autorske stvari, ali ne treba žuriti sa tim, jer da bi se na samom početku probili, mora se svirati i po neki kaver. Jer u koliko na svom prvom nastupu sviraju samo autorske pesme, to je super za bend, ali će publici biti dosadno, tako da nisu ništa postigli. Autorske stvari treba postepeno ubacivati. Ipak smo mi muzičari, cilj nam je da pubici bude dobro. I naravno, da i kada rade kavere, da ne kopiraju originale, već da ostanu pri svom stilu i da tako ljudima približe svoj zvuk, kroz publici poznate pesme.

Razgovarao: Nikola Blagojević

Total
1
Shares
Previous Article
More Blood, More Tracks - The Bootleg Series Vol. 14

Bob Dilan izdaje neobjavljene snimke kultnog albuma iz 1975.

Next Article
Basheskia & Edward EQ

Basheskia & Edward EQ predstavili novu pjesmu “Planine Paname”