Share
‘Da se predstavimo’ – Madvro

‘Da se predstavimo’ – Madvro

U novom izdanju naše rubrike, predstavljamo vam stoner/doom/metal bend Madvro iz Smedereva.

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom?

– Uh, bejaše to davno. Ima tome skoro 20 godina. Kao i svi u to vreme, krpili smo se s opremom i vremenom. Ko je šta imao, i kad je imao. Bitno je bilo da se svira i postojala je kakva-takva scena. Mislim da nam je bilo mnogo lakše tad, bez interneta i svega, nego bendovima koji sad počinju i nestanu za dan.

Kako je uopšte došlo do osnivanja benda i zašto ime „Madvro“?

– Zovemo se MADVRO i poreklo imena i interpretaciju bismo zadržali za sebe i pustili publiku da naše ime interpretira kako god želi. Bend smo osnovali bukvalno “onako”. Milan, Dragan, Nebojša i ja (Ivan). Snimili smo Mud Giant u kućnim uslovima i bilo je: “Od sad ovako rokamo!”. To je bilo to.

Odakle ste? Ko sve čini Vaš bend?

– Dolazimo iz Smedereva. Grad u Srbiji, poznat po vinu, čeliku i zagađenosti. Nekad sa jakom metal scenom, trenutno bez scene. Bend čine Milan, Vladimir i Ivan, i ničega ne bi bilo da nije naših bivših članova Nebojše i Dragana, koje ovom prilikom puno pozdravljamo.

Ko su vaši omiljeni bendovi i bendovi koji su najviše uticali na vaš bend?

– Mnogo je bendova uticalo na Madvro, i to ne samo metal bendova. Ako bismo morali nabrajati, onda su to Black Sabbath, Sleep, Electric Wizard, Kyuss, Arcturus, Block Out, Joy Division, Candlemass, Solitude Aeturnus … Istina je da smo se kroz sve ove godine naslušali toliko muzike, da se tačni uzori ne mogu niti nabrojati a ni nazreti.

Da li ste pronašli svoj zvuk i u kom pravcu planirate ići?

– Naša ideja je da uvek jurimo taj “zvuk”, jer samo tako možemo i da stvaramo dalje. Planova nema. Prilagođavamo se trenutnim uslovima i stvarima koje nas inspirišu. Moglo bi se reći da smo jako haotičan bend. U jednom trenutku jurimo kadrove za novi video, u sledećem, tog videa nema nigde, pa se posle nekoliko meseci iznenada taj isti video pojavi i lupi o čelo.

Koje su teme vaših pjesama i šta je to što vas inspiriše?

– Horor, mitologija, okultno, fantastika, ljubav, socijalne teme… Život nas inspiriše. Nemamo neke odrednice niti se držimo bilo kakve ideologije. Sve je pitanje trenutka i toga ko je u tom trenutku najviše inspirisan.

Kako biste opisali alternativnu scenu u Srbiji, a i u regionu uopšte?

– Čini se da se poslednjih godina scena polako popravlja. U Srbiji je bilo jako teško. Pretpostavljam da je tako i u regionu. U Smederevu, koje recimo nije uopšte mali grad, nemate klub u kom biste mogli svirati, a da niste cover “bend”. Sve to jako utiče na lokalnu scenu, koja kod nas u gradu, skoro da ne postoji. Ovom prilikom šaljemo najsrdačnije pozdrave onima koji su tome doprineli.

Izdali ste početkom prošle godine debitantsko izdanje pod nazivom ‘Invocation of High Wizard’. Šta nam možete reći o navedenom izdanju?

– Više bismo voleli da Vi nama kažate šta Vi mislite o njemu. 🙂 “Invocation…” je nastao spontano. Nismo silili niti jednu pesmu. Sve su dolazile prirodno i svakoj je trebalo onoliko vremena koliko je sama pesma pre nego što je napravljena zahtevala. Kad smo shvatili da je dosta, i da je “Čarobnjak prizvan”, otišli smo i snimili album.

Ko vam je najveća podrška i koji su vaši planovi za budućnost?

– Žene, devojke, porodice, prijatelji… Planovi su da nam se desi drugi album.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

– LOVE AND DOOM! STAY UNDERGROUND!

Razgovarao: Aljoša Kremenović