Share
‘Da se predstavimo’ – The Margins

‘Da se predstavimo’ – The Margins

U novom tekstu iz rubrike ‘Da se predstavimo’, razgovarali smo sa bendom The Margins.

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom?

– Počeci sežu u 2014. godinu kad su počele nastajati autorske pjesme, pošto smo bend koji na samome početku nije ”skidao” tuđe pjesme. Usto, djelovali smo kao kvartet (gitara, bas, bubanj i klavir). Tražili smo još jednog člana a pošto nismo našli nikog tu kod nas u Sloveniji, počeli smo tražiti malo preko granice, točnije u Hrvatskoj. Pod zajedničkim imenom ”The Margins” smo počeli svirati početkom 2016. godine, kad nam se pridružio Patrik iz okolice Čakovca (Međimurje) i u tom trenutku se je rodila slovensko-hrvatska formacija. Svi članovi benda smo već duže vrijeme, prije Marginsa bili glazbeno aktivni dok se Luka i Aljaž i profesionalno bave glazbom, obojica radeći kao pedagozi.

Kako je uopšte došlo do osnivanja benda i zašto ime „The Margins“?

– Kao što smo već prije spomenuli, bend je bio formiran 2016. godine kad nam se pridružio Patrik na gitari a kojega smo našli preko nekih zajedničkih suradnika i kolega. Odmah smo kliknuli a s njim je došao i novi pogled na našu, do tad već postojeću muziku te nove ideje za dalje. Ime je nastalo spontano, svi dolazimo sa periferije odn. iz okolnih mjesta koja se nalaze uz samu državnu granicu, kako sa hrvatske, tako i sa slovenske strane (Međimurje/Prekmurje). Omen est nomen odn., upravo ime je to koje nas stalno iznova opominje da muzika nema granica, naprotiv, ona nas povezuje, kako mentalno tako i fizički. Sa ovom postavom benda smo otišli u studio, snimili pjesme i u studenom 2017. godine izdali prvi album ”Bella Insania”, kojeg smo pažljivo predstavili na koncertu u ljubljanskom ”Orto baru”.

Odakle ste? Ko sve čini Vaš bend?

– Bend čine Aljaž Gyurica na vokalu i gitari, Luka Ščavničar na basu i bekvokalima, Patrik Jambrošić na gitari i bekvokalima te Jože Horvat na bubnjevima. Tri četvrtine benda dolazi iz Slovenije, točnije iz okolice Murske Sobote, dok Patrik dolazi iz okolice Čakovca koji je udaljen dobrih četrdesetak kilometara.

Ko su vaši omiljeni bendovi i ko je sve najviše uticao na vaš bend?

– Kao glazbenici, imamo nešto zajedničkih i nešto različitih uzora koje pratimo ali definitivno i očito dolazimo iz jedne glavne grane a to je rock. Zbog te mješavine različitih stilova, koji su isto tako prisutni u našoj glazbi, svaki slušatelj nađe nešto za sebe.

Da li ste pronašli svoj zvuk i u kom pravcu planirate ići?

– Nismo nešto posebno tražili svoj neki zvuk, samo smo uzeli instrumente u ruke i počeli svirati. Sve ostalo je došlo nekako samo od sebe i učinilo nam se da je to prava stvar. Zvuk kojeg sad imamo je nešto malo oštriji od onog na početku a usto nas označava i podudara se s našim imenom i statementom. Možemo istaknuti još i da će pjesme na drugom albumu biti sigurno ”naše” odn, sličnije nama a zvuk će biti malo drugačiji ali svjež.

Koje su teme vaših pjesama i šta je to što vas inspiriše?

– Riječi pjesama nastaju po melodijama, uglavnom ih pišu Luka i Aljaž a muziku radimo zajedno. Teme su životne i poklapaju se sa svakodnevnim razmišljanjem a koje su naravno u harmoniji sa trenutnim nadahnućem i melodijom. Na prvom albumu je u središtu pozornosti čovjek, njegov odnos prema svijetu u kojem živi i odnos prema bližnjem.

Kako biste opisali regionalnu alternativnu scenu?

– Alternativna scena je u zadnjih par godina opet ojačala, nastalo je puno mladih i perspektivnih bendova koji se trude probiti pa je upravo zbog toga veća konkurencija a samim time i kriteriji postaju se teži i zahtjevniji. Živimo u vremenu u kojem postoji bezbroj mogućnosti: nije nikakav problem napraviti demo snimak i objaviti ga na društvenim mrežama, počelo se organizirati i puno manjih festivala koji imaju potencijal pretvoriti se u veće manifestacije a na kojima ti mlađi bendovi imaju šansu pokazati svoje umjeće. Nadalje, sve više mladeži je počelo posjećivati te tipove koncerata što je dodatna motivacija u nastavku bavljenja glazbom.

Krajem prošle godine objavili ste debitantsko izdanje pod nazivom ‘Bella Insania’. Šta nam možete reći o navedenom izdanju?

– Naš prvijenac je nastao nakon što nam se je pridružio Patrik a upravo je on zaslužan za ime albuma. Na albumu je devet autorskih pjesama u čijem je središtu čovjek i njegov odnos do svijeta u kojem živi. Sve pjesme su na engleskom jeziku a mi ne skrivamo da bi željeli svirati i negdje u inozemstvu a ne samo po Sloveniji i Hrvatskoj. Stilski gledano, glazba na albumu je uglavnom rock žanra ali se kroz cjelinu mješaju i drugi elementi poput grungea, indi ili altera. Kod samog procesa stvaranja glazbe, ne opterećujemo se previše sa žanrom ali ostajemo vjerni tom nekom rock zvuku pošto svi dolazimo iz tog glazbenog kruga te nas to nekako povezuje.

Ko je sve sudjelovao u stvaranju tog albuma?

– Glazbu i tekstove smo uglavnom napravili sami a za produkciju, mix i mastering se pobrinuo Denis Horvat.

Ko vam je najveća podrška i koji su vaši planovi za budućnost?

– Pošto se već naveliko radi na novom materijalu, namjeravamo se u bliskoj budućnosti vratiti u studio i izdati drugi album. Željeli bismo imati čim više svirki te se tako predstaviti široj publici, kako kod nas, tako i u inozemstvu.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

– Čitateljima želimo poručiti da i dalje prate naš rad putem društvenih mreža, neka podrže regionalnu alternativnu scenu, te ono što je za nas glazbenike najveća motivacija za daljnji rad – da nas dođu slušati uživo.

Razgovarao: Aljoša Kremenović    Foto: Denis Horvat