Share
Damir Imamović i Vasil Hadžimanov na World Music Festu Zeman

Damir Imamović i Vasil Hadžimanov na World Music Festu Zeman

World Music Fest je trodnevna avangarda svjetskih muzičkih baština koja će se dešavati 15, 16. i 17. augusta 2019. godine u Novom Pazaru.

Muzički festival World Music Fest Zeman je jedan od namlađih festivala u regionu, rodivši se tek prošle godine. Ove godine donosi čulno sinergičan sadržaj – četiri koncerta, tri interaktivne radionice, kao i takmičenje Glas Zemana koji će se održavati posljednji dan Festivala.

World Music Fest Zeman će biti otvoren koncertom Damira Imamovića i Vasila Hadžimanova 15. augusta u 20h,  u Gradskom parku kod Kule Motrilje.

Sarajevski sevdalija Damir Imamović i beogradski džezer Vasil Hadžimanov već nekoliko decenija na vrhu su lista najpoželjnijih gostiju svakog festivala. Ovog ljeta će po prvi put izaći na scenu zajedno i to na otvaranju World Music Festivala Zeman.

Festivalu se pridružuje slovenačka grupa Sentido, s izvrsnim plesnim i muzičkim nastupom  flamenka sa elementima jazz i etno muzike. Treći muzički nastup umjetnika iz Ankare, Mavi Siyah pod nazivom Od Andaluzije do Anadolije predstavlja sintezu flamenka i tradicionalne turske narodne muzike.

Ono što World Music Fest Zeman čini još interesantnijim su ovogodišnje muzičke radionice. SevdahLab koju će voditi Damir Imamović, je obrazovni projekat posvećen istoriji i estetici, započet 2010. godine, putujući “laboratorij sevdaha” koji je obišao svijet. Just Listen je druga radionica Festa, koju će voditi Daniel More, a baviti će se muzikom, improvizacijom i meditacijom. Treću radionicu Ilahija i njen istorijski razvoj će voditi Antonije Tot. Glavna tema ove radionice su istorijski put ilahije kroz različita podneblja i kulture, i raznolikost muzičkih izraza u kojima je na tom putu njena poruka našla svoj glas.

U sklopu World Music Fest Zeman će se održavati i takmičenje Glas Zemana 17.8. a nakon takmičenja, novopazarskoj publici će se po drugi put predstaviti prošlogodišnja pobjednica takmičenja Zvezdana Novaković iz Slovenije uz pratnju kvarteta saksofona Roya Quartet. Zajedno uz Zvezdanin glas će spojiti zvuke saksofona kroz moderne jazz harmonije.

Program World Music Festa ove godine donosi svjetski muzički zanos građanima Novog Pazara, Srbije, ali i cijeloj regiji.

Pozivamo vas da nam se pridružite kao ljubitelji izvanrednih muzičkih performansa tradicije i modernog stvaralaštva.

Festival će biti održan od 15. do 17. augusta, a sve ostale informacije možete naći na Facebook stranici World Music Fest Zeman.

  1. […] Music Fest Zeman koji će biti održan od 15. do 17. avgusta 2019. godine u Novom Pazaru, objavio je konkurs za pjevače/vokalne […]

Comments are closed.