Dan pobjede i sjajne muzike

Više hiljada Banjalučana proslavili su u subotu uveče na Akvani Dan pobjede nad fašizmom uživajući na zajedničkom koncertu Ede Maajke, Rundek Cargo trija i Hladnog piva.

More ljudi na banjalučkoj Akvani, ali i ispred nje najprije je slušalo domaće bendove Shangai Street Fight i Alexandria, koji su bili zaduženi za zagrijavanje.

Uslijedio je odličan nastup Ede Maajke, bosansko-hercegovačkog hip-hopera i njegovog dobro uštimovanog benda. Veseli Brčak s privremenom adresom u Izraelu osvojio nas je prepoznatljivim šarmom i duhovitim opaskama na svoj, ali i na račun dobro raspoložene publike, koja je u popriličnoj mjeri učestvovala u „prepucavanju“ sa njim.

„Raja, ništa mi ne miriše, to je dobro. Nemojte da pušite travu, to je droga! Ako slučajno imate kod sebe, ostavite je kod mene na stejdž, a ja ću da se pobrinem da dođe na pravo mjesto“, uz smijeh je naglasio Edo.

Kao na traci redali su se njegovi hitovi „Bomba“, „Facebook“, „No sikiriki“ i „Prikaze“, da bi za sam kraj ostavio legendarnu stvar Boba Marlija i njegovih Vejlersa „Is this love“ i povukao se sa scene…

Poslije pola sata uštimavanja, namještanja zvuka i drugih tehničkih stvari na stejdžu se pojavio legendarni frotmen zagrebačkog Haustora sa svojim Cargo triom i koncert ovorio s pjesmom „Ruke“, koje su i bile podignute ka nebu i stisnute u pesnicu, kao simbol otpora protiv fašizma.

„Sretan vam Dan pobjede nad nepobjedivim fašizmom“, rekao je Rundek uz ovacije hiljada grla i podignutih ruku koje su na žalost morale brzo da budu spuštene, jer su uslijedili neočekivani problemi sa zvukom.

„Tehnikalije“ su užasno nervirale Zagrepčanina sa adresom u Parizu, pa je glasno negodovao, upozoravajući tonce da smanje violinu, priguše gitaru ili pojačaju glas.

„Šta je ovo šta truli?“, nervirao se Rundek i na kraju promijenio gitaru, nanovo je naštimovao i odsvirao neke od najvećih hitova Haustora poput „Bi mogo da mogu“, „Uzalud pitaš“, „Sejmeni“, ali u nešto drugačijem aranžmanu od originalnog.

A kad je uslijedila „Aj Karmela“, antifašistička himna iz španskog građanskog rata, Banjalučanima nije bio potreban Rundek, pjevali su je glasno od početka do kraja, kao i druge najveće hitove njegove solo karijere poput „Makeda“i na kraju vjerovatno i najvećeg – „Apokalipsa“.

Rundek se potom zahvalio Banjalučanima i povukao u bekstejdž pred izlazak zagrebačkog pank-rok benda Hladno pivo.

A Mile Kekin i kompanija istrčali su na stejdž, uključili instrumente i svojom energijom prosto oduvali banjalučku publiku, koja je bez prestanka skakala cijelu svirku!

„Treba mi žena“, zaurlao je Kekin, kao da je on uključen u struju, potom je uslijedila pjesma protiv nasilja nad ženama „Šamar“, a onda i duhovite stvari poput „Pravo ja“, „Ful biti kul“, „Supermena“ i „Roštilja“.

„Razmišljali smo da li da otkažemo koncert jer nam je klavijaturista u bolnici, ne bih da ispadne da se ulizujem Banjaluci, ali ovdje nam je stvarno užasno dobro svaki put“, obrazložio je frontmen Hladnog piva.

Banjalučani su stvarno položili ispit, a za nagradu od Hladnog piva dobili su velike hitove „Nešto ljubavno“ i „Nije sve tako sivo“ prije grupnog klanjanja vjernim fanovima i odlaska sa stejdža.

To dobro raspoložena publika naravno nije mogla tek tako da dopusti, pa su Zagrepčani natjerani na bis i „Pitala si me“, koja je izazvala potpuni delirijum!

Po ustaljenom običaju Hladnog piva za sam kraj ostavljena je „Nema više naše birtije“, što je bio znak da se polako „pakuju koferi“, kućama ili negdje u noć.

mondo.ba

Total
0
Shares
Previous Article

Live album za godišnjicu rođenja Vlade Divljana

Next Article

Heroji garažnog roka The Gories u Beogradu