Share
Dana Gillespie u sarajevskom Ateljeu Figure

Dana Gillespie u sarajevskom Ateljeu Figure

Britanska blues pjevačica Dana Gillespie od 19. do 21 oktobra boravi u Sarajevu gdje će, kako je najavljeno iz Udruženje bosansko-indijskog prijateljstva, nastupiti u Ateljeu Figure.

Gillespina bogata karijera – od popa, folka, rocka pa sve do njezine najveće ljubavi – bluesa, rezultirala je sa 65 albuma. Nekoliko puta osvajala je naslov najbolje britanske blues pjevačice od British Blues Connection i Blueprint Magazine, glumila je i pjevala u brojnim mjuziklima i rock operama u poznatim londonskim pozorištima te u više igranih filmova.

Osnivačica je i organizatorica blues festivala koji se već 18. godinu održava na otoku Mustique na Karibima i na kojem gostuju najpoznatiji svjetski muzičari.

Dana je osoba neiscrpne energije, snažne karizme i duboke spiritualnosti. Njeni koncerti nisu samo koncerti. Oni su, kao i njezine pjesme, duboki duhovni doživljaji u kojima nas Dana uvlači u svoja iskustva i uvide, dijeleći s nama bogatstvo svoje senzibilnosti.

Ovaj put u Figurama nastupa sa nagrađivanim austrijskim pijanistom Joachimom Paldenom, jednim od poznatijih predstavnika autentičnog boogie-woogie bluesa u ovom dijelu svijeta, navodi se u saopćenju Udruženja bosansko-indijskog prijateljstva.