Share
Danas 37 godine od smrti Lennona i 74 od rođenja Morrisona

Danas 37 godine od smrti Lennona i 74 od rođenja Morrisona

Svijet rokenrola, posebno obožavaoci legendarnih grupa “Beatles” i “Doors” danas obilježavaju dva datuma – 37 godine od ubistva Johna Winstona Lennona i 74 godinu od rođenja Jamesa Douglasa “Jima” Morrisona.

John Lennon, rođen 9. oktobra 1940. godine u New Yorku, bio je pjevač, kompozitor i gitarista grupe Beatles. Njegova veoma kreativna karijera imala je i epizode političkog aktivizma, glume i spisateljstva.

Lennon i drugi član Beatlesa Paul McCartney su duboko uticali na razvoj pop i rok muzike, ali je Lennon važio za dušu i um “Beatlesa”, i za života postao je muzička ikona 20. vijeka, a njegove pjesme su rangirane među najbolje i najslušanije pjesme svih vremena.

Njegove najpoznatije solo pjesme su “Imagine”, “Jealous guy”, “Give peace A Chance”.

Lennon je poslije raspada Beatlesa 70-ih godina bio najčuveniji Beatles, prije svega zbog svojih pacifističkih stavova ali i veoma zapažene muzičke karijere.  Lennona je 8. decembra 1980. godine u New Yorku, na zaprepaštenje svjetske javnosti, ubio poremećeni obožavalac Mark David Chapman koji je još u zatvoru.

Muzičar je ubijen ispred svoje zgrade dok se vraćao kući sa suprugom Joko Ono iz studija gdje su snimali materijal za novi album. Ranije toga dana, njegov ubica je čekao ispred Lennonove zgrade kako bi dobio njegov autogram. Tom prilikom je jedan od obožavalaca, amaterski fotograf Pol Goress slikao trenutak kada Lennon daje Chapmanu autogram. To je posljednja Lennonova fotografija.

Jim Morrison, čije je pravo ime bilo James Douglas Morrison rođen je 8. decembra 1943. godine u Melburneu. Bio je pjevač i vođa “Doorsa” i smatran za jednog od najharizmatičnijih pjevača u historiji rokenrola.

Morrison je i autor nekoliko zbirki pjesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

Morrison je sahranjen na čuvenom groblju Pere-Lachaise u Parizu a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pjesnik, jer je umjetnik prvenstveno sebe smatrao pjesnikom pod uticajem Williama Blakea, Charlesa Bodlera i Arthura Rimbauda.

 

Leave a Comment