Share
Dark Circle Festival V – Najmračniji dvodnevni krug na Jadranskom Moru

Dark Circle Festival V – Najmračniji dvodnevni krug na Jadranskom Moru

Skoro šest sati cupkanja u autobusu na liniji Banja Luka-Rijeka umalo mi je omelo euforiju odlaska na Dark Circle Festival. Priznaćete nije se lako voziti u limenoj kutiji po ovoj vrućini pa još sa gomilom nekih baba koje idu kvasiti guzice na more.

Nas je doduše vodila druga stvar u taj prelijepi grad na obali Jadranskog mora. Mi smo tamo išli da dva dana uživamo u svim metal žanrovima na petom izdanju najmračnijeg festivala na toj obali; gore pomenuti Dark Circle Festival V.

Dva dana, dvije bine, svaka bina je bila domaćin za trideset bendova ukupno koji su se tu okupili da predstave svoj rad prisutnima. Valja naglasiti da je i ove godine DCF ekipa na čelu sa Vinkom Golembiowskim se i ove godine potrudila da uz podršku domaćoj sceni, publici pruži i dva svjetski poznata benda kao glavne zvijezde večeri.

— Prvi dan festivala –

Negdje oko 17 časova ispred ulaza u festivalski prostor posjetioci su se krenuli skupljati. Gomila muškaraca i žena u crnini, metal svira sa svih strana kroz prostor bivše fabrike papira Hartera; sve kako treba da bude na jednom dobrom festivalu agresivne muzike. Valja odmah u startu napomenuti da su organizatori maksimalno korektno ispoštovali zadani redosljed i satnicu bendova, tako da je bilo super znati tačno vrijeme kojim bendovi izlaze na binu i sviraju svoj program.

Kapija festivala se otvorila za sve tačno u 19 časova a Dark Stage je prvi „blagoslovio“ bend Zenoth; ovaj mlad ali itekako uvježban groove metal bend je sjajno probio led i privukao publiku pred glavnu binu. U 19:45 časova na istu binu se penje Banjalučko-Riječki black metal bend Zvijer i sa svojim varvarskim crnim metalom zagrijali prisutne i pripremili ih za ono što ih čeka u nastavku.

Valja napomenuti da se u 20 časova istu veče otvorila i Chaos stage bina. Prvi put u pet godina dugoj istoriji festivala, otvorila se druga bina. Nažalost nisam stigao da se gore popnem i pogledam sve bendove. Oko mi je malo proletjelo preko nastupa benda Morbid Creation i mogu reći da su momci iako pred malo publike oduvali i pokazali pravi i mudoviti old-school death metal.
Na glavnoj bini su se smjenjivali bendovi Sailing to Nowhere iz Italije sa svojim Pirate metal muzikom, poslije njih na binu su došli Zagrebački treš metalci Sufosia. Oko ponoći na binu izlazi hedlajner, Austrijski black/death metal kult, Belphegor. Bina je uskoro bila ispunjena trulim kostima, ogromnim drvenim krstovima okrenutim naopako, sve je bilo spremno da ritual počne. Sve ono što krasi ovaj bend, furioznost, beskompromisna energična i svetogrdna svirka je bila tu. Helmut već prekaljeni veteran metala je znao kako da podigne publiku i ubaci ih u haos koji samo Belphegor može i zna da napravi. Nažalost morao sam malo ranije da odem sa nastupa Belphegora da pogledam ono što je mene najviše interesovalo prvu veče. Slovenački death metal/grindcore veterani, Dickless Tracy. Dvadeset i kusur godina već, Ivan i Tomi; dva brata, prave vrhunski agresivnu muziku koju su u 45 minuta imali prilike da predstave na DC Festivalu.

Priliku da zatvore obe bine dobili su bendovi Kymera i IAMDISEASE. Prisutna publika se poslije nastupa hedlajnera polako popela na sprat sa otvorenim prostorom na kojem je bio DJ Glam party/after party. Prvi dan je bio potpuna pobjeda metal muzike u jednom trenutku u ex-YU prostoru.

–Drugi dan festivala–

Ono najteže što je bilo uraditi drugi dan festivala jeste ustati iz kreveta, povratiti, proklinjati mamurluk i život dok se tuširate… ali i to se obavilo. Cijeli dan raspadanja i čekanja 19 časova da se opet krene na festival. Nažalost drugi dan nisam stigao pogledati nijedan bend sa Chaos stage bine ali po riječima publike koja je bila gore, treba naglasiti da su oni najbolje prihvatili nastupe bendova Omega Sun i Lord Drunkalot. Glavna, Dark stage bina je bila spremna da posjetiocima pruži novu noć punu metala i haosa, haosa u bukvalnom smislu riječi, jer je veče počelo prolomom oblaka. Munje su obasjavale nebo satima i kiša je natjerala sve prisutne na DJ Glam spratu potraže krov nad glavom ispred bina. Malo je bilo odlaganja nastupa jer je ekipa festivala morala da zaštiti Dark Stage binu od moguće kiše. Ali svi bendovi od Core Of Creation, Omnivore, Theories Divide, Defiant do E.N.D. su tu veče pohodili glavnu binu i odradili sjajan posao. Meni lično Defiant je zakovao publiku. Sjajan, energičan nastup koji nije mogao ostaviti nikog ravnodušnog. A poslije tih bendova bilo je vrijeme i za drugog hedlajnera na festivalu, The Crown. Legendarni švedski det metalci su izašli na binu i počeli da siju sav kobrin otrov sa novog albuma; ali treba naglasiti kako je ovo bio prvi nastup ovih kultnih metalaca u Hrvatskoj u dvadeset osam dugoj karijeri, da su oni uradili sjajanu set-listu pjesama. Pored par pjesama sa posljednjeg albuma „Cobra Speed Venom“, ovi metalci su stavili naglasak na neke kultne pjesme sa albuma kao što su „Hell Is Here“, „Deathrace King“, „Possessed 13“, jedan puni sat opasne svirke ali je i tom došao kraj, sve ono što je dobro kratko traje. A bend je onda odlučio da zatovori svoj nastup svojom najkultnijom numerom, „Total Satan“. Riječi „There are no laws…nothing is sacred…total Satan anarchy!“ su u potpunosti opravdane od ovog benda u cjelokupnom njihovom nastupu. Šansu da zatvore festival dobili su bendovi Wolves Within i ThroatTwister. Kiša nije prestajala pa je after party nastavio pred binama do ranih jutarnjih sati.

Oko pola sedam mi smo morali napustiti prostor Hartere. Opet šest sati cupkanja u limenoj kanti sa gomilom baba, koje su ovaj put bile poliglote pa psovale nas što hrčemo, na njemačkom jeziku. Sve to cupkanje i patnja se itekako isplatila. Dark Circle Festival V je bio sjajan i svakako biste trebali planirati da ga posjetite u godinama koje dolaze. Ovaj festival ima potencijal da raste a ja se nadam da ćemo i iduće godine imati priliku da vam izvjestimo ovaj festival, za portal Treći Svijet.

Piše: Aleksandar Saradžić    Foto: Marko Plečko

« 1 of 3 »
  1. […] Dark Circle Festival V – Najmračniji dvodnevni krug na Jadranskom Moru […]

Comments are closed.