Share
Darko Rundek i “Baklava” predstavili pesmu “Ruzmarin”

Darko Rundek i “Baklava” predstavili pesmu “Ruzmarin”

Darko Rundek ostvario je saradnju sa makedonskom world music grupom “Baklava”.

Snimili su zajedno pesmu “Ruzmarin”, za koju je muziku komponovala Elena Hristova, pevačica “Baklave”. Tekst je na makedonskom i hrvatskom napisao Dejan Sibinovski Sibo. Kako kažu, to je ljubavna priča poput Tristana i Izolde, ali ostaviće publici da je doživi na svoj način. Ujedno, ova kompozicija najavljuje album “4” grupe “Baklava”, koji je biti objavljen u septembru.

Ova zanimljiva grupa imala je prvi “službeni” koncert 2005. godine. U početku su radili obrade tradicionalnih pesama u njihovim aranžamnima, a onda su nastale i njihove autorske kompozicije. Stručnajci se slažu da je bend uspeo da napravi specifičan, akustičan, veoma zanimljiv zvuk. Nastupaju kao kvartet, ali na koncertima i albumima imaju pomać brojnih kolega.

Na pitanje zašto su odabrali da im ime grupe bude “Baklava”, odgovaraju da im se to ime učinilo kao savršeno. Jer, baklava je ne samo turska poslastica, već i sinonim za romb, savršeni geometrijski oblik. U isto vreme, baklava je zajednički simbol u makedonskoj tradiciji, predstavljajući jednakost, spoj različitih kultura u umetnosti i četiri strane sveta. Diskografski prvenac. koji nosi naziv benda, objavili su 2005, a onda je usledio live album, pa “Kalemar” (2008); “Me mankas mucho” (Toliko mi nedostaje, 2011)…

Foto: Maja Argakijeva

 

  1. […] Izvor: trecisvijet.com […]

Comments are closed.