Share
Darko Rundek & Jazz orkestar HRT-a, Amira Medunjanin, New York Gypsy All Stars i drugi na 6. Makarska Jazz Festivalu

Darko Rundek & Jazz orkestar HRT-a, Amira Medunjanin, New York Gypsy All Stars i drugi na 6. Makarska Jazz Festivalu

I ove  godine grad podno Biokova  domaćin je  6. Makarska Jazz Festivala, ovaj put u još bogatijem  izdanju,  dovodeći  svjetska glazbena imena, te se time i svrstava u sam vrh festivalske europske jazz scene.

Uz mnogo truda, ljubavi i entuzijazma, Ante Gelo, umjetnički direktor te  organizatori Klaudija Vuković i Igor Gojak, uz podršku Grada Makarske i Turističke zajednice Grada Makarske, nastavljaju  ovu glazbenu priču iz godine u godinu, podižući ljestvicu sve više i više. Koncerti se održavaju na otvorenom, na prepoznatljivim mjestima grada kao što su Kačićev trg, Mletačka česma i Ljetno kino, čineći ovo glazbeno iskustvo još posebnijim.  Pojam jazz ove godine se stavlja u širi kontekst, u priču se upliće i sevdah, swing, dalmatinska šansona, romska glazba, novi val i još mnogo toga, jednom riječju očekuje vas pravi glazbeni spektakl. Festival traje od 20.08. do 25.08. 2019., sa ukupno 7 koncerata.

Festival otvara  čarobna i neponovljiva Amire Medunjanin 20.08.2019. na Ljetnoj pozornici sa početkom u 21.00 sat. Amirini  koncerti su nezaboravno iskustvo, ona donosi sevdah na sebi svojstven način, igra se sa jazzom i drugim žanrovima,i na taj način odvodi publiku u neku drugu dimenziju, prelazeći sve jezične barijere. Uz Amiru nastupaju Ante Gelo na gitari, Zvonimir Šestak na kontrabasu, te gudački kvartet. Ulaznice su dostupne u pretprodaji kod Turist Biro Makarska po cijeni od 100,00 kn, online via  makarskajazzfestival@ gmail. Istog dana na Mletačkoj česmi  nastupa Oridano Gypsy Jazz Band, u sastavu Orjen Riđanović, Aldo Foša, Milivoj Majdak i Gustav Barišin  koje ujednila zajednička fascinacija opusom Djanga Reinhardta, početak je 22.30 sata, ulaz slobodan!

Drugi dan festivala 21.08.2019. na Kačićevom trgu nastupaju Dražen Bogdanović, jedan od najboljih hrvatskih saksofonista, najpoznatiji po suradnji sa velikim Oliverom Dragojevićem. Uz njega na pozornici su još i Artemija Jelaš, Milo Stavros, Damir Dugeč i Ante Jurinović, okupljeni pod nazivom Dražen Bogdanović Project. Početak koncerta je 22.00 sata, ulaz je slobodan.

Treći dan očekuje vas nastup svjetski poznatog banda – New York Gypsy All Stars. Sastav  čine Ismail Lumanovski, Tamer Pinarbas,  Panagiotis Andreou,  Marius van den Brink, redom klasično obrazovani glazbenici koji su svoje vještine izbrusili na prestižnim svjetskim glazbenim konzervatorijima. Koncert se održava 22.08.2019. na Kačićevom trgu, početak 22.00 sata, ulaz je slobodan.

6.-Makarska-Jazz-Festival-2019-program

Četvrti dan nastupa Roby Lakatos, jedan od najboljih  svjetskih violinista, poznat je po svojoj glazbenoj svestranosti, te ga je uistinu teško svrstati u nekakav glazbeni žanr. Porijeklom je iz slavne mađarske glazbene obitelji, a svoje prve scenske  nastupe imao je još kao devetogodišnjak. Radi se o univerzalnom glazbeniku u kojemu se prožimaju briljantna tehnička okretnost. Uz Robya sastav čine mahom mladi enregični glazbenici: Jeno Lisztes, Robert Szakcsi Lakatos, Laszlo Balogh te Vilmos Csikos. Koncert se održava 23.08.2019. na Kačićevom trgu, početak 22.00 sata, ulaz je slobodan.

Tedi Spalato sextet / In a Jazz Mood nastupaju petog dana festivala.Tedi Spalato  splitski je kantautor, skladatelj i instrumentalist, sa bogatom glazbenom karijerom tokom koje je surađivao sa poznatim  glazbenicima, među ostalima s Gibonnijem, Oliverom Dragojevićem i Tamarom Obrovac. Iako je karijeru gradio na dalmatinskoj šansoni, njegovi glazbeni počeci su upravo vezani uz jazz i soul. Ovaj nastup upravo donosi to – spoj tradicionalne  dalmatinske pjesme i jazza sa elementima svjetske glazbe, uz njegov prepoznatljiv vokal i zvuk gitare.  Na pozornici će mu se pridružiti još i Goran Rukavina, Sanja Mlinar Marin, Gregor Ftičar, Miha Hawlina, Damir Rakić te Žiga Kožar.  Koncert se održava 24.08.2019. na Kačićevom trgu, početak 22.00 sata, ulaz je slobodan.

Posljednji  6. MJF zatvaramo u velikom stilu  – nastupom Darka Rundeka & Jazz Orkestrom HRT-a!!!!Darko Rundek, umjetnik sa mnogo uloga – pjevač, skladatelj, pjesnik samo su  neke od njih, jedan je od nautjecajnih regionalnih glazbenika. Karijeru započinje kao frontmen kultnog  benda Haustor početkom 80-ih, a nakon raspada benda gradi uspješnu solo karijeru kroz razne projekte.Glazba koju stvara mješavina je raznih stilova, od punka, novog vala, svjetske glazbe, igra se sa afričkim ritmovima, reggaeom, a lirika u pjesmama uvijek ima jaku poruku. Ovom prilikom čuti ćemo neke klasike poput skladbe “Šejn” ili ” Šal od svile” obavijene notama  Jazz Orkestra HRT-a, uz voditeljsku palicu dirigenta Mirona Hausera. Koncert se održava 25.08.2019. na Kačićevom trgu, početak 22.00 sata, ulaz je slobodan!

Ovogodišnji 6. Makarska Jazz Festival  zasigurno je događaj koji morate posjetiti!

www.makarska-jazz.info