Share
Darko Rundek: “Postoje periodi inspiracije i inertnosti, smjenjuju se jednako danas kao i prije”

Darko Rundek: “Postoje periodi inspiracije i inertnosti, smjenjuju se jednako danas kao i prije”

Stvaranje umjetnosti i komuniciranje s njom jedna je od ljudskih potreba. Ima vremena koja pogoduju onom obliku ljudskosti koji ima veze s umjetnošću i drugih u kojima se ta ljudskost mora boriti za opstanak.

Ovim riječima za “Glas Srpske” veliki umjetnik Darko Rundek opisuje kako je stvarati u vremenu u kojem živimo i ističe da se pravi umjetnik prepoznaje po tome što nas njegova djela stavljaju u novi dublji i vibrantniji odnos prema životu.

Jedinstven i originalan u svijetu umjetnosti, stekao je mnogobrojne fanove, a u Banjaluci je uvijek rado viđen gost.

Koncert “Rundek kargo trija” biće održan 9. maja, u okviru programa Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom u prostoru banjalučke “Akvane”. I ove godine organizator događaja je Unija studenata Republike Srpske.

– Čast nam je što smo pozvani da baš na taj datum nastupimo u Banjaluci, jer nas time prepoznaju kao borce protiv fašizma ili barem suportere. Fašizam ima više lica i treba ga uvijek ponovo raskrinkavati oko nas i u nama – istakao je Rundek.

Koncerti u Banjaluci, kako kaže, ostali su mu u dobrom sjećanju, ispunjeni podrškom i razumijevanjem publike.

Domaću muzičku scenu odavno ne prati, jer je živio u Francuskoj, pa mu je teško da napravi paralelu sa onim vremenima kada je on počinjao.

– Nisam u svojim dolascima u naše krajeve imao puno vremena niti interesa da se posebno bavim širom scenom. Povremeno bih po preporuci ili slučajno nailazio na zanimljive stvari, tako da mi se čini da dobre muzike ima – kazao je Rundek.

Takav slučaj je i sa pozorišnom scenom.

– Povremeno sam učestvovao u pozorišnim predstavama kao kompozitor scenske muzike. Posljednji takav komad je “Jugoslavija moja dežela” Gorana Vojnovića, u režiji Ivice Buljana, koji je premijerno izveden prije desetak dana u Drami Slovenskog narodnog gledališča – rekao je umjetnik.

Muzičar, pjesnik, reditelj i glumac, jedan od osnivača kultne jugoslovenske grupe “Haustor”, zaista je stvorio muziku koja ostaje za sva vremena.

– Drago mi je da publika prati i poštuje moj rad, nadam se da je on inspirisao ili će inspirisati druge – dodao je Rundek.

Na pitanje da li je danas teško biti inspirisan i da li često surova svakodnevica sputava talenat i ideje, Rundek je odgovorio da svakodnevica ne mora nužno sputavati.

– Ona može biti inspirativna. Što se mene tiče, postoje periodi inspiracije i inertnosti, smjenjuju se jednako danas kao i prije – kaže on.

Otkrio je da mu je jedna od omiljenih njegovih pjesama “Sanjala si da si sretna” sa albuma “Plavi avion” iz 2010. godine.

Novi album

– Uskoro će biti objavljen novi album “Rundek kargo trija”, na kojem smo dugo radili. Nosi naziv “Mostovi”. Nadamo se da će fanovi u njemu uživati – najavio je Darko Rundek.

glassrpske.com