Share
‘Darko Rundek – ulje je na vodi’, izložba fotografija Željka Jelenskog

‘Darko Rundek – ulje je na vodi’, izložba fotografija Željka Jelenskog

Otvorenje izložbe umjetničkih fotografija ‘Darko Rundek – ulje je na vodi’ održat će se 18. svibnja 2018. s početkom u 19,00 sati na Odjelu audiovizualne građe Gradske knjižnice ‘Ivan Goran Kovačić’ Karlovac. Na uzbudljivo putovanje kroz izložbeni postav povest će vas koncertni fotograf Željko Jelenski i gosti. Postav se može razgledati do kraja ljeta.

Na izložbi će biti prikazano preko 40 fotografija s tri koncerta Darka Rundeka i Cargo Orkestra koji su bili održani u Tvornici kulture 17. 10. 2010., 11. 4. 2012. u VIP Clubu u Zagrebu i u Domu sportova 16. 12. 2017. godine.

U kulturnom obilju raznih izložbi koje se mogu razgledati u našoj metropoli i šire, rijetko ćete naići na izložbe tako usko specijaliziranog karaktera kao što su to izložbe s glazbenom tematikom, točnije, izložbe koncertne fotografije. Profesionalna koncertna fotografija, iako poprilično zapostavljena u fotografskoj djelatnosti i strukovnim krugovima, uglavnom zbog činjenice što se malo fotografa njome aktivno i bavi, jedna je od objektivno najtežih disciplina u fotografiji.

Primarno zato što je, poput reportažne fotografije, podložna izuzetno brzom odvijanju događanja, restriktivnih, ponekad gerilskih uvjeta i vrlo ograničenog i kratkog trajanja po jednom snimanju. U vrhunskoj umjetničkoj koncertnoj fotografiji do izražaja najviše dolaze umiješanost, okretnost, domišljatost, urođeni ritam i umjetnički talent osobe koja se nalazi iza objektiva fotoaparata.

Željko Jelenski umjetnički je fotograf koji stvara već 40 godina. Održao je preko 40 samostalnih izložbi. Specijalizirao se za portretnu koncertnu fotografiju, a fotografirao je mnoge svjetske glazbenike (Frank Zappa, Carlos Santana, David Bowie, Tina Turner, Keith Richards, Lou Reed, Skunk Anansie, John Mayall, Robert Plant, Jimmy Page, Joe Cocker, Sting, Bruce Springsteen, Lenny Kravitz, Fun Lovin’ Criminals, The Edge (U2), Mick Jones (The Clash), Alice Cooper, Robert Smith (The Cure), Moby, Iggy Pop, Nick Cave, B. B. King, Macy Gray, Stacey Kent, Patricia Barber, James Carter, Sonny Rollins, Steve Vai, Bryan Ferry, Peter Gabriel…).

Uskoro priprema i fotomonografiju o svjetskim rock i jazz bubnjarima pod nazivom “Ritam i Strast”. Fotografira i krajolike te specifične detalje prirode. Fotomonografijom grada Lubenica s otoka Cresa izdanom 2010. godine “Drevnost u sadašnjosti – Lubenice” stvorio je jedinstven i neponovljiv spomenar Lubenica. Trenutno radi na fotomonografiji otoka Paga.

gkka.hr              Foto: radiosamobor.hr