David Gilmour

David Gilmour prodaje više od 120 svojih gitara u dobrotvorne svrhe

Ovog ljeta David Gilmour na aukciju stavlja više od 120 svojih gitara, uključujući one najpoznatije. Najatraktivniji primjerak u zbirci vjerojatno je Crni Stratocaster, Fender iz 1969. na kojoj je svirao sve od albuma ‘Dark Side of the Moon’ do svojih nedavnih solo albuma, uključujući i na nastupu Pink Floyda u Pompejima.

Očekuje se da će Crni Stratocaster postići cijenu između 100 do 150 tisuća američkih dolara. Ne čudi doduše, obzirom da je navedeni instrument, s modifikacijama kojima ga je Gilmour prilagođavao sebi, toliko legendaran da mu je posvećena i knjiga.

Aukcija ‘Kolekcija gitara Davida Gilmoura’ u New Yorku uključivat će i bijeli Stratocaster iz 1954., serijskog broja #0001 (na kojoj je Gilmour odsvirao ‘Another Brick in the Wall’), te Gretsch Penguin iz 1958. Očekuje se da će obje gitare postići cijenu između 100 i 150 tisuća dolara.

Na dražbi će biti i crveni Strat iz 1984. na kojoj je Gilmour svirao tijekom osamdesetih i devedesetih godina i za koje se vjeruje da će postići cijenu između 15 i 25 tisuća dolara, potom Martin D-35 ($10,000 – $20,000) i goldtop Les Paul iz 1955. ($30,000 – $50,000). Na aukciji će biti i brojne manje poznate gitare.

Vrijedna kolekcija u londonskoj kući Christie’s bit će izložena od 27. do 31. ožujka nakon čega seli U Los Angeles gdje će se moći obići do 7. svibnja, prenosi Goldfm.

‘Ove su gitare bile veoma dobre prema meni i mnoge su mi kroz sve te godine darovale pjesme’, rekao je Gilmour u izjavi. ‘Višestruko su se isplatile, no vrijeme je da krenu dalje. Gitare su napravljene da ih se svira i želja mi je da gdjegod završe, da nastave svojim vlasnicima davati dar glazbe. Stavljajući ih na aukciju, nadam se da mogu pomoći tamo gdje je potrebno i da kroz svoju humanitarnu zakladu mogu napraviti neke dobre stvari u ovom svijetu. Bit će teško odvojiti se od njih, ali možda ću ih jednog dana sve pronaći i ponovno otkupiti.’, izjavio je Gilmour u službenom priopćenju.

Foto: rollingstone.com

Total
0
Shares
Previous Article
Dodijeljene prve Rock&Off nagrade

Dodijeljene prve Rock&Off nagrade na velikom tulumu u Tvonici kulture

Next Article
The Bodhisattwa Trio Thea Grey Album

The Bodhisattwa Trio objavio novo izdanje „The Grey Album“