Davor Matošević objavio svoj debitantski album “Žetva”

Nakon prvog EP izdanja “Always be good to your enemies”, izdatog za renomirani Croatia Records, odlično popraćenog od strane publike i kritike, svjetlo dana ugledalo je prvo LP diskografsko izdanje Davor Matoševića, abum naziva “Žetva”. Snimljen u vlastitoj produkciji, kućnom studiju Davora Matoševića, koji potpisuje sve tekstove, aranžmane, snima sve instrumente i vokale, i zaslužan je za miks albuma.

Mastering albuma urađen je u Sound Struck studiju u Dubaiju, UAE, a potpisuje ga višestruko platinasto nagrađivani audio inžinjer – Elvis Garagić. Na albumu se nalazi 9 pjesama, nastalih u proteklih nekoliko godina i pečat su jednog bogatog stvaralačkog razdoblja.

Album je najavljen video spotom snimljenim na dvije istorijski značajne lokacije u Bosni i Hercegovini, starom gradu u Mostaru i starom gradu u Srebreniku za pjesmu koja i otvara sam album – “Puštam srce da diše”.

Cover art djelo je francuske umjetnice Valeriane LeBlond sa sadašnjom adresom u Walesu, UK. (Njen rad možete vidjeti na službenoj stranici umjetnice)

Davor Matošević rođen je 1980. godine u Tuzli. Gitaru počinje svirati sa 14 godina i odmah počinje komponovati svoje autorske pjesme. Odrasta na muzičkoj tradiciji američkih i britanskih kantautora zapadne hemisfere, sa pretežno engleskog govornog područja. Okružen LP pločama, upija zvuke muziciranja legendarnih svjetskih kantautora. Nakon dugogodišnjeg muzičkog djelovanja, prolaskom kroz nekoliko bendova i različitih zborova, pri kraju studija pedagogije i psihologije, počinje samostalno muzičko djelovanje.

Prve 4 pjesme, komponovane na engleskom jeziku, snima u studiju renomiranog “Croatia Records-a” i 2010. za njih izdaje promotivni EP pod nazivom “Always be good to your enemies”. Ovo izdanje dobija jako dobre kritike od strane muzičkih recenzenata širom regiona i Davor pjesme promovira na nekoliko koncerata, kao prateći akt.

Foto: Promo

Godinu dana nakon izdavanja EP-a, odlazi na privremeni rad u Afganistan, iz kojeg se vraća 2015. godine, što na nekoliko godina zaustavlja njegovo aktivno muzičko djelovanje. Ipak, i tamo daleko, Davor stvara nove pjesme, inspirisan kulturnim bogatstvom Afganistana, kao i vlastitim promišljanjem različitih životnih situacija, ali ovaj put na maternjem jeziku.

Pri povratku u Bosnu, nastupa na raznim festivalima u Hrvatskoj i Sloveniji, gdje izvodi nove pjesme. Te pjesme, nastale tokom boravka u Afganistanu, odlučuje snimiti i objediniti na svom prvom LP albumu. Početkom 2017. godine u vlastitoj produkciji snima nove pjesme, koje objedinjuje na svom prvom LP albumu. Ovaj album, pod nazivom “Žetva”, izlazi 2017. godine.

 

Total
0
Shares
1 comment

Comments are closed.

Previous Article
ferragostojam 11

Zabranjeno pušenje, Šank i J.R. August pridružuju se popisu imena za Ferragosto JAM 11

Next Article

Jack White objavio treći singl sa predstojećeg albuma