Demofest: Kolja konačno u svom gradu

Foto: demofest.org

MultiCultus, 3 kapljice iz Novog Sada, Ki iz Kumanova, Sila nečista iz Solina te Mnogi drugi i PigPop iz Zagreba izborili su se sinoć na Demofestu za učešće u finalu.

Oni će večeras, zajedno sa finalistima od prve večeri – bendovima Letarg (Koprivnica), Seine (Zagreb) , EoT (Karlovac), Kdžo (Banjaluka), Degeneza (Beograd) i East Time bend (Foča/Sarajevo) pokušati večeras da osvoje jednu od nekoliko zaista vrijednih nagrada.

Deveti Demofest približava se velikom ovogodišnjem finalu, a druge večeri na banjalučkom Kastelu imali smo priliku i da čujemo koliko su za godinu dana napredovali članovi benda “Rezerve”, koji su prošle godine osvojili drugo mjesto. I, sudeći po onome što smo vidjeli i čuli, momci su dobro iskoristili odskočnu dasku koju im je Demofest dao.

Punk petorka iz Makarske je podsjetila sve prisutne na svoj melodični punk zvuk, zaraznog ritma i pamtljivih stihova, koji im je donio visok plasman na osmom Demofestu, ali i predstavila dio materijala koji će se naći na njihovom debi albumu.

I ovaj put domaća publika pokazala je poštovanje za one kojima je festival namijenjen i već oko 21 sat ispred bine je bilo dovoljno ljudi da se takmičari osjećaju kao prave zvijezde.

Nakon što je žiri koji čine Vasil Hadžimanov, Nikola Kolja Pejaković, Mladen Badovinac (TBF), Dejan Ćirjaković, Bane Antović, Đorđe Mišić i Brankica Janković rekao svoje, bilo je vrijeme za revjalni dio festivala.

Na Demofest binu je potom stupila britanska rock atrakcija The Sisters of Mercy. Već sa prvim taktovima velikog hita „More“, binu, ali i prostor iznad posjetilaca, ispunile su ogromne količine dima, koji je u kombinaciji sa odličnim svjetlosnim efektima tokom cijelog koncerta održavao jedinstvenu atmosferu. Nju je upotpunila mješavina čvrstih gitara, procesiranih bubnjeva i specifičnog vokala koji posjeduje pjevač Endru Eldrič, srce i duša ovog benda.

The Sisters of Mercy su tokom jednoipočasovne svirke nizali stvari iz različitih perioda karijere, a na posebno dobar prijem su naišle „Body Electric“ i „Dominion“. Kulminacija je došla u dvostrukom bisu, za koji su sačuvali pjesme poput „Lucretia My Reflection“, „Temple of Love“ i „This Corrosion“, za koje se pokazalo da su fanovima zaista omiljene.

Negdje oko dva časa poslije ponoći red je došao da po prvi put u svom gradu slušamo Kolju i Grobovlasnike.

“Ovo je najvažniji koncert Grobovlasnika do sada, ne računajući onaj u beogradskom Domu sindikata, jer po prvi put sviramo u gradu odakle potičem. Mnogo toga presudnog u mom životu desilo se u krugu od kilometar od Demofest bine, na potezu Bulevar, Čaire, Vilsonova. Dugujem svom gradu zaista poseban koncert i to je jako emotivno za mene”, kazao nam je Kolja nekoliko sati prije koncerta i obećao “standardni repertoar, ali po našim standardima”.

Nastup je otvoren pjesmom „Da li venem ili zrim“, a ples u publici je uslijedio već kada je bend zasvirao „Mladoženju“. Harizmatični i duhoviti Kolja je u više navrata isticao da je srećan što napokon nastupa u svom rodnom gradu, stalno je razgovarao sa posjetiocima, pričao anegdote i prisjećao se priča iz svog odrastanja.

Sve to se odlično dopunjavalo sa bravurama vrsnih muzičara iz sastava Grobovlasnici, pa su se posjetioci brzo povezali sa izvođačima, te uglas s njima pjevali „Eto, udade se ti za konja“ i svi u istom ritmu skakali tokom pjesama „Pedofilija“, „Spao remen“ ili „Live aid“, sve do kraja večernjeg programa.

Ranije, u razgovoru s novinarima Kolja je objasnio da je materijal za novi album odavno spreman, ali da će u studio “kad nađemo vremena i para”. S obzirom na podršku i ljubav koju im je domaća publika sinoć ukazala, nadamo se da će to biti što prije.

Generalni sponzor devetog Demofesta je Nektar pivo, prijatelj festivala je i ove godine kompanija m:tel, dok je zvanični telefon festivala Huawei P9.

U velikoj završnici festivala nastupiće 12 finalista takmičarskog programa, pomenuti bend Nord, švedske rock zvijezde Mando Diao, te Bombaj štampa i ZAA, popularni regionalni izvođači. Kapije tvrđave Kastel biće otvorene od 20 časova, a ulaz će biti besplatan do 21.30, nakon čega će se naplaćivati pet KM.

mondo.ba

Total
0
Shares
Previous Article

Demofest: Demo bendovi napunili Kastel

Next Article

Hoomstock - mladi mijenjaju svijet