Despot Tomić Dobro jutro

Despot Tomić singlom “Dobro jutro” najavio novi album

Despot Tomić javlja se s novim video spotom za svoj novi singl “Dobro jutro“. Ovo je prva pjesma koja je snimljena za njegov nadolazeći drugi album “Dani jutra broje”, a sve je išlo jako brzo.

 Zoran Švigir (koproducent) nakon prvog preslušavanja okrenuo se prema Despotu i rekao mu: “Pa ovo je radiofonično!”; što ga je užasno nasmijalo jer nije očekivao da će se ikada taj termin upotijebiti u kontekstu s njegovom muzikom.

Osim na YouTube kanalu izdavača, singl je dostupan po principu “plati koliko želiš” na službenoj bandcamp stranici.

Despot Tomić muzičar je iz Mrkonjić Grada koji posljednih nekoliko godina živi i stvara u Beču. Muzikom se počinje baviti od najranije dobi, prvenstveno uz oca koji svira gitaru i koji je nekada posjedovao trgovinu nosača zvuka, stoga je muzika uvijek zauzimala esencijalno mjesto u kući Tomićevih.

Sa svojih otprilike 17 godina Tomić započinje opsesivno svirati gitaru i pritome strelovito napreduje, tako da već iste godine započinje nastupati na lokalnoj sceni sa svojim prvim bendom Manje Posla. Dvije godine kasnije Tomić seli u Beč gdje svira u raznim blues, jazz i rock bendovima od kojih najdugotrajniji biva Psychedelic Love. Svoju sviračku inspiraciju i uzore pronalazi u velikanima blues i rock glazbe, Jimi Hendrixu, B.B. Kingu i Eric Claptonu, dok svoju autorsku inspiraciju, kako to sam navodi, zahvaljuje Kurt Cobainu, Noel Gallagheru i Jeff Buckleyu.

Između 23. i 25. godine života Tomić piše i sklada neke od pjesama koje će se kasnije pronaći na njegovom debitantskom studijskom albumu “antiRomeo”, u periodu života kada ne posjeduje strogu definiciju sebe kao stilski određenog muzičara. Album predstavlja određenu vrstu fuzije svega što sluša i voli, a pokušavajući ne razmišljati o temama ili motivima, već kroz polu-trans dolazeći do akorda i melodija te spajajući ih s tekstovima, osnovu ovog albuma definirao je ljubavlju i zajedništvom.

“antiRomeo” jungovski se može opisati ili objasniti kao njegova sjena, njegovi su to najgori impulsi, neka vrsta studije konflikta unutar njega samoga, između dobra i zla, svjetla i tame, tanka oštrica onog što on jest i što nije.

Sniman u studiju Rambo Amadeusa u Beogradu tijekom prve polovine 2020. godine, a na albumu osim Tomića koji je autor muzike, tekstova i aranžmana sudjeluju Vojno Dizdar na klavijaturama, Vladimir Čukić na bas gitari, te Marko Kuzmanović i Pedja Milutinović na bubnjevima.

Za budućnost Despot Tomić priprema cijeli niz novih pjesama koje su već u nastajanju, a što se koncerata tiče – to ovisi o razvoju situacije u skorašnje vrijeme.

Total
353
Shares
Previous Article
Who See TriXstar Viđi nane

Who See i TriXstar predstavili zajednički singl "Viđi nane"

Next Article
tajno-drustvo-bend

Tajno Društvo predstavilo spot za pesmu "Mala plava pesma"