Share

Dopunjena muzička prošlost ex Yu prostora

petj

Četvrto izdanje “Eks-ju rok enciklopedije” Petra Јanjatovića. U tvrdom povezu, na 392 strane, čitaocima nudi fotografije i biografije grupa i autora sa prostora bivše Јugoslavije U knjižarama širom regiona pojavilo se četvrto, dopunjeno izdanje “Eks-Јu rok enciklopedija 1960-2015” rok novinara i kritičara Petra Јanjatovića.

U tvrdom povezu, na 392 strane, čitaocima nudi fotografije i biografije grupa i autora sa prostora bivše Јugoslavije, kojima je za razliku od prethodnih izdanja, dodato još 70 imena.

– Kada je u martu 1998. prvi put objavljena “Ilustrovana Јu rok enciklopedija”, nisam mogao da pretpostavim da ću 18 godina kasnije raditi na njenom četvrtom izdanju – napisao je Јanjatović u uvodnom tekstu knjige: U to vrijeme mržnje, svježih ratnih ožiljaka i uoči sve izvjesnijeg bombardovanja Srbije, mislio sam da ovakva muzička prošlost zanima vrlo mali i vrlo raštrkan krug onih sa neoštećenom memorijom. Osećao sam se kao u getu, ne shvatajući da nisam sam u toj usamljenosti. Knjiga je teška 1,6 kilograma, ali laka za čitanje i nudi odgovore na pitanja poput onog -koja je domaća grupa promovisala singl svirkom u avionu na liniji Beograd – Njujork, koji autor je na debi albumu snimio 98 pesama, a nije Džoni Štulić, da li je atletičar Zdravko Čolić 100 metara istrčao za 11,3 sekunde…

novosti.rs