BL Rising 19

Drugi „BL Rising“ u Banjaluci: Muzika spaja, oslobađa i uzdiže

Muzika povezuje, muzika donosi posebnu energiju, muzika spaja gradove i države, preskače sve granice i puteve, ispunjava, oslobađa i uzdiže.

Muzika na drugoj smotri andergraund muzike „BL Rising“, održanoj u banjalučkom „Siti pabu“ spojila je ljude, ljude vođene istom željom – da do kraja dožive muziku uživo i da stvore neka nezaboravna sjećanja. Sjećanja na susret sa novom muzikom, sjećanja na slušanje voljenog benda prvi put uživo, sjećanja na mogućnost čovjeka da stvori nešto dobro i da to podijeli s drugima. Nešto dobro stvoreno je u Banjaluci prošle godine, kad je prvi put održan „BL Rising“.

Stvorena je mogućnost da se na jednom događaju, u jednoj prostoriji, u par dana, dese mnoga čudesa. Prije svega, da se podrže autorski bendovi i da se njihovo stvaralaštvo proširi, da ljudi iz različitih država dođu da čuju te bendove, sklope nova prijateljstva, stvore nove uspomene. Ako je suditi po ovoj godini, misija stvaralaca ovog događaja je uspješno ostvarena.

Na ovogodišnjem „BL Risingu“ nastupilo je osam regionalnih bendova, a publika je došla čak i iz Slovenije i Njemačke, što je dovoljan dokaz da zvuk dobrih stvari često dođe do onih do kojih treba da dođe.

Čast da prvi nastupe, pripala je hip-hop sastavu „Grin Bulz“ iz Banjaluke. Momci su na fenomenalan, sebi svojstven način, pretočili ideje u svoju muziku i podijelili to s publikom. Odmah na početku večeri su svi već bili na nogama, a oni su napravili odličan uvod za nešto drugačiji zvuk koji je, poslije njih, predstavio mladi alternativni bend „Reluctant“ iz Tuzle, kojima je ovo i prvo predstavljanje u Banjaluci. Donoseći teži i mračniji zvuk, upečatljive note, u sjajnoj interakciji s publikom, ovaj sastav je stvorio jedinstvenu atmosferu i stvorio prikladan prelaz na hedlajnera večeri – hardkor sastava „Dick is Dead“ iz Doboja. Zatamnjena prostorija paba, ispunjena ljudima, tada je oživjela nekom posebnom energijom. Njihov nastup je (ponekad i doslovno) uzdigao publiku i razbacao energiju svuda po prostoriji, kako to obično i biva na njihovim nastupima, i oživio bacanje, sudaranje i skakanje i glasno pjevanje među prisutnima. Sve to je nastavljeno još glasnije, uz momke iz banjalučkog „Degeneka“. Nuklearni treš metal, stare stvari, nove stvari. Energija je kulminirala i na sceni se odigrala nevjerovatna svirka, koja je savršeno zatvorila prvo veče.

dick is dead

Muzika banjalučkog benda „Cornix“ bila je uvod u drugo veče „BL Risinga“. Odmah na početku, energija u susretu benda i publike bila je odlična i obećavajuća, kao nagovještaj da je pred svima još jedno izuzetno veče ispunjeno muzikom. Pjevalo se naglas, uz poznate pjesme, a nastavilo se u sličnom tonu, na nastupu treš/det metal benda „Futurephobia“, čiji članovi su iz Sanskog Mosta, Banjaluke i Prijedora. Banjalučkoj publici, koja je već imala prilike da se upozna s njihovom muzikom, priuštili su fenomenalan nastup, ali i želju za ponovnim susretom i bar kojom pjesmom više. „Bombarder“ je glasno i jasno udario na publiku, dobro poznatim spid/treš metal numerama, čije izvođenje uživo je bila posebna vrsta uživanja za sve ljubitelje ovog zvuka. Bend radi na lokaciji Beograd-Sarajevo i tokom višedecenijske karijere, ostavili su zaista zapažen trag na regionalnoj sceni. To rade i danas, ako je suditi po emocijama i susretu s publikom. Bilo je smijeha, suza, snažnih pjesama, i još snažnijeg skakanja. Smireniju i laganiju atmosferu za kraj donio je „Doom Man“ iz Banjaluke, koji je svojim interesantnim eksperimetalnim notama dostojno zatvorio ovu predivnu manifestaciju.

I još jedan „BL Rising je završen“.  Neko je možda pronašao novi omiljeni bend. Neko je zaplakao od sreće zbog prilike da pjeva uz omiljeni bend i da ostvari svoj san iz djetinjstva. Neko je plesao, neko je popio koju, neko se smijao, neko je skakao i glasno pjevao. Jedno je sigurno, svi koju si bili prisutni su uživali, svako na svoj način. Svi su bili dio nečeg lijepog. Svi su stvorili neke nove uspomene i nezaboravne trenutke, ali i razlog da „BL Rising“ doživi mnoge godine, da potraje, raste i još više se uzdigne.

Piše: Milanka Mitrić    Foto: Vedran Ševčuk Alf

Total
1
Shares
Previous Article
Vatra

Vatra spektakularno proslavila dva desetljeća na glazbenoj sceni

Next Article
Bolesna braća, Bad Copy, Dregermajster i drugi na prvom Sneakeroom festivalu

Bolesna braća, Bad Copy, Dregermajster i drugi na prvom Sneakeroom festivalu