Share
Drugi dan Demofesta protekao je u znaku sjajnih nastupa

Drugi dan Demofesta protekao je u znaku sjajnih nastupa

Odlična žurka na jedanaestom po redu izdanju Demofest-a se i sinoć nastavila. Prvi su binu zauzeli demo bendovi koji su izabrani da pokažu šta znaju i umiju.

Sinoć smo imali priliku da slušamo i gledamo četrnaest takmičarskih bendova koji su publiku digli na noge i pokazali zavidan nivo talenta i takođe zavidnu količinu energije.

Od njih četrnaest, šest bendova je prošlo u finale i treći dan festivala će se boriti za prestižne festivalske nagrade.

Bendovi koji su sinoć prokrčili svoj put do finala su Sergio Lounge iz Beograda, Lady D. iz Banja Luke, Anja Rikalo & The Band iz Mostara, Aleja Velikana iz Beograda, Drvo Truo iz Kikinde i bend G.M.O. iz Zaječara. Ovi sastavi su izabrani iz rostera drugog dana da se predstave i u finalu.

Poslije demo bendova na binu je izašao zagrebački bend Tyger Lamb, prošlogodišnji osvajači drugog mjesta na Demo festu. Oni su sinoć u odličnom spoju surfa, bluza, psihodelije i daba predstavili svoj album „Born Into This“.  Sjajna svirka koja je sve posjetioce festivala zagrijala za još dva hedlajnera koji su uslijedili.

Poslije benda iz Zagreba, na binu dolazi Marko Louis. Ovaj Beogradski muzičar je od ponoći počeo svoj performans koji je u najmanju ruku rečeno bio sjajan. Ovaj multi-instrumentalist i njegov bend su svirali muziku koja se može okarakterisati kao spoj soul, R'n'B sa uplivima Balkanske i orijentalne muzičke baštine. Takođe kao gosti na njegovom nastupu su se pojavili i trubači iz Knjaževca.

Oko pola dva iza ponoći na binu izlazi Darko Rundek i njegov bend. Dva sata čistog muzičkog savršenstva i Balkanske muzičke istorije od strane jedne takve legende i iskusnog muzičkog lisca, posjetioce nije ostavila ravnodušnima. Publika je svaku njegovu pjesmu pozdravljala gromovitim aplauzom i sa oduševljenjem uživala u hitovima poput „Štrajk Željezničara“, „Crni Dani“ kao i neprevaziđene evergrine kao što su „Ruke“ i „Ena“. Publika je Rundeka pozvala na bis, gdje se on vratio i zahvalio im se uz svoju najpoznatiju numeru „Šejn“.

Treba još spomenuti da je nagrada „Đakac“ za najoriginalniji tekst u znak afirmisanja autorskog stvaralaštva, uručena bendu Šavovina iz Zagreba.

Član žirija Nikola „Kolja“ Pejaković je najavio da će na idućem izdanju Demo Festa, 2019. godine biti premijerno predstavljena nagrada za najboljeg klavijaturistu. Ta nagrada će nositi ime po Draganu „Budi“ Budiću, muzičaru čije ime je upisano u istoriju rokenrola grada na Vrbasu.

Vidimo se na finalu i posljednjoj večeri ovogodišnjeg izdanja Demo festa XI.

Piše: Aleksandar Saradžić   Foto: Demofest (Zlatan Lipljanac)