dubioza-kolektiv-firma-ilegal-2008

Dubioza kolektiv – “Firma Ilegal” (2008.)

“Firma Ilegal” je treći studijski album bosanskohercegovačkog sastava Dubioza kolektiv, objavljen 21. marta 2008. u izdanju diskografske kuće Ekipa.

Firma Ilegal je prvi album benda na bosanskom jeziku, do tada su pjevali isključivo na engleskom. Muzika s ovog albuma se može opisati kao mješavina reggaea, duba i bosanskih etno motiva.

Pjesme s albuma uglavnom govore o trenutnoj političkoj i društvenoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a koja je zajednička i za sva društva u tranzicij. U kojoj su glavne značajke korupcijski skandali, privatizacijske pljačke i politička oligarhija koja koristi trenutno stanje radi osobnog bogaćenja. Firma Ilegal kroz sve pjesme opisuje situaciju koja je, iako govori o bosanskohercegovačkoj svakodnevici, lako razumljiva i u zemljama u okruženju, dok se sampleovi BiH političara, koji se provlače između pjesama na albumu, mogu vrlo lako zamijeniti izjavama njihovih kolega iz regije, bez da se promijeni smisao poruka.

Sa ovog albuma snimljeni su spotovi za pjesme “Šuti i trpi”, “Dosta” i “Svi u štrajk”. Na pjesmi “Stav” gostuje Gino Banana, a na pjesmi “Dosta” Frenkie.

Kasnije iste godine, album se pojavljuje i na tržištima u regionu preko izdavačkih kuća Menart za Sloveniju i Hrvatsku te PGP RTS za Srbiju.

 

Lista pjesama

  1. Šuti i trpi
  2. Firma Ilegal
  3. Svi u štrajk
  4. Blam
  5. Oni dolaze
  6. Vlast i policija
  7. Zrak
  8. Stav (feat. Gino Banana)
  9. Dosta (feat. Frenkie)

Total
0
Shares
Previous Article
Nišvil

Nišville 24 časa online

Next Article
dusty-hats-album-prvijenac-suze-ili-smijeh

Dusty Hats novim singlom predstavljaju album prvijenac "Suze ili smijeh"