Share
Dva koncerta Bunt Rok Festivala u Milenijumu, Vršac

Dva koncerta Bunt Rok Festivala u Milenijumu, Vršac

U koncertno – klubskom prostoru “Studio”, Millennijum Centra u Vršcu, biće održana dva koncerta osam najatraktivnijih i najzapaženijih bendova Bunt Rok Festivala RTS- a. 

U petak, 6. decembra nastupaće: “5 minuta slave”, “Natalée”, “Empathy Soul Project” i “Viva Vops”. Sutradan, u subotu  7. decembra, na binu pred publiku u Vršcu izaći će “Lagana sreda”, “Dingospo Dali”, “Kora” i “ZeroTwo”

Branka Glavonjić, autorka Bunt Rok festivala: Saradnja sa centrom Millennium je uspešno započeta prošle godine, kada su naši bendovi nastupili u okviru manifestacije “Tower Fest”.  Ovog puta želeli smo da tu saradnju unapredimo i to na zadovoljstvo i publike ali i naših osam odličnih, novih bendova.Tako je lansiran zajednički program „Bunt Rok Festival u Millennium- u“, koji čine dve koncertne večeri.

Centar Millennium se već 18 godina uspešno bavi organizacijom mnogobrojnih i vrlo raznovrsnih sportskih, kulturnih i zabavnih događaja, čime potvrđuje epitet centra svih zbivanja u Vršcu.

Srđan Prtljaga, direktor Centra Millennium AD Vršac: “Radujemo se ovoj saradnji, sigurno će i ovi koncerti biti veoma atraktivni, zanimljivi za publiku. Drago mi je i što ćemo u Vršcu ugostiti mlade muzičare Bunt Rok festivala RTS-a. Verujemo da će ove nastupe percipirati kao lepa, značajna iskustva tokom njihovih razvojnih puteva do pune afirmacije na muzičkoj sceni. Kroz dvodnevni muzički spektakl- rok događaj koji predstoji, našim posetiocima pružićemo priliku da na jednom mestu vide one koji dolaze da osveže i unaprede domaću scenu- najbolje mlađe snage rok muzike u Srbiji. Koncerti „Bunt Rok Festival u Vršcu“ biće održani u koncertnom prostoru „Studio“ centra Milenijum, koji je kompletno zvučno i svetlosno opremljen i publici prilagođen, nekadašnji televizijski studio.“

Svi programi za afirmaciju demo bendova, koje obezbeđuju autorka i tim projekta Bunt Rok festival RTS- a, nedvosmisleno su od izuzetnog značaja za neafirmisane, mlade muzičare. Umeju li da sve te pružene šanse iskoriste na pravi način ili je još rano za takvu procenu?

Mladi autori i bendovi se zaista izuzetno trude i to je najvažnije. Vreme će pokazati ko će izdržati sve prepreke, na putu do cilja i ko će od njih uspeti da izgradi neku dužu i značajniju muzičku karijeru.”, poverava Branka.

branka glavonjic bunt

BUNT ROK FESTIVAL RTS- a

Projekat Bunt Rok Festival RTS- a je nacionalnog karaktera, usmeren na afirmaciju novih talentovanih muzičara i autora. Do sada je 180 sastava i autora prošlo kroz projekat BRF, od čega je njih 120 ostvarilo priliku da auditorijumu predstavi svoju muziku, kroz programe i platforme čitavog medijskog sistema Radio-televizije Srbije. Tokom godina, BRF je neprekidno unapređivan novim sadržajima: nakon uspešno održanog 5. izdanja -još mnogo toga ostvareno do kraja ove godine. Organizovani su mnogi dodatni programi: pobednicima i najzapaženijim bendovima koji su prošli kroz projekat BRF, obezbeđena je velika letnja festivalska turneja u Srbiji i regionu, omogućeni su im nastupi i na posebnim “Bunt rok binama” na dva festivala („Rock village“ i „Belgrade Beer fest“), ali i i koncerti pred klupskom publikom Beograda, Zemuna… i uskoro Vršca.

Kakvi su utisci nakon održanog prvog u seriji koncerata u zemunskom  klubu Fest, 22. novembra?

Branka Glavonjić, autorka Bunt Rok festivala:Prvo veče serijala “Bunt Rok Festival u Festu” nam je donelo tri potpuno drugačija nastupa, generacijski različitih bendova koji su se savršeno uklopili. “Wajz” i “Logička greška”(finalisti 5. izdanja BRF-a), kao podrška “Viva Vopsu” (pobednicima BRF 3), su upravo i pokazali bogatstvo raznovrsnosti muzičkih izraza, koji se mogu čuti na našem festivalu. “Wajz” izvode rep, “Logička greška” pop i rok, a “Viva Vops” crossover. Ta raznovrsnost je ono što želim da i dalje negujemo na našem festivalu- pravo i prilike za “različitost” u odnosu na svu muziku koja preovladava danas u medijima. Veoma sam zadovoljna pojedinačnim koncertima ovih bendova, odzivom publike i generalno celom atmosferom.”

Šta još predstoji, a imaće etiketu BUNT ROK FESTIVAL do kraja ove godine, u susret šestom izdanju?

Branka Glavonjić: “Do kraja godine očekuje nas drugo izdanje koncertne serije “Bunt Rok Festival u Festu”, (petak 20. decembra, klub „Fest“ Zemun) kada će nastupiti sastav “Dingospo Dali” (pobednici 1.BRF- a) i dva benda sa 5. izdanja festivala. A od januara 2020. očekujte- još mnogo iznenađenja!”

Biografije svih bendova koji će nastupiti na koncertima 6. i 7. decembra u Vršcu, možete pročitati u nastavku.

5 MINUTA SLAVE

Novosadski bend “5 minuta slave” nastao je 2014. godine, kao rezultat zajedničkog odrastanja članova grupe. Muzički nedovoljno potkovani, u početku su svirali obrade. Vremenom se više posvećuju stvaranju autorskih pesama. Prvi demo album, pod nazivom “5 minuta slave” objavili su početkom 2018. godine i promovišu ga na festivalima i klubskim svirkama. Zapaženije nastupe su imali sa svojim uzorima (grupama Atheist Rap, Prljavim inspektorom Blažom i kljunovima, grupom Love Hunters) . Svirali su i sa grupom Ritam Nereda, Elvisom Jr Kurtovićem i Mortal Kombatom. Prvi studijski album ove četvorke, pod nazivom “PMS u kući” objavljen je septembra ove godine a prvi spot, za pesmu “Lenka”, je 29. novembra objavljen na njihovom YouTube kanalu.

NATALEE

“Nataleé” je bend koji kombinuje tradicionalne instrumente sa modernim matricama. Imajući u vidu da su osnovani decembra 2018. godine, osim javnih nastupa, još uvek nemaju zvanična izdanja pesama. Ono po čemu su “Nataleé” posebni  je “live loop performans”, koji omogućava članovima da stilski improvizuju (bez obzira što postoje utvrđeni aranžmani).

Kao najznačajnije do sada, izdvajaju nastupe na „Sofar Belgrade youtube platformi”, učešće u polufinalu i finalu “Bunt rok festivala” (RTS, 2019), plasiranje u finale ovogodišnjeg izdanja festivala “BARF”- a, kao i učešće na festivalima “Outhide”, “Belgrade Beer fest” i “Rock Village”.
Osnovnu postavu benda čine: Natalija Rajković  (ritam gitara i vokal), Aleksandar Dervišević (bas gitara), Nikola Burović (solo gitara), Branislav Dragović (DJ) A bendu se povremeno pridružuju i: Dušan Murišić (truba), Luna Škopelja (back vokal) iNikola Veličković (perkusije).

EMPATHY SOUL PROJECT

“Empathy Soul Project” je srpski alternativni bend, oformljen 2011. godine.

Pobedili su na takmičenju “Live Shot”, TV kuće “Kanal 9” i proglašeni za najbolji bend u svim serijalima te emisije.

Bend je izuzetno ponosan i na osvojeno 2. mesto na “Bunt Rock Festivalu” RTS- a, gde se takmičio u konkurenciji od 180 bendova. Uz podršku autorke BRF i Radio televizije Srbije, više puta su predstavljali svoju muziku u najpopularnijim muzičkim TV emisijama u zemlji i regionu: “Bunt” i “Tri Boje Zvuka”.

Prvi album, “Pyrric Victory”, objavljen je na zvaničnom YouTube kanalu benda. Sadrži 11 numera, koje svedoče o dosadašnjem razvojnom putu grupe.

Neki od nastupa, koji su značajno obeležili dosadašnju karijeru benda su: Exit festival, Beer Fest Belgrade, Mixer Festival u Beogradu, Bedem Festival u Nikšiću (Crna Gora), Riverbell u Zvorniku (Bosna i Hercegovina), Arsenal Fest Kragujevac, Winter Fest u Novom Sadu i mnogi drugi…
Članovi benda: Nenad Radaković (glavni vokal, gitara, bas gitara, sint), Rade Radojčić (prateći vokal, bas gitara, gitara ) i Saša Ignjatović (prateći vokal, bubanj)

VIVA VOPS

“Viva Vops” je bend iz Beograda, osnovan 2016. godine.

Čine ga muzičari koji se godinama bave alternativnom muzikom: Aleksandar Ćurčić (vokal), Marko Janković (vokal), Marko Trajkovski (DJj i klavijature), Nikola Živanović(gitara(, Đorđe Popović (gitara), Dušan Kalinić (bubnjevi) i Miroljub Antić (bas gitara).

Ubrzo nakon osnivanja, prijavljuju se na Beogradski autorski rok festival “BARF”, gde osvajaju 3. mesto.
Na trećem izdanju Bunt Rok Festivala RTS- a, (2017) osvojili su 1. mesto.
Prvi spot, za singl „Uniformisani kriminalac“, izazvao je izuzetne reakcije auditorijuma, a pobednička pesma sa BRF 2017.-  „ Svuda pivo“, uspešno pronalazi svoj put do publike i nakon trijumfa na ovom festivalu.
Na prvom izdanju festivala regionalne muzičke i video produkcije “MTS Vision”, bend “Viva Vops” je kvalitetom i posebnošću izborio prolazak u najužu konkurenciju, u čak dve kategorije: “Najbolji novi izvođač” i “Najbolja montaža i postprodukcija”. Osvajaju 3. mesto, za spot pesme „Uniformisani Kriminalac“.
Od osnivanja do danas, “Viva Vops” su nastupali na gotovo svim najznačajnijim muzičkim festivalima u Srbiji i regionu, a zasluženo ih prati epitet koncertne atrakcije.

Ubedljivi i upečatljivi scenski nastupi dva frontmena “Viva Vopsa”, pojačani žestokom svirkom benda, čine ovaj sastav nesvakidašnjim i originalnim.
“Viva Vops” je prepoznatljiv i po smelom upuštanju u kombinovanje različitih muzičkih pravaca.

Na njihovom repertoaru su gotovo ravnopravno zastupljene i energične pesme i balade, a zvuk ovog sastava, muzički znalci opisuju kao “jedinstvenu fuziju repa, panka, roka, metala i popa”.

LAGANA SREDA

“Lagana Sreda” je mlad autorski rok bend, koji je geografski teško locirati. Iako rođeni u različitim gradovima Srbije (Leskovac, Arilje i Banovci), centar njihovog „Bermudskog trougla“, mesto gde su se pronašli je- Beograd.

Vokal i gitara pripadaju Stefanu Niketiću, bas gitaru svira Filip Janjić, dok je za bubnjevima Ognjen Martinović.

Svoj zvuk opisuju kao “sirovu rokenrol energiju sa primesama trenutnog raspoloženja”. Pobednici su 5. “Bunt rok festivala” RTS- a. Takođe, Stefan Niketić je na istom festivalu osvojio i nagradu za najboljeg gitaristu takmičenja a Ognjen Martinović za najboljeg bubnjara BRF- prestižnog i velikog nacionalnog festivala, posvećenog afirmaciji mladih autora i bendova. Pobedu su osvojili i na festivalu “Demo fest”, čuvenog zemunskog kluba “Fest”.

KORA

Postavu benda čine: Mandić Bojan (bas), Saša Jovanović (bubanj), Goran Čamdzija (vokal) i Zoran Čamdzija (gitara).
Zvuk sastava “Kora“  definiše mešavina raznih žanrova- od emo, hard i dark roka, preko alternative i obrisa panka, pa sve do elemenata pop muzike.

Bend već duže vreme važi za “kultnu koncertnu atrakciju” u Beogradu, širom zemlje i regiona.

“Kora” je 2014. bila učesnik BDFL festivala i osvojila 3. mesto, po odluci žirija, novinara i publike. Na istom festivalu, pevač i frontmen grupe, Goran Čamdžija, proglašen je za najbolji vokal celokupnog takmičenja.

Iste godine, nastupali su i među finalistima čuvene Zaječarske gitarijade.

Na prestižnom Bunt Rok Festivalu RTS- a, osvojili su 2. mesto (2015. godine)
Svirali su na skoro svim vodećim festivalima: Arsenal fest, Lake fest, Jelen demo fest, Zaječarskaj gitarijada (dva puta), kao i na mnogim drugim regionalnim festivalima.

Bend je 2016. kompletirao svoj prvi album pod nazivom “Mesto Pada” (“Lamshade Media”). Uporedo sa objavom albuma, ekranizovali su dve pesme „Reč para grudi“ i „Japi“.

U maju 2017. “Kora” izbacuje novi spot i singl za pesmu „Sad se kajem“, sniman u čuvenom studiju „O“. Prošle godine, bend odlučuje da kompletan album uradi u producentskoj režiji Olivera Jovanovića. Decembra ove godine, u saradnji sa izdavačkom kućom “Menart”, izlazi i drugi po redu, dugoočekivani album- “Kome da priznam”.

Inicijalne reakcije, kako publike, tako i medija na drugi album grupe “Kora” su odlične. Ohrabreni i nadahnuti dosadašnjim postignućima, posvećeno pripremaju predstojeće nastupe i koncertnu promociju albuma.

DINGOSPO DALI 

Dingospo Dali je alternativni rok sastav, osnovan 2011. godine u Beogradu. Krasi ih epitet jednog od najuzbudljivijih bendova u regionu: “Melanholičan i strastven, originalan, zvuk ovog benda je spoj altroka i popmistike, koji na autentičan način spaja ritam sa nežnim vokalnim i gitarskim deonicama. Podeljen u celine, to je sastav koji je sposoban da zaleluja, polomi, tantrično pristupi ili te romantično zamisli.”

Zato se “Dingospo Dali” svrstava među one malobrojne muzičke grupe koje sa takvim stavom ulaze u “žanrovski klinč”- bez ikakvog opterećenja.

Njihova svirka, kažu, sadrži i “dozu besa”, koja auditorijum spontano uvlači u svojevrsnu “disciplinovanu meditaciju” i to je ono zbog čega koncerti ovog benda imaju epitet jedinstvenog iskustva… Novim singlom i spotom “Slabost” , “Dingospo Dali” najavljuje i novi album- “O nečemu lepom”(Long Play), koji se očekuje do kraja 2019. godine. Sastav “Dingospo Dali” čine: Sandra Vidojević (vokal), Nemanja Bulatović (bas gitara), Nikola Vidojević (bubanj), Nikola Mišić (električna gitara), Marko Mićanović (električna gitara). Bend je do sada objavio jedan studijski album “Sve dok mislim da je ovo drugi svet” (Long Play, 2017) ,  koji su visoko ocenili relevantni muzički kritičari,  a portal “Balkanrock” je album uvrstio u svoju listu “Top 30” najboljih regionalnih albuma objavljenih 2017. godine.  Pažnju na sebe skrenuli su nakon pobede na prvom televizijskom takmičenju demo bendova “Bunt Rok Masters” (2015.) u organizaciji TV emisije “Bunt”RTS, Drugog programa RTS i Radija 202 RTS, u kom je učestvovao veliki broj demo bendova iz cele Srbije.

Osvojili su 1. mesto na ovom takmičenju pesmom “Ne pitaj se”.  Nakon pobede, usledili su nastupi na festivalima širom Srbije i zemalja u regionu.

Njihove svirke bile su deo koncertnih programa Arsenal Fetivala, Exit- a, Demofest- a u Banjaluci (gde su takođe došli do finala takmičenja)… Svirali su i na Bir festu u Beogradu, Zaječarskoj Gitarijadi, Rock Vilidž festivalu u Banatskom Sokolcu, Bedem Festu u Nikšiću, Park Festu u Užicu…. Zapažen nastup imali su i u beogradskoj Hali sportova, kada su otvorili koncert švedskom indie-rock sastavu “Mando Diao”( decembar 2018.)
U beogradskom Kulturnom centru Grad, 12. maja ove godine, “Dingospo Dali” su održali koncert. Evo nekoliko utisaka:

ZEROTWO : 

ZeroTwo je drum ‘n’ bass dvojac iz Niša, nastao decembra 2017. Sastav čine di-džej Miroslav Petković (DJ Tjamil) i Luka Radulović, na gitari.

Na ovogodišnjem, petom Bunt Rok Festivalu RTS- a, osvojili su 3. mesto.
“Zero Two” gaje zvuk koji je svojevrsna mešavina d’n’b i jungle zvuka, sa metalom i hardkorom. Uz njih dvojicu, često nastupa i Miloš Bogdanović – Bogi iz benda S.K.A.

Miroslav je na d’n’b/ jungle/ breakbeat sceni već dve decenije, ubeleživši brojne nastupe u regionu ali i saradnju sa imenima poput Dub Pistols i Freestylers.

Luka je, od 2002. godine, kada je oformio svoj prvi bend, imao prilike da učestvuje u radu mnogih veoma različitih bendova (Decokvaritelji, Scarlet Dust, Red River Valley, S.K.A.) i svirao je širom Evrope i u Aziji.

Do sada su nastupali u rodnom Nišu, u Knjaževcu, kao i na vrhu Babin Zub na Staroj Planini (na nadmorskoj visini od bezmalo 2000 metara, što je svojevrsni visinski rekord za živi nastup muzičara). Planiraju izdavanje novog muzičkog materijala i predstavljanje publici u regionu.

O BUNT ROK FESTIVALU RTS- a

„Bunt rok festival” Radio-televizije Srbije je jedinstven televizijski demo festival, poznat po tome što se tokom ovog projekta predstavljaju i takmiče nove, neafirmisane grupe i autori.

Autorka festivala je novinarka i muzička urednica RTS-a Branka Glavonjić, koja autorski potpisuje i jednu od najdugovečnijih muzičkih emisija na svim televizijama- “Bunt”, koja se emituje već 17. TV sezonu.

Kroz pet izdanja BUNT ROK FESTIVALA RTS-a, do sada je prošlo oko 180 bendova i autora iz cele Srbije, od kojih je njih 120 ostvarilo priliku da nastupi na javnoj sceni.