„Dva su jahača prilazila“: Život i smrt Džimija Hendriksa

„Dva su jahača prilazila“: Život i smrt Džimija Hendriksa

Pred kraj prošle godine izašla je knjiga o legendarnom Džimiju Hendriksu “Dva su jahača prilazila” Mika Vola, u prevodu muzičara Dejana Cukića, u izdanju beogradske kuće “Laguna”.

Knjiga predstavlja psihodelično istraživanje života i smrti neprevaziđenog gitariste Džimija Hendriksa kao i putovanje u mračno srce šezdesetih godina kroz kaleidoskop sećanja i pripovedanja jedne epohe.

Džimi je bio gitarista u Njujorku i oslanjao se na podršku svojih ljubavnica dok je pokušavao da oponaša svog idola Boba Dilana. Crnac koji svira belačku rok muziku – želeo je da pokaže da je muzika univerzalna. Kad je stigao u Englesku, očarao je raskalašni London. Ne zato što je Džimi umeo da svira zubima ili držeći gitaru iza leđa, već zato što je zaista umeo da svira.

Putujući kroz ljubičastu izmaglicu idealizma i paranoje šezdesetih, Džimi Hendriks je bio muzičar zbog koga je Erik Klepton pomišljao da odustane od muzike, koji je nezaboravno obradio pesmu „All Along the Watchtower“ Boba Dilana, i čije je izvođenje američke himne definisalo Vudstok. A kad se njegova sjajna zvezda prerano ugasila, legenda je nastavila da živi u muzici i u intrigama koje su pratile njegovu smrt.

Dva su jahača prilazila“ je psihodelično i kaleidoskopsko istraživanje života i smrti Džimija Hendriksa – i putovanje u mračno srce šezdesetih. Dok su grupi devojke stajale u redu, droga je bila sve jača, a san šezdesetih je izgarao u vatri i krvi Vijetnamskog rata, ubistva Martina Lutera Kinga i izbora Ričarda Niksona za predsednika.

Mik Vol, autor knjige „Kada su divovi hodali Zemljom“ i biografije benda Metalika, oslanjao se na vlastite intervjue i iscrpna istraživanja kako bi ispričao ovu priču o bogu gitare. Vol je jedan od najpoznatijih britanskih muzičkih novinara, voditelja i pisaca. Nekada glavni urednik magazina Classic Rock sarađivao je i s listovima Mojo, Music Week, Mail on Sunday i brojnim novinama i časopisima širom sveta. Pored toga, vodio je sopstvene emisije na televiziji Sky i radio-stanicama Radio 1 i Capital Radio. Njegovo lice prepoznatljivo je iz bezbrojnih muzičkih dokumentaraca BBC-ja. Tokom svoje tridesetogodišnje karijere povremeno je bio predstavnik za javnost značajnih klijenata, menadžer, a isto tako i službenik diskografskih kuća.

„Dva su jahača prilazila“ Mika Vola, u prevodu Dejana Cukića, u prodaji je u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Total
0
Shares
Previous Article
Kryn objavio novi singl „The Deceiver“

Kryn objavio novi singl „The Deceiver“

Next Article
Sex Pistols

Danny Boyle sprema seriju o Sex Pistolsima