Izložba fotografija Nebojša Glogovac

Dve godine od smrti Nebojše Glogovca

Dug aplauz prolomio se sinoć Dvoranom kulturnog centra u Beogradu u čast jednog od najboljih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije – Nebojše Glogovca, koji je preminuo na današnji dan pre dve godine.

U prepunoj sali nakon filma “Moj jutarnji smeh“ čija projekcija mu je bila posvećana, a u kojem je i odigrao jednu od poslednjih uloga, bili su Glogovčevi prijatelji, supruga Milica i njegova publika koju je zadužio maestralnim ulogama tokom svoje bogate karijere.

Koliko je bio veliki, ne samo glumac nego i čovek, upravo govori činjenica koju je sinoć ispričao mladi reditelj Marko Đorđević, o tome kako je Nebojša prihvatio jednu malu, sporednu ulogu kako bi doprineo debitantskoj autorskoj priči iz Kragujevca.

“Nisam nikada mogao ni da zamislim da bi u mom prvom filmu mogao da igra veliki Nebojša Glogovac. Međutim, šetao sam jednog popodneva s majkom i tetkom Beogradom i prošli smo pored Ateljea 212. Tu u jednom kafiću sedeo je on. Pitale su što mu ne bih prišao i pitao ga za ulogu. Tako se i desilo, svideo mu se scenario i došao je u Kragujevac”, priča Đorđević.

Iskustvo koje je tada doživeo imajući Glogovca u kadru, sigurno će pamtiti zauvek, a kako kaže, pored maestralne glume, velikog glumca krasila je njegova neposrednost, opuštenost, a najviše humor.

“S obzirom da je trebalo da igra vidovnjaka koji gleda u sudbinu glavnom junaku pokušao sam da mu objasnim da sam ja to zamislio vrlo ozbiljno jer sam i bio kod jednog takvog, ali on se šalio sa mnom tako da se cela ekipa toliko smejala da smo jedva snimili kadar. Međutim, s njim je sve toliko bilo lako, te smo uz smeh, za svega dva dana snimili sve što nam je bilo potrebno, a on je bio sjajan”, evocirao je uspomene reditelj.

Đorđević je posebno za ovu priliku napravio kratak materijal njegovih scena koje nisu ušle u film, kao i onih iza kadra, pa su svi sa osmehom ali i dubokom setom i divljenjem gledali glumca koji daje sve od sebe podjednako i u najvećim ulogama koje su mu obeležile karijeru i u malim sporednim poput ovog vidovnjaka. Nema sumnje da je u svakoj bio izvrstan i neponovljiv.

tanjug.rs

Total
0
Shares
Previous Article
letuu-stuke-zad

Letu Štuke u originalnom video spotu za pesmu "Žad"

Next Article
arsenal-fest-2020

Arsenal Fest X: Dubioza kolektiv, Still Corners, Džajkovski - prva imena jubilarnog Arsenala