Dzenis-Njen-zivot-i-muzika

„Dženis: Njen život i muzika“: Objavljena intimna biografija kraljice rokenrola u izdanju Lagune

Dženis Džoplin je ušla u legendu kao drska, strasna duša osuđena na propast zbog bola koji je stvorio jedan od najizuzetnijih glasova u istoriji roka. Ali na stranicama knjige „Dženis: Njen život i muzika“ autorka Holi Džordž-Voren donosi jasan i dubok uvid u život žene koja nije bila definisana samo patnjom. Dženis je bila perfekcionista: strasna, učena muzičarka koja je rođena sa talentom, ali je isto tako izvanredno marljivo radila na njegovom razvoju. Ona je bila žena koja je pomerala granice pola i seksualnosti mnogo pre nego što je to bilo društveno prihvatljivo. Bila je osetljiva i željna toga da se uda i skrasi – ali nije mogla, ili nije htela. Bila je Teksašanka koja je čeznula da umakne iz Teksasa, ali nikad nije bila u stanju da sasvim pobegne.
 
„Biografija Dženis Džoplin koju je napisala Holi Džordž Voren – sa tom privilegijom da ima pristup kompletnoj dokumentaciji kao i članovima porodice i bivšim saradnicima velike pevačice – donosi detaljnu, slojevitu priču o umetnici kojoj je bilo suđeno da uspe, i koja nas je napustila prerano, baš u trenucima kada se činilo da će uspeti da se sa tim ogromnim uspehom izbori“, kaže Goran Skrobonja, prevodilac knjige.
 
Prvi prestup Dženis Džoplin bio je taj što je, kao mlada belkinja, rano uvidela snagu bluza, muzike koja se mogla naći samo na opskurnim pločama i u krčmama duž zalivske obale Teksasa i Luizijane. Ali i pre toga, ona se isticala u svom konzervativnom naftaškom rodnom gradu. Bila je muškaračica koja je ujedno gajila intelektualnu radoznalost, slikala i imala rasno progresivne stavove.
 
„Koliko god mislili da znamo o Dženis, pronaći ćemo u ovoj knjizi nove zanimljivosti i pojedinosti i upotpuniti sliku o Džoplinovoj koja je postala idol brojnih generacija ljubitelja roka, bluza i soula“, ističe Skrobonja.
 
Krajnje intimna biografija „Dženis: Njen život i muzika“ predstavlja Dženis kao kraljicu rokenrola, kao komplikovanu buntovnicu, kao muzičku predvodnicu koja je kršila pravila, kompleksan portret izuzetne umetnice koja je konačno dobila biografiju kakvu zaslužuje.
 
Knjigu možete pronaći od petka 30. oktobra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Total
0
Shares
Previous Article
Void Inn objavili novi album “End this game”

Void Inn objavili novi album “End this game”

Next Article
Crni dani CERN-a Prazninama

Crni dani CERN-a objavili novi album "Prazninama"