Johnny Cash

Džoni Keš – 10 stvari koje (možda) niste znali o “čoveku u crnom”

Šesnaest godina nakon smrti Džonija Keša njegova zvezda i dalje sija jako isto kao što se prepričava njegov buran život, ali kada se kritičar Los Anđeles Tajmsa Robert Hilburn sastao sa Kešovim dugogodišnjim menadžerom zbog konsultacija na biografiji koju je o Kešu pisao, na videlo su izašle i neke činjenice o “čoveku u crnom” koje je malo ko znao.

Obožavaoci Džonija Keša već sigurno znaju dosta o njegovom životu, od tragičnog gubitka brata, Kešove borbe protiv zavisnosti od amfetamina i povratka kreativnom radu posle dugo godina lutanja, ali kada se zbog pisanja autobiografije o pevaču Robert Hilburn sastao sa njegovim bivšim menadžerom Luom Robinom, ovaj mu je rekao da 80% priče o Džoniju Kešu tek treba da bude ispričano.

Knjiga “Johnny Cash: The Life” puna je opisa Kešovih uspona i padova, ali otkrića koja bi mogla da iznenade i najveće poznavaoce njegovog života i daju mu još veći karakter izuzetno kontroverznog i kontradiktornog umetnika.

1. Voleo je čudovišta

Kao dečak, Keš je bio fasciniran originalnim flmon o doktoru Frankenštajnu. Za njega je čudovište koje je on napravio eksperimentom bilo simpatičan lik, “neko ko je napravljen od loših delova, ali se trudi da bude dobar”.

2. Morao je da prevaziđe netrpeljivost prema manjinama

Keš je svom prijatelju Karlu Perkinsu dao ideju za rokenrol klasik “Blue Suede Shoes” zasnovan na neukusnom kostimu jednog afro-američkog pripadnika vazdušnih snaga koji je bio stacioniran u Nemačkoj. Keš, koji je bio poznat po svom zalaganju za prava manjina, naročito domorodaca, bio je uvučen protiv svoje volje u incident sa crnim vojnikom, a kasnije je to pripisao mentalitetu ruralnog Arkanzasa u kome je odrastao i rekao “da nikada u životu nije “mrzeo crnce”

3. Bio je pomalo šašav

On i njegova prva žena Vivijen, dali su prvoj ćerci ime Rouzen, po Kešovim nadimcima za Vivijenine grudi: Rouz i En.

4. Bio je lukav

Njegov prvi hit broj jedan na top listama “I Walk the Line” dugo vremena je bio tumačen kao oda njegovoj mladoj ženi, ali je za Keša imao i drugo značenje: on je takođe mislio da je ona dobar način da u nju “ušunja” i reference na boga, nakon što mu je Sem Filips rekao da nije zainteresovan za snimanje bilo kakvih duhovnih pesama.

5. Bio je praktičan

Iako je pesmu “Man In Black” napisao kako bio objasnio društvenu i ličnu svest oko izbora njegove garderobe, taj izbor je imao i svoj prakktični razlog: crna odeća je na dugačkim turnejama bila mnogo lakša za održavanje. Zbog toga su ga u ranim danima njegove karijere zadirkivali i prozvali “pogrebnik”.

6. Njegov brak sa Džun nije baš bio “med i mleko” 

Iako je Kešov brak sa Džun u kasnijim godinama bio okarakterisan “kao večan”, kada su počeli vezu još dok je bio venčan sa Vivijen, mnogi njegovi prijatelji su Džun ocenili kao manipulatorku: “pretečom Joko Ono u Lenonovom slučaju”, kao je napisao u knjizi Hilburn.

7. Imao je problema sa istinom

Godinama je Keš tvrdio da je prestao da guta pilule nakon što je polumrtav ležao duboko u pećini ispod reke Tenesi. Božjom intrvencijom nekako je preživeo, vratio se porodici i tada ostavio tablete. Međutim Hilburn u knjizi primećuje da je i nakon tog “čudesnog događaja” bio ozbiljno zavisan od amfetamina.

8. Bio je na ivici da pokrene pobunu u zatvoru

Na Kešovom drugom velikom koncertu u zatvoru Sent Kventin 1969. godine Keš je premijerno izveo dve nove pesme koje je nazvao po imenu zatvora. Gorki i ljuti tekstovi pisani iz ugla zatvorenika (“San Quentin, I hate every inch of you”) zamalo su doveli do pubune, a on je bio na velikom iskušenju: “znao je da je bilo potrebno samo da kaže “idemo” i nastao bi totalni haos”, rekao je u knjizi producent Bob Džonston.

9. Nije bio tu kada se Kris Kristoferson spustio helikopetrom na njegov posed

Još jedno legendarno predanje kaže da je njegov prijatelj Kris Kristoferson doleteo helikopterom na Kešovo imanje i izašao iz njega sa pivom u ruci i dao Kešu demo snimak pesme “Sunday Mornin’ Comin’ Down”. Međutim Kristoferson tvrdi da nije imao pivo u ruci, pesma nije bila “Sunday Mornin’ Comin’ Down”, a Keš uopšte nije ni izašao da ga pozdravi.

10. Mislio je da nikoga nije briga za njegovu muziku

Pre nego što je počeo da radi sa Rikom Rabinom na seriji “American” albuma koji su ga ponovo vratili u fokus interesovanja, bio je toliko utučen i mislio da nikoga apsolutno nije briga za njegovu muziku tada, a naročito kada bude umro. “Rik me je na kraju ubedio da sam iza sebe ipak ostavio nešto po čemu će me se sećati”, rekao je Keš.

 

Total
0
Shares
Previous Article
kolja

Kolja dva dana u zemunskom klubu Fest

Next Article
Artorius - Knjiga Proslosti

Artorius predstavio spot za pesmu „Knjiga prošlosti“