Džošua Redman zvezda 33. Beogradskog džez festivala

Najbolji svetski džez saksofonista srednje generacije Džošua Redman biće među glavnim zvezdama 33. Beogradskog džez festivala, najavio je Dom omladine Beograda.

Nastup višestruko nagrađivanog umetnika i čestog saradnika „Rolingstounsa“, 29. oktobra u Centru „Sava“, biće kruna ovogodišnjeg izdanja najstarijeg i najpoznatijeg međunarodnog džez događaja u Srbiji.

Saksofonista i kompozitor Džošua Redman jedan je od najharizmatičnijih i najcenjenijih džez umetnika iz generacije koja se na sceni pojavila devedesetih godina prošlog veka.

Sin legendarnog saksofoniste Đuija Redmana, koji je nastupao na prvom „Njuport džez festivalu“ u Beogradu 1971. godine u kvartetu Orneta Kolmena, Redman je od malena bio u kontaktu sa muzikom, ali je ipak planirao da studira prava i bio primljen na Jejl.

Umesto na pravima, leta 1991. godine obreo se u Njujorku, gde je vrlo brzo ostvario afirmaciju na džez sceni i rešio da se ipak bavi muzikom. U novembru iste godine pobedio je na prestižnom takmičenju “Telonious Monk Jazz Saxophone”.

Ubrzo je potpisao ugovor za „Vorner bros“, postavši jedan od predvodnika generacije takozvanih „mladih lavova“ gde su i Bred Meldau, Kristijan Mekbrajd, Roj Hargruv, Mark Tarner, Brajan Blejd.

Osvajao je visoke pozicije na godišnjim listama najboljih muzičara časopisa Daunbit, Džez tajms, Vilidž vojs i Roling stoun, a četiri puta je bio nominovan za prestižnu Gremi nagradu. Poslednju nominaciju dobio je baš tokom ovog proleća, za duo album sa dugogodišnjim bliskim kolegom i prijateljem Bredom Meldauom, u kategoriji Najbolji džez instrumentalni album.

U Beogradu će se predstaviti u triju koji čine bubnjar Greg Hačinson i basista Rojben Rodžers, najbolji predstavnici mlađe generacije američkih džez muzičara.

Ulaznice za koncerte u Centru „Sava“, 29. i 30. oktobra, u okviru 33. Beogradskog džez festivala biće u prodaji od 3. jula po ceni od 1.200, 1.500 i 2.000 dinara, a komplet ulaznica za obe koncertne večeri (četiri koncerta) mogu se nabaviti po ceni od 2.500 dinara.

tanjug.rs

Total
0
Shares
Previous Article

Svirkom u taksiju Luke Black najavio koncert u Beogradu

Next Article

Pola veka od festivala koji je promenio svet