elektricni-orgazam-turnejom-proslavlja-40-godina-postojanja

Električni orgazam turnejom proslavlja 40 godina postojanja

Koncertima u Kruševcu, Šapcu, Beogradu, Novom Sadu, Skoplju, Nišu, Požarevcu, Subotici, Zaječaru i Smederevskoj Palanci, jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih rok bendova sa ovih prostora, legendarni Električni orgazam, proslaviće 40 godina postojanja. Kako saznajemo, ovo je tek početak, jer se bend sprema za turneju koja će trajati tokom cele godine.

Turneja počinje 13. marta koncertom u Kruševcu. Cele ove godine bićemo na turneji, koja obeležava 40 godina rada benda. Planiramo da obiđemo što više gradova i obeležimo taj jubilej na koncertima, u direktnom kontaktu sa našim fanovima“, kaže Gile pred početak turneje.

Urbana legenda kaže da je bend nastao 13.januara 1980. godine nakon koncerta grupe “Leb i sol” u Domu sindikata, kada su Srđan Gojković Gile, Ljubomir Jovanović Jovec i Ljubomir Đukić Ljuba otišli u boemsku kafanu “Mornar” (pošto u to vreme nije bilo kafića) i odlučili da naprave pank bend. Ime “Električni orgazam” predložio je Gile, pošto mu je to prvo palo na pamet, želeći da na taj način namerno provocira i šokira tadašnji establišment.

Tog dana bili smo na koncertu grupe “Leb i sol”. Koncert je bio super, ali to nama, koji smo slušali to što smo slušali, s nabujalom tinejdžerskom energijom, jednostavno nije bilo dovoljno. Hteli smo nešto drugo i posle koncerta smo otišli u kafanu “Mornar”. Bila je, za to vreme jedna uobičajena situacija – nema konobara. Tako je i nastala jedna od naših prvih pesama, “Konobar” a te iste večeri nastao je i “Električni orgazam“”, sećaju se članovi ovog kultnog sastava.

“Električni orgazam” je u stvari bio napravljen samo za jedan koncert, kako bi nastupio kao predgrupa “Hipnotisanom piletu”, bendu u kojem je Gile svirao bubanj, a Jovec gitaru (dakle sami sebi), jer nisu znali ko da im bude predgrupa, a u to vreme je bilo uobičajeno da svaki koncert ima neku predgrupu.

Već na ovom prvom koncertu koji su sredinom juna 1980. godine održali u maloj sali SKC-a izazvali su totalni delirijum i euforiju u publici, i nakon koncerta svima je bilo jasno da od tog trenutka “Hipnostisano pile” više ne postoji, a da je “Električni orgazam” postao glavni i jedini bend.

Čim smo odsvirali taj poznati prvi koncert “Električnog orgazma” kao predgrupa “Hipnotisanom piletu”, odmah su svi u Beogradu saznali za nas i postali smo bar tu zvezde. Za dva meseca su svi u Jugoslaviji znali za bend“, seća se Gile.

Kako saznajemo, interesovanje za sve rođendanske koncerte “Orgazma” je veliko, a publika u Srbiji i Makedoniji će tokom marta i aprila moći da vidi legendarni bend u sledećim gradovima:

13. mart – Basement Bar, Kruševac
14. mart – Pivnica Floyd, Šabac
19. mart – Kombank dvorana, Beograd
20. mart – Dom kulture, Novi Sad
26. mart – MKC, Skoplje
27. mart – Feedback, Niš
03. april – Klub Kb, Požarevac
04. april – Klub Mladost, Subotica
10. april – Omladinski centar, Zaječar
11. april – Punk Rock Cafe, Smederevska Palanka

FOTO: Wood

Total
39
Shares
Previous Article
placebo-stizu-na-arsenal-fest

Placebo i Sum 41 na jubilarnom Arsenal Festu u Kragujevcu

Next Article
The Boomtown Rats

Bob Geldof i The Boomtown Rats sele u Tvornicu kulture – Svjetska premijera novog albuma