Fotografi koji su ovjekovječili Blondie, Joan Jett i žene punka

S hladno isporučenim riječima “Isus je umro za nečije grijehe, ali ne i moje”, Patti Smith ciljala je na muzičku scenu, rušeći bilo kakvu pretpostavku da je ona samo još jedna “djevojka u bendu”. Ova deklaracija, uvodni stih njezinog prvijenca 1975. , ‘Konji’, izrazila je subverzivnu moć koja je došla da odredi punk rock. Iako je ustaljeni stereotip punk-rocka zapravo muški umjetnik, kao što su Johnny Rotten i Joey Ramone, žene poput Debbie Harry, Joan Jett i Siouxsie Sioux stajale su na čelu pokreta, držeći svoje redove rame uz rame s muškim kolegama. Osim muzičara, obožavatelji su također pokazali da se punk sloboda izražavanja proširila izvan pozornice, pružajući im platformu u kojoj se čuju i njihovi glasovi, piše Artsy.

Ali više nego samo zvuk, punk rock je imao izgled. Na punk sceni sedamdesetih i osamdesetih, i na pozornici i izvan, stil je bio jednako važan kao i bendovi koje ste išli vidjeti. Stav je bio najveći resurs. Usred mora kožnih jakni i uskih hlača, punk estetiku su usput zarobili  hrabri fotografi. Evo nekoliko koji su to vidjeli na pravi način.

Fotografije Brad Eltermana snimile su utopijski glamur scene Zapadne obale 1970-ih i 80-ih godina. Od Sunset Boulevarda do luke Santa Monica, Elterman je koristio sunčanu pozadinu svoje rodne Južne Kalifornije kao postavku za snimke nekih od najprepoznatljivijih rock i pop zvijezda te ere. Iako fotografije često daju osjećaj paparazzo ili snimaka javnosti, prava snaga leži u njihovoj intimnosti. Poput protagonista ‘Almost Famous’ – a, Elterman je započeo kao tinejdžer sa strašću za muzikom, koja je držala liniju između profesionalca i obožavalaca, a nikada nije nikako otkrila njegovu ulogu u svakom trenutku na bilo kojem od ta dva polja. Ova dvojina je najizraženija na njegovim fotografijama Joan Jett i Runaways. S njezinim crnim okularom i crnim kožnim jaknama, okićenom u sigurnosne klinove i značke, Jett stoji u snažnom kontrastu  glatkom Hollywoodu. Ipak, Eltermanove fotografije nje i njezinih članova benda ne govore samo o njihovoj brizi – tu je i privlačna mekoća zarobljena u njihovim izrazima lica. Jasno je da je Elterman bio tamo kroz sve, dokumentirajući Runaways sa svojih skromnih početaka u predgrađima LA-a, pa sve do njihovih dupke punih koncerata u ‘Whisky A Go Go’-u.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća Ray Stevenson fotografirao je najveće zvijezde Rock’n’Rolla, napravio fotografije Jimija Hendrixa i Davida Bowieja, prije nego što se pridružio Odjelu za fotografiju na BBC-u. To je trajalo sve do sredine 70-ih godina, kada je Stevensonov brat, voditelj Sex Pistola i Siouxsie i Bansheesa, doveo ga u punk orbitu. Njegove dosljedne snimke Siouxsie Siouxa pružaju gledatelju prvo uvid u njihov divlji svijet. Bez obzira da li je na pozornici stavljala svoje goste u prvi red ili se družila s prijateljima i subkulturnim sunarodnjacima, Bansheesova frontmenka, zajedno s potpisom šokantne šminke, ovjekovječena je Stevensonovim foto – aparatom, u Ujedinjenom Kraljevstvu i šire. Za Sioux, punk rock je bio toliko izvedbena djelatnost – za publiku i za kameru – kao i bilo što drugo. “Bila bi uzrujana ako je niste fotografisali”, rekao je Stevenson. “Prošla je kroz sve te nevolje dok se obuče, pa samo je šminka uzimala dosta vremena, stoga se vrijeđala ako je ne bi fotografisali.”

Kao osnivač benda Blondie, Chris Stein je imao sveobuhvatni pristup svijetu oko frontmenke benda, Debbie Harry. Više od pjevača i ljubavnika, Stein i njegova kamera u ruci, uspjeli su stvoriti njenu sliku s potpisom. Zahvaljujući fotografijama, Debbie je postala lice punk-a i novog vala, te ženska modna ikona. Dijelom Hollywoodska starleta, dijelom Bowery lutalica, ona je dokazala da se punk rock stav mogao naći čak i u glamurozno dotjeranoj plavuši. Steinove fotografije Debbie kreću se od stila ulične fotografije do portretiranja, i svega između toga. Na pozornici ili u spavaćoj sobi, Debbieno buntovno ponašanje, više nego samo glam fasada, uvijek se vidi na fotografijama.

Autorka: Nora Landes

frontslobode.ba

Total
0
Shares
Previous Article

Welshly Arms predstavili singl i EP izdanje „Legendary“

Next Article

Triggerfinger i A Place To Bury Strangers u nedelju u Tvornici kulture