Freshwave Festival: Banjalučki događaj sa prefiksom “globalni”

Organizatori Freshwave Festivala u Banjaluci rade već godinama ozbiljan posao. Oni su doslovno razmazili svoju publiku i fanove elektronske i hip hop muzike koji na ovom događaju imaju priliku u najvećem gradu Srpske uživati u nastupima svjetskih zvijezda.

Kao i prošlih godina i ove 2023. tim ovog festivala se svojski potrudio da ponudi veliki izbor muzičkih imena svojim posjetiocima. Tu su Indira Paganotto, Argy, Ilario Alicante, Bart Skils, Mimi Mercedez, Grše… lista imena ide u nedogled.

Kao što je već poznato, tvrđava Kastel će i ove godine biti kuća i raj za one koji dolaze na Freshwave Festival. U samom centru Banjaluke napraviti festival koji odzvanja preko regionalnih okvira, nije mala stvar.

Još jedna vrlo važna stvar koju ovaj događaj radi pod svojim okriljem, a što je jako pohvalno. Jeste da, podržavaju mlade umjetnike iz okoline i regiona.

Tako će naprimjer posjetioci Festivala imati mogućnost da provjere nastupe Ene, Iks i Rouzi. To su finalisti “Serbia Creates”, konkursa “Serbia Creates the spotlight”. Oni će takođe otvarati program sva tri festivalska dana na “Main bini” predstojećeg Freshwave Festivala! Dobiti priliku na jednom ovakvom događaju, ovih magnituda, samo može biti podstrek za mlade umjetnike da još više i marljivije rade.

Još i te kako treba naglasiti da Festival ima još jednu novu binu gdje će fanovi, kako su promoteri naveli: “Proći kroz sva agregatna stanja!”

Ali, vratimo se bitnoj stavci iz samog naslove, a to je riječ “Globalno”. Banjaluka je uvijek glasila za grad muzike i kulture, ali posljednjih decenija “Ljepotica na Vrbasu” to skoro nevidljivo i sramežljivo ponekad pokaže. Potom bi se opet vratila u svoju tminu.

Međutim, to nije slučaj sa Freshwave Festivalom. Oni su shvatili svoju misiju i šta treba kako bi ovaj grad prodisao na urban i svjetski način. Mora postojati događaj koji će istrajati, koji će disati za sebe, koji će nuditi popularne i aktuelne muzičare, te novitete kako iz mejnstrim struja, tako i iz andergraunda u njima željenim žanrovima.

Sama ta činjenica za sebe, dovoljna je da se FW Festival istakne kao vodeći muzički događaj kako u Banjaluci, tako u Srpskoj, pa i cijeloj BiH. U ovom trenutku ne postoji snažniji festival ove vrste muzike u državi.

Uvidjevši kapacitet grada i regije da se na pravi i željeni način publika odazove ovom muzičko-fizičkom izazovu, organizatori su se dali u misiju oplemenjivanja. Kako to oplemenjivanja? To je iz bukerskog ugla mukotrpan, često težak i sujetan put kojim se kroz more trnja mora izabrati izvođač koji će prenijeti publici kako energiju tako i samu misiju festivala.

Zbog toga se prefiks “Globalno” mora staviti uz FW Festival. Ovaj događaj polako ali sigurno već godinama pozicionira Banjaluku kao vrsnog pružaoca sjajne zabave kroz elektronsku muziku. Te kao regionalnog lidera u urbanizaciji publike u okeanu alternativnih muzičkih pravaca, koji su previše nekonvencionalni domaćim medijima.

Zbog gore navedenih stvari, ovaj festival stoji kao bastion u odbrani svega onog što u lokalnim i regionalnim strujama ne prolazi pod termine “normalno” i “uobičajno”.

Total
0
Shares
Previous Article

Possessed: Svih sedam crkava otvoreno u Močvari

Next Article
The Murder Capital 7.8. u Beogradu-min

The Murder Capital 7.8. u Beogradu