Share
Gitarista Bosko Jović predstavlja video za autorsku kompoziciju ‘Tango’ koju je snimio sa harmonikašem Adisom Sirbubalom

Gitarista Bosko Jović predstavlja video za autorsku kompoziciju ‘Tango’ koju je snimio sa harmonikašem Adisom Sirbubalom

Gitarista Boško Jović objavio je svoj drugi po redu CD pod nazivom “Voyage”. Album sadrži 10 kompozicija i sniman je u MC ”Pavarotti” u Mostaru i Crkvi Sv. Josipa u Sarajevu . Kao gosti pojavljuju se renomirani muzičari: Adis Sirbubalo, Almir Mešković, Daniel Lazar, Dinko Šimunović, Sanel Redžić i Duško Šegvić. Za snimanje, mix i master zadužen je bio Alan Omerović. CD je podržan od strane Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca Amus i Bosansko Hercegovačke kulturne platforme” iz Beča.

Spot za autorsku kompoziciju “Tango” sniman je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i u Restoranu “4 sobe gospođe Safije” u Sarajevu. Snimanje i montažu potpisuje Antonio Ilić.

Boško Jović

Biografija

Osnovnu i Srednju muzičku školu završio je u Zenici, opšti i instrumentalni smjer (odsjek za gitaru) 1999. godine u klasi prof. Ljubinka Jovića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sarajevo (odsjek za Etnomuzikologiju) 2004. godine. Diplomirao je na odsjeku za gitaru 2006. godine u klasi prof. Zorana Krajišnika.

Magistrirao na odsjeku za gitaru u klasi prof. Alexandera Swetea 2010. godine. Pedagoškim radom bavi se od 2000. godine, a trenutno je zaposlen u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu.

Njegovi učenici dobitnici su nagrada na takmičenjima u BiH, ali i takmičenjima u inostranstvu.

Osim koncerata klasične muzike, često nastupa i sa umjetnicima iz World Music, Jazz i Pop scene. Posebno vrijedi istaknuti dugogodišnju saradnju sa divom Sevdaha Amirom Medunjanin, kao i saradnju sa članom čuvenog dvojca „2Cellos“ Stjepanom Hauserom i lautistom Edinom Karamazovom.

Od 1994. godine nastupa kao solista Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, a više puta je svirao i kao solista Gudačkog orkestra 2007“  i Sarajevskom filharmonijom.

Osim u Bosni i Hercegovini nastupao je i u: Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, UK, Srbiji, Turskoj, Italiji, Crnoj Gori, Belgiji, Sloveniji, Švedskoj, Holandiji, Švicarskoj, Indiji i Norveškoj.

Radi i kao studijski muzičar. Svirao je gitarske dionice u muzici iz filmova: “Twice Born” (režija: Sergio Castellito, glumci:  Penelope Cruz, Emile Hirsch and Mira Furlan)”, i “Jasmina” (režija: Nedžad Begović, glumci: Zijah Sokolović, Nada Đurevska).

Izdavačka kuća „Aquarius Records“ iz Zagreba objavila je 2014. godine njegov prvi CD „Buđenje“ koji je odlično primljen i kod publike i kod kritike.

Od 2013. godine promoter je Yamaha gitara.

www.boskojovic.com

Adis Sirbubalo

Harmoniku je počeo svirati sa 9 godina. Pohađao je srednju muzičku školu u Sarajevu, gdje je i maturirao u kategoriji klasične izvedbe. Krajem 90-tih odlazi u USA, gdje je 2007. godine diplomirao na prestižnom muzičkom koledžu Columbia u Chicagu.

Surađivao je sa najboljim jazz glazbenicima, kao što su, između ostalih: Eddie Gomez, Christian McBride i Chuchito Valdes. U dva je navrata bio nagrađen za najbolju solo izvedbu na Elmhurst i Notre Dame jazz festivalima.

Također, nastupao je sa bendovima – ODE, Eyes Manouche, Greta Pope Entertainment, ali i kao član harmonikaškog jazz trija.

Trenutno živi u Sarajevu.  Član je benda Dine Merlina, mostarske rock grupe Zoster i sastava Sarajevo Jazz Guerrilla. Jedan je od osnivača sevdah grupe Halka, a surađivao je sa Amirom Medunjanin, Mayom Sar i drugima.