jednina goblini

Goblini objavili novi album – „Jednina“

Posle šest godina diskografske pauze Goblini su objavili novi studijski album „Jednina“, pod etiketom izdavačke kuće „Metropolis mjuzik“, sa kojom su Šapčani i započeli saradnju devedesetih godina, a Radio Beograd 202 je medijski pokrovitelj.

Novo izdanje juče je predstavljeno istog dana u Novom Sadu i Beogradu. Album sa deset pesama snimljene u studiju ROAD u Novom Sadu, a za produkciju bio je zadužen Dragan Alimpijević Pik. Novim pesmama Branko Golubović Golub obraća se ne društvu, već svakom pojedincu.

“Ime ‘Jednina’ se desilo negde na početku snimanja albuma kada smo, analizirajući tekstove, shvatili koliko se bavimo pojedincima, za razliku od prošlog, ‘Robe s greškom’, gde smo se bavili sistemom, režimom, društvom – svim tim problemima koji se tiču pada moralnih vrednosti vezanim za socijalne, ekonomske i etičke situacije, ne samo kod nas već i u regionu”, kaže Golubović.

Ovoga puta bavili su se, ističe, posledicama svega toga – ljudima koji su iz tih situacija izašli, na ovaj ili onaj način.

“Neki su sada gubitnici, neki pobednici, neki su buduće vođe, neki novokomponovani šljam, te kontroverzni biznismeni… Dakle, ima i pozitivnih i negativnih persona.’.

“Album „Jednina“ je posvećen našem velikog prijatelju Nemanji Jankoviću, koji je nedavno preminuo. Bio je legenda beogradskog maratona i poznat kao pevač u celom regiona. Druže, gde god da si, sa nama si uvek” – rekao je Golub.

Od 1992. kada su Gobline osnovali pored Goluba i Alen Jovanović (gitarista) i Vladislav Kokotović (basista), sa pauzom od skoro 10 godina od 2001. godine, bavili su se društvom, sistemom i tekstovima su uticali na mnoge. Da je muzički uticaj i dalje jak siguran je Branko Golubović.

„Mislim da muzika i dalje može da utiče na publiku da razvije kritičko mišljenje i stav, bar u nekoj meri. Oni koji slušaju Gobline i svesni su naših tekstova, verujem i da misle kao i mi. Tome se i nadamo“, rekao je Tanjugu Golub.

Branku je adresa već godinama u Jordanu, gde se bavi humanitarnim radom, pisanjem knjiga i naravno, pisanjem tekstova za „Gobline“, a, kako i sam priznaje, nije lako da se album snimi sa različitih kontinenata, no međutim, smatra da su uspeli da naprave „najozbiljniji i najkvalitetniji album do sad“.

„To ludilo traje već deset godina. Dobra organizacija je naravno najvažnija. Nekad u avionu imam sreće da odspavam, nekad nemam, pa direktno stajem na binu. Nije lako, ali uspevamo. Što se tiče rada na novim pesmama, srećom tu je tehnologija 21. veka, razmenjujemo fajlove, šaljemo jedni drugima šta smo napravili. Ideje se razmenjuju, ali se najviše ipak uradi kad smo zajedno“, zaključuje Golub.

Goblini su danas u Sloveniji, a tokom vikenda predstaviće novo izdanje i koncert održati u Rijeci i Zagrebu. U Beogradu svirka i koncertna promocija su planirane na proleće.

 

Total
12
Shares
Previous Article
Zucchero-d.o.c.

Zucchero u Lisinskom – novi datum koncerta

Next Article
St!llness-7.-veljače-u-Vintage-Industrialu

Povratak grupe St!llness - 7. veljače u Vintage Industrialu