Share
Goran Bare: Nema rock’n’rolla, ne slušam više ništa

Goran Bare: Nema rock’n’rolla, ne slušam više ništa

Foto: Vedran Matica

– Goran Bare će uvijek bit Goran Bare, ja se osjećam kao i one godine 1984. Jedino što se u meni tu i tamo javi neki poriv da tu glazbu oplemenim i učinim malo zanimljivijom, da ne udara stalno isto – kazao nam je Bare koji je i prokomentirao zanimljiv projekt krajem osamdesetih kada je pod pseudonimom Hali Gali Halid snimio album.

Riječ je o samostalnom albumu, mješavini rocka, psihodelije i narodne glazbe. Onda je, kako kaže, bila ‘velika frka’ oko narodne glazbe jer je od oko 22 milijuna ljudi, narodnjake slušalo osamdeset posto države.

– Ja sam napravio neku šalu od tih raznih Halida, Šabana Šaulića i Bišića…Bosanci su tada vodili glavnu riječ. Tad sam se narugao, ali danas narodna glazba više ne postoji, ne vidim više razloga to raditi jer ne vidim razliku između Cece i Lady Gage. To je meni isti ku… -kaže Bare.

Gledajući hrvatsku estradu danas, Bare smatra da je jedina zvijezda u Hrvatskoj Oliver Dragojević, dok je Mate Mišo Kovač to bio.

– Ja ne stavljam cd Olivera Dragojevića, koji je car, ili Gibonnija, da budem iskren. Ne slušam danas nikoga, nema ništa, nema rock’n’rolla. Da mi dečko prasne tu gitaru i da iz tog udarca čujem istinu, da to nije foliranje i tek tako. Sve je danas ‘ajmo probat biti kao ovi, kao oni’ . U Hrvatskoj, osim Bare i Majki, kvalitetne glazbe nema. Strana glazba je nešto drugo. Gledajte, na svijetu ima 6 milijardi ljudi, a nas ima 4 milijuna – ističe Bare koji je naveo nekolicinu imena čiji rad danas cijeni.

Danas televizijom vladaju ‘Ladey Gugu i Lady čimpanze’ i Bare ne vidi da će se situacija promijeniti. Devedesete godine su bile zadnja nada kada se rock’n’roll vratio.

Glazbenici su prije imali odgovornost prema publici, danas isključivo prema financijama. Bare smatra da danas svaka budala može snimiti nešto, ali da se u toj kvantiteti ipak ponekad nađe i nešto kvalitete.

Bare je poznat kao glavni komentator političkih i društvenih prilika u Hrvatskoj, pa nismo propustili pitati ga za komentar aktualne političke situacije i nadolazeće izbore.

– Neću izaći na izbore jer sam apolitičan, znam da su svi isti. Ja nemam tu za koga glasati. Dabog da im se dogodilo ono što oni rade drugima – rekao je kratko.

Novi album, koji je već i trebao biti vani, uskoro izlazi. Ove godine će ga snimiti, materijala ima za, kako kaže, tri dupla albuma, ali album će izaći kada birokracija to dopusti.

sibenskiportal.rtl.hr