Share
Gramatik za pred prvi dolazak u Beograd: U Njujorku sam našao svoj zvuk

Gramatik za pred prvi dolazak u Beograd: U Njujorku sam našao svoj zvuk

Svetski poznati slovenački muzičar i producent Gramatik, prvi put će nastupiti uživo, u pratnji benda, u Beogradu. On dolazi 23. novembra a za “Blic” priča kako se probio u svetu elektonike, kako je pronašao svoj zvuk i šta je spremio za publiku u Srbiji.

– Puštaću probrane melodije iz moje celokupne dikografije, “vrteći” kroz neke pesme koje imaju i deset godina, neke nove, remiks ali i muziku mojih prijatelja umetnika širom sveta. Biće to misk svega što sam sam producirao ali i muzike koju slušam privatno u poslednje vreme. Dolazim sa svijim prijateljem i gitaristom Adamom pa ćemo vam prirediti i dosta fanki muzike.

Kako to da tek sada dolazite prvi put u Beograd?

– Iskreno, neznam! Možda je to pre pitanje za promotere iz Beograda (smeh).

Upoznati ste međutim sa onim što rade naši di džejevi?

– Nekada sam znao svakog muzičara iz našeg regiona. Ali to je bilo pre nekoliko godina. Sada živim Njujorku i na žalost nemam vremena da ispratim scenu baš u svakom delu sveta. Jedva i da znam ko su i šta rade ljudi u Sloveniji. Ono što pamtim za srpsku elektro scenu jeste da je uglavnom bila techno/house što i niej bio moj omiljeni zvuk ranije. Znam Gramophondzie jer smo zajedno puštali na jednom festivalu u Rumuniji i naravno potpuno smo se napili od rakije. Jedva čekam da sa njim opet zaboravim šta smo radili prethodne noći (smeh).

Kada se priča i piše o vama to je često uz reči “pionir” i “neumorni producent”. Da li se ipak nekad umorite od muzike, od posla?

– Ne treba mi pauza od muzike, već od turneja jer me to odvaja od stvaranje nove muzike. Kada sam u avionu ili autobusu teško je raditi ono što stvarno volim, a to je da pravim novu muziku. Najsrećniji sam kad sam kući u Njujorku i radim na novim stvarima. Tada se ja odmoaram.

Počeli ste vrlo mladi, odmah se preseliliu Njujork iz Slovenije. Da li je bilo straha ili ste to samo videli kao odličnu priliku da postignete nešto bitno u svetu muzike?

– Odrastao sam gledajući filmove koji se dešavaju u Njujorku i slušajući Wu-Tang pa kada sam stigao u Njujork prv put odmah sam se osetio kao da sam kući. Sve mi je bilo nekako poznato i osećao sam se sigurno, pa sam i osta. Ne mogu ni da zamislim bolje mesto za sebe. Biloje krucijalno za moju karijeru da se preselim u Ameriku jer je elektro scena u tom trenutku rasla i ja sam morao da budem u centru dešavanja.

Nedavno ste izabacili EP Re:Coil Part I”. U osnovi svega je priča o tehnologiji. Otkud to?

– Re:Coil series je moj omaž tehnici i Nikoli Tesli. Puno moje muzike je inspirisano upravo njim i njegovoj ideji da svetu da besplatno energiju i struju. Ali, svi znamo da svet ne ide u tom pravcu. Recoil znači iznenadni pokret, kada se trgnete u gađenju što je bila moja reakcija na postavljanje Trampa za predsednika jer sam tek tada shvatio da smo sve dalji i dalji od onog što je Tesla želeo za svet. Re:Coil je mj odgovor na ono što se danas dešava u svetu.

blic.rs    Foto: roundhillmusic.com

Leave a Comment