Share
Helem Nejse i Marko Louis predstavili pjesmu “Biraj riječi”

Helem Nejse i Marko Louis predstavili pjesmu “Biraj riječi”

Kako je otkriveno na službenom kanalu benda, pjesma je nastala kao rezultat saradnje popularnog domaćeg benda i UN agencija na projektu “Dijalog za budućnost”, a u okviru kampanje protiv govora mržnje “Biraj riječi”.

Ovom pjesmom mladi momci iz benda Helem Nejse, kao i njihov kolega iz Srbije, Marko Louis, šalju snažnu i bitnu poruku da je u vremenu individualizma potrebno biti društveno odgovoran i angažovan. Govor mržnje, široko rasprostranjen u online svijetu, uzeo je zabrinjavajuće razmjere, ostavljajući negativne posljedice na različitim poljima društvenog djelovanja. Rješavanju ovog problema s kojim se susreće naše društvo, a naročito mladi ljudi, bend je pristupio krajnje ozbiljno i kreativno, te su u duhu vremena na ovaj izazov odgovorili na najbolji mogući način.

“Muzika je prostor koji je lišen predrasuda, prostor u kojem se često susreću i zajedničku riječ pronalaze drugi i drugačiji. Osim toga, muzika je i sjajan medij putem kojeg možemo potaknuti dijalog, a samim tim i pozitivnu promjenu u našem društvu. Upravo zbog toga, Helem Nejse svojom pjesmom poziva javnost da im se pridruži u kampanji i na web stranici www.birajrijeci.ba unese svoje pozitivne riječi od kojih će, početkom decembra, biti kreirana zajednička freestyle pjesma. Danas imamo priliku da naše tastature iskoristimo za kreiranje pozitivnog dijaloga u sadašnjosti, kreirajući ujedno neuništivo nasljedstvo i poruku generacijama koje će dijalog budućnosti držati u svojim rukama”, saopćeno je iz benda.

Kampanja “Biraj riječi” realizira se u okviru projekta “Dijalog za budućnost”, koji u fokus stavlja mlade u BiH, težeći ka promociji suživota i različitosti. Projekat je razvijen na inicijativu i pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, a zajednički učestvuju i UNICEF, UNDP i UNESCO.