Share
Hibrid: “Ideja je mješanje različitih žanrova i elemenata u jednu cijelinu”

Hibrid: “Ideja je mješanje različitih žanrova i elemenata u jednu cijelinu”

Producent elektronske muzike iz Sarajeva Dino Aganović, umjetničkog imena Hibrid, predstavio nam je prošle godine debitantski album ‘Izgubljeni’, sastavljen je od 12 pjesama koje zbog svoje žanrovske neodređenosti svrstavamo u eksperimentalnu elektronsku muziku. Kroz emotivne melodije i jedinstvenu atmosferu svoje muzike, Hibrid nam prenosi osjećaj izgubljenosti u haosu današnjice, potragu za izlazom i rješenjem, te kritički osvrt na neke od loših navika svijeta u kojem živimo.

‘Izgubljeni’ je album sa kojim Hibrid pokazuje da se granice elektronske muzike i dalje mogu pomjeriti. Album je upotpunjen zanimnjivim crtežima za svaku pjesmu i kratku misao o pjesmi. Album je izdat u produkciji domaćeg digitalnog labela Submarine Vibes.

Dino nam je u razgovoru pričao o svom albumu prvijencu, reakcijama na njega, saradnjama, ko je najviše uticao na formiranje zvuka Hibrida, regionalnoj sceni, šta nam novo sprema i još mnogo toga…

Album prvijenac “Hibrid – Izgubljeni“ izbacili ste prošle godine, kakve reakcije na njega ste dobili do sada?

– Da, album «Izgubljeni» je izašao u maju 2017. Reakcije su super. Osim što je publika u regiji prepoznala album kao nešto novo i drugačije, također je album ušao u top 10 izdanja na Beatport-ovom Electronica/Downtempo žanru, te sam na kraju godine uvršten u TOP 7 novih artista koje treba poslušati u selekciji portala Europavox.

Tako da sam jako zadovoljan, a osim toga vjerujem da sam dosta naučio nakon toga o muzici, te upoznao puno novih muzičara sa kojima ću imati priliku da surađujem, što je najbolja stvar.

Kako biste opisali Vaš album?

Hmm, teško mi je sam opisati svoj album, ali rekao bih da predstavlja dio mog stvaralačkog perioda unazad 5-6 godina, tako da tu ima svega. Kroz cijeli album se provodi ideja “izgubljenosti” u današnjem svijetu i današnjem sistemu vrijednost, te nastojanje i način bježanja od toga.

Iako ima dosta mračan ton i pretežno dominiraju atmosferski zvukovi, za mene lično pjesme postavljaju pitanja, i slušatelja navode na razmišljanje o pojedinim stvarima, tako da sa te strane nudi i neku optimističnu notu.

Foto: Nikola Blagojević (Spektroom)

S kim ste sarađivali na albumu?

Na albumu sam surađivao sa Belmom Zvizdić (vokal) koja je također puno utjecala na moju muziku.

Osim nje, tu je odlični Adnan Salihović na gitari na tri pjesme, i Amina Kovačević (vokal) na jednoj. Mehmed Mešanović je radio dizajn i ilustracije za svaku pjesmu.

Koja je to muzička priča i ideja Hibrid-a?

Ideja je mješanje različitih žanrova i elemenata u jednu cijelinu. Obzirom da i sam volim dosta različitih žanrova, to mi je super način na koji mogu I želim da se izrazim.

Priča Hibrid-a se konstantno mijenja, ranije sam puštao muziku kao DJ, što sam krajem godine odlučio da skroz prestanem, te sada pokušavam da spremim novi live performans zajedno sa ekipom. Također, nove pjesme koje trenutno radimo imaju nešto novo u odnosu na prošle, i uključuju i neke nove žanrove i pristupe.

Koji su izvođači najviše uticali na formiranje vašeg zvuka?

Prije svih Faithless, Adi Lukovac, Moby, Darko Rundek a zatim na neki svoj način i Thievery Corporation, Basheskia & Edward, David August, King Krule, Massive Attack, i mnogi drugi. Sigurno sam zaboravio neke od bitnijih trenutno.

S kim biste voleli da sarađujete, a do sada niste imali mogućnosti?

Hmm, duga je lista.. Ne bih nikog previse da isticem, ali vjerovatno sa svima gore navedenim, te se nadam da ću imati priliku da upoznam i neke japanske muzičare jer bih volio i japansku muziku da kombinujem u novoj muzici.

Kako biste opisali alternativnu scenu u BiH, a i regiji uopšte?

Teško pitanje. Mislim da nije loše ali i da može puno bolje. Kvalitetnih izvođača zaista ima puno i vjerujem da nedostaje neka dobra menadžerska/booking infrastruktura koja može da sve te izvođače malo gurne naprijed, ponudi mogućnost predstavljanja u različitim gradovima i državama, i proširi djelovanje njihove muzike itd. U masi muzike koja izlazi svaki dan i u moru novih informacija, teško je doći do novih stvari.

Da li bi ste izdvojiti neki mladi sastav ili kantautora iz regiona na koga bi trebalo obratiti pažnju?

Nažalost, u zadnje vrijeme nisam upratio nekoga mlađeg od sebe. Nisam siguran da li niko ne radi nešto slično ili samo su kanali malo zgusnuti pa takva muzika ne dolazi do mene.

Skrenuo bih pažnju na hip hop sastav Helem Nejse iz Sarajeva koji radi genijalne stvari na svoj način, te osim toga iz regije bend Porto Morto, zatim sjajnu Saru Renar i Voland Le Mat. Također, nadam se uskoro izlazi i prvi album grupe Kosmo i Kviteri iz Sarajeva, koji također rade odličnu muziku.

Foto: Nikola Blagojević (Spektroom)

Mislite li da internet danas daje šansu izvodačima koju inače ne bi imali?

Često mislim da je internet najbolja stvar na svijetu upravo zbog toga što je svima ponudila mnoge mogućnosti, tako i muzičarima, ali nažalost dao je i priliku da više nego ikada oni koji su najglasniji i imaju najmanje stida, mogu najviše da uspiju i privuku pažnju i tako iskoriste prednosti internet. Sa te strane, čini mi se da će kvalitet sve manje da dolazi do izražaja – tako da internet pruža super šansu uglavnom onima koji žele da igraju po njegovim praviima.

Mislim da su prilike se svima otvorile, ali se i nenormalno povećao broj “konkurencije” tako da dođe nekako na slično kao i prije.

Sada već polako dolazi do zašičenja što se mene tice, jednostavno ima previse stvari I treba polako početi razmišljati o drugim načinima promovisanja, ali i korištenja prednsoti koje internet nosi. Jer nikad nije lakše I brže se moglo raditi neke stvari. Meni lično je dosta doprinjeo u mom razvoju, a pogotovo labela Submarine Vibes, kojeg vodim i pomoglo mi je u komuniciranju sa muzičarima iz cijelog svijeta.

Da li imate neki hobi ili posebno važno interesovanje, koje ispunjava Vaše slobodno vrijeme?

Da, bavim se grafičkim dizajnom i volim da idem na bazen da plivam.

Da li nam nešto novo spremate?

Da. Puno nove muzike se radi, pa mogu reći da ima skoro 10 novih pjesama u izradi. Prvo što bi trebalo izaći sredinom marta jeste remix izdanje albuma Izgubljeni (Made in Balkan) gdje smo pozvali različite producente iz BiH, Hrvatske i Srbije da naprave svoje interpretacije nekih od pjesama sa albuma.

A nakon toga novi single i video za pjesmu Zemlja Spava sa poezijom Ajle Ramić iz Mostara.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

Da konstantno čitaju o novoj muzici I daju priliku novim muzičarima i bendovima. I vama želim sreću I da nstavite sa kvalitetnim radom I promovisanjem dobre muzike ☺

Puno Vam hvala na izdvojenom vremenu.

Podržati Hibridov rad možete kupovinom albuma koji sadrži CD, knjižicu, download code po cijeni 10KM, ili ostalog promo materijala. Također album je moguće kupiti putem svih digitalnih prodavnicama muzike poput iTunes, Beatport, Deezer, Bandcamp, itd.

Razgovarao: Aljoša Kremenović      Naslovna fotografija: Midhat Poturović

Leave a Comment