Share
Hirurzi tokom operacija najviše slušaju rok

Hirurzi tokom operacija najviše slušaju rok

Foto: shutterstock.com

Rok je muzika koju hirurzi tokom intervencija u operacionim salama najviše slušaju, rezultati su istraživanja koje je sproveo Spotifaj.

Lekari uglavnom imaju plej liste koje puštaju kako bi se opustili i popravili raspoloženje svom timu u sali.

Posle roka, koji kao omiljenu muziku navodi 49 odsto hirurga, najslušaniji su pop (48 odsto), klasika (43), džez (24 odsto) i r'n'b (21 odsto).

Prema istraživanju Spotifaja čini se da skoro svi hirurzi i lekari specijalisti, koji koriste taj digitalni muzički servis, čak 90 odsto njih, slušaju muziku dok rade, a 89 odsto njih sluša plej liste.

Najpopularniji među lekarima su Metallica, Led Zeppelin, AC/DC i Scorpions, a zatim i grupe Doors, Queen i Kiss. Tokom operacija hirurzi slušaju U2, Black Sabbath, Rolling Stones, Erika Kleptona i Dejvida Bouvija.

Istraživanje je sprovedeno u junu među korisnicima zdravstvene platforme Figure 1, koji su zamoljeni da podele svoje navike u pogledu slušanja muzike tokom rada. Upitniku se odazvalo 700 hirurga i drugih lekara i medicinskih radnika iz više od 50 zemalja, a najviše njih bilo je iz SAD.

Hirurzi su takođe naveli i da u kritičnim situacijama ne slušaju muziku i da je bezbednost pacijenta na prvom mestu u operacionoj sali, piše Republika.

Na listi Spotifaja koja je bila ponuđena hirurzima, najpopulatrnije pesme su: “Rock You Like a Hurricane” grupe Scorpions, “Sweet Child O’ Mine” Guns N’ Roses, “Break on Through” benda Doors, “Paint it, Black” Rolling Stones, “Whole Lotta Love” od Led Zeppelin-a, “We Will Rock You” od Queen, “Back in Black” AC/DC, “Rebel Rebel” Dejvida Bouvija, „Ace of Spades” Motorheda, “Nothing Else Matters” od benda Metallica e “Piece of My Heart” Dženis Džoplin.

rs.n1info.com