Share
Historijski muzej BiH: U junu multimedijalna instalacija Briana Enoa

Historijski muzej BiH: U junu multimedijalna instalacija Briana Enoa

“77 Million Paintings” naziv je multimedijalne instalacije britanskog umjetnika Briana Enoa koju će posjetioci od 13. juna do 29. avgusta moći posjetiti u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Ovaj svestrani i uticajni muzičar i producent, prvi put se u Bosni i Hercegovini predstavlja svojom “vizuelnom muzikom”, baziranoj na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija i estetskih mogućnosti novih tehnologija.

Brian Eno je prvi put izlagao na Venecijanskom bijenalu prije više od 30 godina, autor je cjelokupnog video i audio sadržaja instalacije čiji naziv “77 Million Paintings” predstavlja mogući broj različitih kombinacija audio i video sadržaja koje generira kompjuterski program a koji se niti u jednom trenutku ne ponavlja, stvarajući tako za svakog posjetioca potpuno jedinstven umjetnički doživljaj i osobeno iskustvo.

Postavka “77 Million Paintings” prvi put je predstavljen 2006. godine u Tokiju, potom u Londonu i Veneciji, a narednih godina i u brojnim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Australiji. Svaka od instalacija rađena je namjenski za prostor u kojem se izlaže, pa tako i instalacija koja će biti postavljena u glavnoj izložbenoj dvorani sarajevskog muzeja.

Izložbu organizira British Council koji nastavlja seriju predstavljanja savremenih britanskih vizuelnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, poput Graysona Perryja ili Damiena Hirsta. Instalacijom “77 Million Paintings” Briana Enoa, British Council nastavlja istraživati specifičan spoj umjetnosti i tehnologije.

Prva sarajevska izložba Briana Enoa organizira se u partnerstvu sa Historijskim muzejom u Bosni i Hercegovini, agencijom Gramofon i brendom Tesla TV. Otvaranje kojem će prisustvovati i Brian Eno, planirano je za polovinu juna, a izložba će biti otvorena do kraja augusta.