Share
Humanitarni rok koncert za Romana u petak u niškom klubu Black Stage

Humanitarni rok koncert za Romana u petak u niškom klubu Black Stage

Maleni Roman Šarenac je u toku veoma teškog porođaja ostao bez kiseonika zbog čega je pretrpeo oštećenje mozga i rođen je bez mogućnosti da sisa i guta.

Reanimiran je i odmah prebačen na Institut za neonatologiju, gde je prva 72 sata proveo u hipotermiji. Narednih pet meseci stručnjaci sa Instituta za majku i dete u Beogradu borili su se za njegov život.

U petom mesecu postavljena mu je PEG – sonda preko koje se hrani, nakon čega je otpušten iz bolnice i od tog trenutka krenula je borba roditelja za njegov život.

S obzirom na to da dete ne guta, roditelji su bili primorani da nabave medicinski aspirator bez kojeg bi mu život bio ugrožen. Zbog česte aspiracije usta i nosa, kao i zbog specifične ishrane i refluksa, neophodni su mu nega i nadzor 24h dnevno.

Roman svakodnevno intenzivno vežba sa terapeutima i roditeljima od šestog meseca života. Jedina osoba koja se bavi problemom disfagije kod dece u celoj Evropi živi i radi u Novom Sadu gde ima svoju privatnu logopedsku ordinaciju. Nakon nekoliko meseci vežbanja sa logopedima Roman je počeo da se smeje, vilica mu se opustila, počeo je da stavlja prste u usta, iako ništa nije stavljao u usta kao sva ostala deca. Uspeo je da savlada pljuvačku i čak je uspeo da proguta vodu.

Njemu tek sleduju tretmani gutanja, žvakanja i hranjenja za šta je porodici potrebna finansijska pomoć. Do sada su roditelji bili u mogućnosti da ga vode na dve terapije u trajanju od tri nedelje, i Roman je motorički i psihički napredovao ali je potrebno još mnogo rada. Ojačao je, pokretljiviji je, ume da se okrene na stomak/leđa, i zavoleo je da sedi – uz potporu.

Roman je prešao veliki put od inkubatora, gde je bio “zamrznut” prva tri dana, to jest pod hipotermijom i postigao mnogo više nego što su doktori od njega očekivali. Da bi nastavio lečenje u koje spadaju tretmani hranjenja, intenzivna fizikalna rehabilitacija, kao i potrošni materijal u koji spadaju kateteri za aspiriranje, špricevi za hranjenje i posebni suplementi za ishranu, potrebna mu je pomoć.

Povodom toga biće održan Humanitarni rok koncert u niškom klubu Black Stage u petak, 6. decembra od 21:30h.

Preporučena cena karte je 200 dinara, a prodavaće se u pretprodaji kod humanitarke Marine Adamović u Banci Dobročinstva u Obrenovićevoj ulici u Nišu. Na dan koncerta karte će moći da se kupe u klubu Black Stage pre i tokom trajanja koncerta.

Na ulazu u klub biće postavljena i kutija za dobrovoljne priloge za one koji hoće da daju više od 200 dinara.

Na Humanitarnom rok koncertu sviraće niški bendovi:

HELIUM – www.facebook.com/Helium-Band-275081376771582/

CARPINUS –www.facebook.com/carpinus.nis/

VOODOO –www.facebook.com/VuduBand/

Organizator koncerta je Udruženje građana Balkanrock.