Share
„Indigogo“ kampanja za film o Vladi Divljanu

„Indigogo“ kampanja za film o Vladi Divljanu

Scenarista i reditelj filma „Nebeska tema“ o životu i delu Vlade Divljana, Mladen Matičević rekao je da je završeno 80 odsto filma i da je pokrenuta „Indigogo“ kampanja za prikupljanje sredstava za nastavak i završetak snimanja.

Matičević je na konferenciji za novinare objasnio da ekipu očekuju još dve sedmice snimanja, planirane za jun, kako bi premijera bila na jesen.

Kampanja „Kraud fanding“ uobičajna je praksa u svetu kada je u pitanju snimanje nezavisnih filmova. To je način da svi koji to žele pomognu realizaciju projekta, objasnio je reditelj, dodavši da je kampanja pokrenuta danas i da su prva sredstva već uplaćena.

Mladen Matičević je precizirao da je za srpske pojmove u pitanju veoma skup film, da je do sada finansiran uglavnom sredstvima prijatelja Vlade Divljana, a projekat su podržali i Filmski centar Srbije i Ustanova kulture „Vlada Divljan“ Opštine Palilula.

Autor je objasnio da film obuhvata mnogo aktera i lokacija – od Beograda, preko Zagreba i Rovinja, do Brača i Beča – i „nadrasta klasično budžetiranje dokumentarnog filma“, koji obično podrazumeva skup intervjua.

Prema Matičevićevim rečima, Nebeska tema je dokumentarni film sa postupcima karakterističnim za igrani film, čiji je ukupan budžet 250.000 evra.

„U ovom trenutku smo na 70.000 do 75.000 evra od potpune finalizacije filma. Snimamo kamerama ‘aleksa’ koje se koriste u vrhunskim američkim i evropskim filmovima, a sve to iz mog dubokog uverenja da su Vladina muzika i ljudi koji učestvuju u ovom filmu blago ovog regiona i želim da moj film bude na tom nivou“, objasnio je Matičević.

Nebeska tema je tehnički i estetski vrlo komplikovan film koji se, prema rečima reditelja, dešava na dan rođenja Vlade Divljana, 10. maja.

„Njegovi prijatelji se prisećaju Vlade i odnosa sa njim. Njihovi govori su u ofu, kako bi se zadržala intimnost i izbegla forma intervjua, ali su oni i u određenoj radnji i prema njima se postavljam kao prema glumcima“, ispričao je Matičević.

Velika je privilegija, ocenio je reditelj, praviti film o Vladi Divljanu. Sa tim su se složili i muzičari i Vladini prijatelji Momčilo Bajagić Bajaga, Srđan Gojković Gile i Zdenko Kolar.

Na konferenciji za novinare prikazan je kratak promotivni video-snimak sa kadrovima iz filma i emitovana je naslovna numera Nebeska tema, koju su snimili Aleksandar Šandorov i Dušan Strajnić.

tanjug.rs

  1. […] scene Vladi Divljanu. Dobar deo filma je već snimljen, a ekipa filma nedavno je na platformi Indiegogo pokrenula crowfunding kampanju kako bi prikupila novac za završetak snimanja ovog dokumentarca sa elementima igranog filma. Na […]

Comments are closed.