Insomnium

Insomnium u Močvari – Kroz kapije zime

Izvještaj sa nastupa bendova Insomnium i Tribulation u zagrebačkom klubu Močvara, u organizaciji Metalsound Music. U četvrtak 29. marta, Močvara je postala hram sjevernjačkog metal zvuka.

Prvi bend na pozornici je Tribulation. Kroz tišinu večeri probudili su publiku na više frontova. Prvi je opojni miris mirisnih štapića koje su pustili u prostor. Uz prve tonove teškog zvuka oblili su crni prostor zelenim svjetlom. Između dvije zastave skeletalnih kreatura trojica gitarista i bubnjar započeli su večerašnju svirku. Tri blijede face pustile su iz gitara svoju verziju mješavine gotike i blackened death metala začinjenu bogatom količinom psihodeličnih gitarskih efekata. Scenski nastup je kontrast između razigranih i hiperaktivnih kvazi-baletskih poketa gitariste Hultén Jonathan-a, čvrstog stava basiste i vokala Andersson Johannes-a i grimasa potpaljivača  publike, gitariste Zaars Adam-a.

Pozadinski ritam je držao bubnjar Oscar Leander, koji je publici gotik zvuka poznatiji kao bubnjar benda Deathstars sve do 2017. godine kada se pridružio Tribulation-u. Za kraj svirke Johannes je pozdravio publiku gromoglasnim vriskom.

Tokom kratke pauze zastave mraka i smrti zamijenile su mjesta sa zastavama snijega. Prvi rifovi novog albuma Insomniuma su otvorili kapije zime i bacili plavetnilo na sve brojniju publiku. Usljedile su pjesme sa poslednjeg albuma „Winter’s gate”. Album su odsvirali u cjelosti. Tokom svih sedam pjesama albuma bend je bio u mraku. Po završetku odsviranog albuma i kraće pauze reflektori su obasjali četvorku na bini. Melodični death rifovi starijih pjesama podigli su staru i mladu publiku.

Drugi blok pjesama su počeli hitovima „The Primeval Dark”, „While we sleep”, „Mortal Share“ i sl. Iako su odsvirali spomenute pjesme stotine puta, uključujući i tokom brojnih nastupa na trenutnoj turneji koju su započeli 15. marta, vidjelo se očigledno zadovoljstvo na licima basiste Sevänen Niilo-a, gitariste i bek vokaliste Friman Ville-a, gitariste Vanhala  Markus-a i bubnjara Hirvonen Markus-a. Ubrzo je došlo vrijeme za bis i poslednju pjesmu te večeri. Odsvirali su „Only One Who Waits“. Gledajući prethodne koncerte, očekivana je samo jedna pjesma. Poklonili su publici još jednu pjesmu, njihov hit „The Killjoy“.

Poslije Močvare, Insomnium nastavlja svoju evropsku turneju do sredine aprila. Tribulation će im biti podrška na još nekoliko koncerata. Od kraja maja turneju nastavljaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Autor i Foto: Nikola Medarević

 

Total
0
Shares
Previous Article
nightflyers

Stiže 'Nightflyers', nova serija Georgea R.R. Martina

Next Article

Srpska premijera dokumentarca “Preko svih granica” na zatvaranju 65. Martovskog festivala