Aberdar

Intervju: Aberdar – „Naš Aberdar najavljuje nešto što mi ni sami ne znamo“

Aberdar je vjerovatno najnoviji bend na banjalučkoj muzičkoj sceni. U februaru ove godine su objavili tri pjesme, a već početkom marta iste predstavili publici u punom banjalučkom City Pubu, na prvom BL Rising Festu. Kroz naredne redove, saznaćete ponešto o bendu, iskustvima i stavovima Bojana Bujića Buye. Razgovarali smo i o lokalnoj, ali i regionalnoj sceni. Uživajte.

1. Etimološki rečnik srpskog jezika (SANU, Beograd, 2003.) na stranici broj 40 kaže za Aberdar: „top ili puška kojima se nešto najavljuje, objavljuje, daje aber; glasnik; agitator“, a mene zanima ko je, šta je, kako je nastao i šta najavljuje vaš Aberdar?

Aberdar je banjalučki alternativni rok bend koji je nastao krajem jeseni 2017. godine. Čine ga: Bojan Bujić  – vokal/gitara, Miloš Vujić – bass i Duško Milijević – bubanj. Bend je prvo bio jedan projekat moje male kuhinje u glavi, negdje 2016. godine, gdje ja stalno krčkam ideje i smišljam neke nove zvukove i rifove. S vremena na vrijeme mi dođe inspiracija i onda je to uzmem kao ideju i snimim u svom malom kućnom studiju. Naravno, poslije određenog vremena, te ideje sam htio realizovati i kasnije kad sam okupio bend. Kada smo odradili prvu malu probu koja je bila čisto iz zabave, ja sam njima saopštio da bih volio započeti još jedan bend. Prezentovao sam svoje radove i njima se to svidjelo. Tako smo krenuli sa radom. Naš Aberdar najavljuje nešto što mi ni sami ne znamo. Kao gitarista volim da se igram i eksperimentišem, tako da ovaj bend, u principu, još nema neki određen pravac jer je na samome početku, ali poslije svakog početka se kriju novi nepoznati horizonti. Tako da – vidjećemo šta budućnost krije.

2. Koji bendovi su najviše uticali na vas kao muzičare? A koji na zvuk Aberdara?

Sviramo poprilično dugo kao muzicari. Ja sviram od svoje šesnaeste godine, a slušam muziku od rođenja, jer je moj tata Ranko stari roker, pa sam prošao mnogo smjerova muzike. A ima dosta toga što još nisam preslušao. Mada se uvijek vrtim oko bendova kao što su Periphery, Slipknot, Tool, System of a Down, ja inače volim i dobar rok, kako ovaj moderni tako i onaj stari. Tako da je bend Aberdar kombinacija nečega novoga i nečega starog. Kao klinac od domaće muzike nikad nisam bio veliki ljubitelj Riblje Čorbe, Brejkersa, Azre itd., već sam ganjao onaj luđi zvuk benda Van Gogh. Tako da mi je on ostao u pamćenju. Aberdar je kombinacija tog starog i novog zvuka roka. Zamislite Van Gogh i bend Consecration, tako nekako ja zamišljam Aberdar. Ima taj moderan zvuk, al’ sa šmekom stare muzike.

3. Šestog februara ove godine ste objavili tri pjesme, da li vam se žurilo ili ste jednostavno htjeli da se pojave istog dana? Reci nam nešto o tim pjesmama.

Mnogo, ali baš mnogo, bendova voli izbaciti jedan singl, pa se to vuče, pa izbaciti jedan spot, pa se to vuče. Ja sam htio da napravim bum sa tim što ću odmah cijeli EP da izbacim u jednom danu. Nije me interesovalo to da pravim jednu po jednu pjesmu. Nekada davno se nije najavljivalo ništa, pa se izbaci album cijeli. Ja želim da se to tako radi. Nije nam se žurilo. Mogao sam jednu po jednu pjesmu izbacivati, ali što bih to radio. Ja volim pravit’ pjesme i pokazivati prijateljima okolo. To me nekako ispunjava. Pjesme koje sam obajvio su: „Glad“, „Tajna“ i „Boje“. „Glad“ je pjesma za koju imamo i snimljen spot koji se može vidjeti na Youtube-u. Radnja se odvija u studiju i u mom stanu. Sve što vidite u spotu je kako se snimala pjesma, najiskrenije, na što manje opreme što je moguće, jer danas svi snimaju u visokobudžetnim studijima. Ja sam sve tri pjesme snimio za smješnih 40 KM. Sve sam miksao i masterizovao sam u istome stanu. Imao sam „Glad“ i htio sam ljudima pokazati da se sa malo može napraviti nešto. „Glad“ je zapravo pjesma o vampirima. Ne, nema nikakve metafore (govori uz smijeh). „Tajna“ je pjesma o prevari i starim ljubavima koje smo svi imali. Neko će reći „preboli se kad se raskine“, a nekima će to ostati ožiljak do kraja života. Neki će se osjećati bolje. Ova pjesma govori o tome ko smo mi i šta su ljudi. Naravno, vrijeme mrvi čovjeka ako je sam, isto tako i ako je sa nekim. Tajnu krije onaj koji pati, zato okrećem lice ravno do neba, jer ujutro ću da udahnem novi dah i zaboravim na tren na sve probleme,  mada od sumnje je strah. Malo dubokoumno…možda nekome. Ko misli da će se pronaći u pjesmi imaće, naravno, svoje mišljenje. „Boje“ – ja sam jako zaljubljen čovjek. Bez šale. Volim svoju djevojku Saru više od svega i nikada je neću ostaviti. Ova pjesma opisuje jedan pozitivan trag koji je ona ostavila na mene, jer ponekad ne znam više šta osjećam, i onda sve samo pređe u ljubav i sreću. Ja nekad osjećanja vidim kao boje. Jednostavno mi muti boje.

4. Pjesma „Glad” je stara skoro 10 godina. Nastala je još za vrijeme dok si svirao u bendu Pasiv. Možeš li nam reći nešto malo više o tom periodu, a i o razlozima da se pjesma ponovo oživi?

Ja sam, nekada oko 2009-2010. godine, bio gitarista benda Pasiv. Na svu žalost bend se raspao i te stare pjesme, meni jako drage, su otišle u zaborav. Bubnjar je otišao u bend My Last Suicide, basista u bend Flintstoners, pjevač je postao programer, a ja sam nastavio svirati sa svojim prvim bendom Logic System Disorder. Naravno, meni je bilo žao tih pjesama i sačuvao sam ih. Nakon skoro 10 godina odlučio sam da ne želim da te pjesme padnu u zaborav. Pošto niko iz tog benda nije htio da se išta dalje radi, ja sam odlučio da nekim pjesmama udahnem novi život i novu šansu. Zašto „Glad“? Pa iz čiste ljubavi. Iako se bend raspao, ja sam i dalje pjevušio tu pjesmu i pjesmu „Tajna“, koja je takođe bila pjesma benda Pasiv. Bio je to super bend, ali dosta stvari nas je sprečavalo da dalje napredujemo

5. Izbacili ste i spot za pjesmu „Glad“. Hoće li biti još spotova?

Naravno da će biti još spotova. Tačnije, planiram snimiti spot za svaku pjesmu. Danas ako nema spota, niko neće slušati. Malo glupo zar ne? Meni ne treba spot da ja slušam pjesmu, al’ danas ako nešto nije vizuelno, neće privući pažnju. To je jedna veoma dobra lekcija koju sam dobio od svoga prijatelja Tibora Tišme iz benda Alexandria. Naravno, zanima vas kako će  izgledati ti novi spotovi. E, pa odaću vam tajnu. Za pjesmu „Boje“ će spot da bude šaren, a za „Tajnu“ će da bude nešto tajno iza sjene. Da li sam vam zagolicao maštu?

6. Radite li na novim pjesmama? U kom će smjeru bend dalje ići? Kada možemo očekivati vaš prvi album?

Nove pjesme se kod mene stalno krčkaju. Nikada neću stati sa radom i inspiracijom. Kad god uhvatim vremena ja pišem tekst ili pjevušim melodije. Iako sam na poslu, ja hvatam vremena, što više mogu, da radim na svjoj muzičkoj karijeri. Prvi album će izaći kada bude spreman, jer je malo stidljiv. Možda u skorije vrijeme, možda do kraja godine. Ostaviću vas tu u razmišljanju. Možda je album čak i gotov, pa će se samo pojaviti kao EP. Vrijeme će pokazati svoje.

7. A sada malo da popričamo o prvom nastupu Aberdara. Iako je to ekipa iz LSD-a, gdje su svi uvježbani, i već znate kako ko funkcioniše, ovo je ipak malo drugačije, zar ne?

Prvi nastup benda Aberdar na BL RISING FEST-u je bio odličan. Super organizacija, odlična ekipa i nista nam nije falilo. Iako je to ista ekipa kao i iz benda LSD, priča je sasvim drugačija. Muzika je drugačija nego kod LSD-a, ipak sviramo malo žešći rok i, naravno, tekstovi su na domaćem jeziku. Ali osjećaj je isti. To je zato što smo svi već upoznati sa time što radimo. Mislim da bi mi bilo drugačije jedino kada bi svirali reggae, jer taj smjer mi nikako ne odgovara.

8. Uprkos tome što postojite tek nekoliko mjeseci, rasturili ste na „BL Rising Fest-u“. Kakvi su tvoji/vaši utisci sa te svirke?

Jedva sam čekao svirku, kao i ostali članovi benda. Kad smo se popeli na binu i kad smo čuli prvi vrisak iz publike to je za nas bila nirvana. Volimo nastupati, iako je ovo prvi put bilo sa novim bendom. Sa LSD-om je osjećaj isti. Naravno, pored nas su bili drugi bendovi, koji su isto tako bili odlični i puni energije. MultiCultus je bio moj favorit. Jako dobar i kvalitetan bend. Imaju svjetlu budućnost. Genetski Poremećaj je isto jako dobar bend. E, sad, bend Pod Pritiskom me oduvao, bukvalno. Ti mladi momci su puni energije i vjerujem da će jednoga dana možda da naprave nešto. Još su zeleni, ali imaju ideju. To je za početak sasvim dovoljno.

9. Možeš li nam reći nešto više o set listi sa festa?

Set lista sa svirke je sadržavala sedam autorskih pjesama od kojih su vam tri poznate, a ostale će biti predstavljene kada album bude spreman. Takođe, svirali smo i jedan cover, a to je bila  „Cimet“ od benda Consecration. Nama jako draga pjesma. Nekako je ona najsličnija onome što sviramo. Mada smo htjeli da sviramo još pjesama, nažalost imali smo samo tih 8 pjesama da predstavimo. To nije spriječilo publiku da na kraju zove bis za još jednu pjesmu. Naravno, odsvirali smo još jednu pjesmu, ali to je onda stvarno bila posljednja.

10. Jeste li zadovoljni kritikama, odzivom, i time što vas ljudi zovu da svirate? Kakvi su dalji planovi benda? Najavljena je svirka 13. aprila.

Gledajući to da smo kao nov bend napravili bum na prvu, mi smo jako zadovoljni. Već smo se prijavili na nadolazeći Demofest i nadam se da ćemo svirati i na gitarijadi i na što više festivala i svirki. Stajanje sa radom nije među opcijama i trudićemo se da sviramo. A petak 13. april je, naravno, dan za svirku. Maja iz banjalučkog City Paba je bila oduševljena našim nastupom, pa nas je pozvala da sviramo dolje ponovo i mi smo to prihvatili. Naravno, nećemo sami svirati, već smo pozvali i naše drugare iz benda MultiCultus da sa nama nastupaju. Ulaz će biti besplatan i biće nam „jepo“. Nadamo se što većoj publici i dobroj zabavi.

11. Ovih dana su svima puna usta riječi „scena“. Ti si svoj odgovor, djelimično, dao u intervjuu za emisiju Adolescentrik. Šta misliš, sada, u kakvom je stanju naša, kako regionalna, tako i lokalna, banjalučka scena? Šta je po tebi potrebno da bi se izgradila jedna kvalitetna scena?

O banjalučkoj sceni se može pričati i dan i noć. Svako će na kraju imati svoje mišljenje. Ja mislim da su svi pomalo krivi što je naša muzička scena ovakva kakva jeste. Al’ evo moje mišljenje. Scena dođe pa nestane. Bendovi se stišaju, pa se pojave, stari bendovi nestanu, mladi se pojave. To će stalno tako biti. Scene ima, nije propala. Samo se loše promoviše i niko se nešto ne trudi posebno oko nje. Ja vjerujem da ovo može bolje, al’, hej, ja sam još jedna faca koja kritikuje muzičku scenu Banjaluke ako otvorim usta. Zato šutim, a onaj koji misli na glas neka kaže šta hoće. Ja želim samo da sviram. To je meni cilj, a oni što sjede za računarom kod kuće i pišu statuse, njima ću da prepustim komentarisanje oko scene. Oko same izgradnje scene nisam puno pametan. Za mene, kao muzičara, treba jedno 2-3 prostora gdje mogu svirati i da se dovode dobri bendovi. To je za mene dovoljno.

12. Koje bendove izdvajaš iz regionalne, a koje iz banjalučke scene?

Uh… teško pitanje… Ne volim izdvajati, al’ može li ovako – navešću vam par bendova koje ja poštujem, pa ih vi poslušajte i vi procijenite šta je vama OK. Neki će biti van BiH al’ to za mene nije bitno. Ti bendovi su: Alexandria, Benefit, Tanker, KOB, Mort, Sharks Snakes & Planes, Andrija, Dronjak, Irvas, Consecration, MultiCultus, As I Fall, Al’Cojones, Cold Snap, Korov, Pry… Stvarno dobri bendovi.

13. Želiš li nešto dodati za kraj?

Kraj.

Hvala na razgovoru i puno sreće u daljem radu!

Razgovarao: Danko Kuzmanović       Foto: Vedran Ševčuk Alf

Facebook        Instagram        YouTube

 

Total
0
Shares
1 comment

Comments are closed.

Previous Article
Fire in Cairo

Čuješ?! - Coolio Jack i Fire in Cairo u KSET-u

Next Article
Distant Sky – Nick Cave & The Bad Seeds

U Cinestaru i u Kaptol Boutique Cinema - 'Nick Cave & The Bad Seeds uživo u Kopenhagenu'