Share
Intervju | Afion: “Album će biti krajnje zanimljiv, zvukovno drukčiji, više eksperimentalan, a opet bit će i tradicije”

Intervju | Afion: “Album će biti krajnje zanimljiv, zvukovno drukčiji, više eksperimentalan, a opet bit će i tradicije”

Nakon rasprodanog Vintagea i dva intimna koncerta u Saxu, Afion se vraća u Zagreb i to u ni manje ni više nego u Hrvatski glazbeni zavod! Ondje će u srijedu, 13.11. nastupiti po prvi put. Nakon nekoliko koncerata ovog ljeta, bend je u odličnoj sviračkoj i kreativnoj formi, a nedavno su izbacili i novi spot za pjesmu „Senjica! Za nastup u HGZ-u Afion će pripremiti poseban set te predstaviti pokoju novu pjesmu s nadolazećeg albuma.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 80 kuna za koncert u HGZ-u, mogu se kupiti u Dirty Old Shopu ili preko sustava Entrio. Na dan će koštati 100 kuna.

Za naš portal iz benda Afion pričali su: Lidija Dokuzović – glas, Danijel Maoduš – gitare i Nenad Kovačić –udaraljke, glas.

Kako je uopšte došlo do osnivanja benda i zašto ime Afion?

Lidija: Počeli smo kao grupa prijatelja i poznanika, entuzijasta i zaljubljenika u tradicijsku glazbu s ex-Yu prostora.  Od hobija u studentskim danima je to ubrzo preraslo u poziv. Ime Afion znači opijum. A nama je muzika droga. 

Koji su bendovi najviše uticali na vas?

Lidija: Nick Cave, Dead Can Dance i Ladarice 

Danijel: Jimi Hendrix i mnoštvo drugih gitarista ili bendova svih žanrovskih usmjerenja sa gitarom u bitnoj ulozi.

Nenad: Mislim da je u smislu utjecaja zahvalnije govoriti o pojedinačnim utjecajima. Nikad se grupno nismo na nekoga referirali. Pojedinačni utjecaji koji se onda odraze na ukupnu zvučnu sliku Afiona. Rekao bih da na mene utječe svaki inspirativan koncert, album, pjesma. U zadnje vrijeme puno slušam iranske i indijske glazbe. Glazbenik koji me je u posljednje vrijeme jako inspiraro bojom, načinom sviranja i pristupom ritmu je španjolski perkusionista Aleix Tobias, kojeg sam nedavno upoznao na radionici frame druma u Italiji. 

Koja je najveća prepreka s kojom ste se susreli na vašem muzičkom putovanju?

Lidija: Fizička udaljenost članova benda, raseljenih po trima različitim državama (Švedska, Makedonija i Hrvatska) što je i rezultiralo šestogodišnjom pauzom. Ali uz dobru organizaciju i jednako snažnu motivaciju svih članova banda, sve se prepreke mogu svladati.

Mislite li da internet danas daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

Lidija: Do bendova i materijala se sad puno lakše dolazi, iako je u šumi tolikih informacija ponekad teško vidjeti drvo. 

Kako biste opisali alternativnu scenu u Hrvatskoj, a i u regionu uopšte?

Lidija: Dosta slabo do Švedske dopiru novosti s alternativne scene iz Hrvatske i regije pa uspijem pohvatati pomalo što se događa kad imamo prilike s nekim dijeliti stage na nekom festivalu ili ako mi netko od prijatelja upre prstom u neko novo ime.

Nenad: Alternativna scena u Hrvatskoj buja. Velike stvari su se desile sa kolektivima kao što su Jeboton Ansambl, Živa voda, Sunrise sessions. Puno je svirki, projekata, odličnih bendova. Hiper produkcija pri kojoj kvantiteta ne umanjuje kvalitetu. Stalni problem, koji se već godinama ne mijenja je centralizacija i loša infrastruktura.

Da li bi ste možda izdvojili nekog od mladih kolega?

Lidija: J.R. August, Irena Žilić, nemanja, TruthTribe

Nenad: Neki bendovi koje bi naveo, mladi su jedino u izdavačkom smislu, nikako ne po godinama i iskustvu, a to su Šumovi protiv valova i Kazan. Od mlađih bendova tu je svakako genijalni Porto Morto i već spomenuti nemanja.

Što se promijenilo od izdavanja vašeg prvog albuma?

Lidija: U 16 godina se puno toga promijenilo. Promijenili smo se mi, promijenile se životne situacije, promijenila se mjesta stanovanja, promijenila se politička klima …

Nenad: Imam osjećaj da smo zadnji album izdali u nekom prošlom životu. Masu toga se promijenilo na svim razinama, privatnim, muzičkim, kreativnim. Veselim se jako snimanju novog albuma sa svima nama promijenjenima. 

Članovi benda angažovani su u različitim muzičkim projektima, držite muzičke radionice…Kako stignete sve?

Lidija: To je dio života freelance muzičara. Držanje radionica, rad u studiju, rad na glazbi za kazalište i film… Radiš po danu, popodne, navečer… Stalno zapravo radiš, osim kad ne radiš 🙂

Nenad: Teško. Ali uz google kalendar i međusobno uvažavanje svih poslovnih  i privatnih obaveza, pametno, racionalno i mirno planiranje moguće je. Konstantno balansiranje i usklađivanje koje možeš hendlati jedino ako ga prihvatiš kao stanje stvari. Osobno, zadnjih nekoliko godina živim iznimno intenzivnim i dinamičnim životom, uživam u tome, ali priželjkujem da se u jednom trenu sve skupa malo smiri. No, do daljnjega samo surfanje. 

Nedavno ste singlom “Senjica” najavili vaš novi album? Možete li nam reći nešto više o nadolazećem izdanju?

Lidija: Album će biti krajnje zanimljiv, zvukovno drukčiji, više eksperimentalan, a opet bit će i tradicije…Ima mnoštvo pjesama koje bi htjele na album, ali… Najteže će biti “kill our darlings”…

Šta publika može očekivati od vašeg nastupa u Hrvatskom glazbenom zavodu 13.11.?

Lidija: Suze i smijeh. 

Danijel: Škripav parket.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

Lidija: Čitajte i dalje Treći svijet, slušajte dobru muziku, a ne što pričaju majmuni oko vas. Samo ljubav!

Nenad: Mosa bavlju!

Razgovarao: Aljoša Kremenović