Alyson-bend-banja-luka

Intervju | Alyson: „Volimo da pišemo muziku kakvu bismo voljeli i da slušamo“

Bend Alyson je trenutno jedan od najmlađih banjalučkih alternativnih bendova, a svoj muzički talent će pokazati publici i starijim kolegama na trećem BL Rising-u.

Upravo zbog toga, zadovoljstvo nam je da vas upoznamo sa ekipom kojoj predviđamo sjajnu budućnost.

S obzirom na to da ste mladi, a već ste uspjeli da se izdvojite kvalitetnom muzikom – ko su vam uzori? I koliko se oslanjate na uzore uopšte?

Milan: Uzori koji su nas sve povezali na početku su bili neki klasični bendovi kao što su Metallica, Pantera i Slipknot. Sada se tu nalaze i neki moderniji i progresivniji bendovi: Gojira, Opeth i Jinjer.

Volimo da pišemo muziku kakvu bismo voljeli i da slušamo, tako da su nam ovi uzori veoma bitni jer nas inspirišu za pisanje autorskog materijala. Formiranje našeg benda je prouzrokovano njihovom muzikom.

Kada ste  počeli da svirate i kako ste se uopšte odlučili na to?

Milan: Počeli smo da sviramo u novembru 2018. godine. Uočili smo da mnogo bendova svira samo one pjesme koje publika voli, ali ne i oni sami, pa smo odlučili da napravimo bend u kojem ćemo svirati samo ono što mi volimo.

Kako je nastalo ime benda? Zašto baš Alyson?

Milan: Ime benda je nastalo spontano na jednoj probi dok smo vježbali obradu pjesme “Walk” (Pantera). Miloš je neočekivano uputio mikrofon ka Andreju i iz njega su izašle slavne riječi: “A lesson (alyson) learned in life”. Prijatelj koji je bio na toj probi je snimio ovaj trenutak i tako je nastala interna šala benda. Tada još nismo izabrali ime, pa smo “a lesson” pretvorili u žensko ime Alyson i prosto je ostalo tako.

Šta vam je glavna inspiracija i imate li određene teme kojima se bavite u svojim pjesmama? 

Miloš: Glavna inspiracija nam je, koliko god patetično zvučalo, ljubav prema muzici. Svako od nas prosto uživa kada svira i svi smo “navučeni” na adrenalin koji nam sviranje stvara. Inspiraciju vučemo sa svih strana: politika, ljubav, čak droga (naravno ne iz iskustva), ali ja je najčešće dobijam iz nekih ličnih iskustava. U bendu sam do sada samo ja pisao tekstove – ne jer ostali ne žele, nego prosto imam više iskustva u tome. Kada imam blokadu oni mi, naravno, uvijek pomognu.

Pisali ste ih na engleskom jeziku. Planirate li da pravite materijal i na srpskom ili ćete ostati pri prvom izboru – smatrate li da je to bolja opcija?

Miloš: Tekstove smo do sada pisali na engleskom jer nam se taj jezik prosto čini pogodnijim za naš stil. Pošto često napišemo nešto drugačije, ako budemo osjećali da je srpski bolji izbor, pisaćemo na njemu.

Da li je trebalo vremena da se odlučite kojim žanrom ćete se baviti ili svi u bendu imate sličan ukus? 

Miloš: Htjeli smo da sviramo žanr koji najviše volimo i koji je, nažalost, u našoj generaciji vrlo zapostavljen. Svi smo metalci i nikad se nismo dvoumili oko smjera u kom bismo pisali pjesme.

Hoćete li mu ostati vjerni ili u planu imate kretanje ka modernom zvuku ili čak drugim žanrovima?

Miloš: Metal bend ćemo sigurno ostati, ali mnogo eksperimentišemo dok pišemo. Dosta smo alternativni i to nam se jako dopada. Trudimo se da pronađemo “naš stil” i mislimo da je svaka napisana pjesma korak ka tome.

Jedna zanimljvost za publiku je i ta da vaš gitarista i vokal Miloš, svira četiri instrumenta. Šta sve svira, šta je prvo uzeo u ruke i koji mu je instrument omiljeni?

Miloš: Prvi instrument koji sam počeo svirati je klarinet. Završio sam muzičku sa njim, a gitaru sam počeo svirati iz proste ljubavi ka tom instrumentu. Nakon par godina sam svirajući na ulici kupio bas gitaru, a bubnjeve sam relativno skoro počeo da učim. Ipak, pored svih instrumenata, nikad nisam prestao da favorizujem gitaru koja mi je, pored glasa, omiljeni instrument.

Kakav značaj, po vašem mišljenju BL Rising ima za lokalnu i regionalnu scenu? Može li da donese neke promjene na bolje? 

Milan: BL Rising je događaj koji je nedostajao ne samo ovom gradu već cijelom regionu. Napokon, ljubitelji alternativnih žanrova imaju gdje da dođu. Rising je uzeo sebi u ruke da pomogne autorskim bendovima, a tu je takođe i humanitarni aspekt festivala, što ga čini jednim od najbitnijih muzičkih dešavanja u regionu. On definitivno može da donese neke promjene, kao što već i jeste. Veći je i sve posjećeniji iz godine u godinu i nadamo se da će tako i da nastavi.

Kakvo je stanje alternativne muzike u BL i šire, iz vašeg ugla? 

Andrej: Mislimo da je alternativna muzika u našim krajevima, a naročito u našem gradu dosta zapuštena. Mali je broj bendova koji eksperimentišu sa svojom muzikom i većina lokalnih bendova svira istih 30 pjesama. Svojim radom želimo da alternativnu muziku približimo našim generacijama i da dokažemo da se uz dovoljno truda metal muzika može “probiti” čak i na našim prostorima.

Posjećujete li svirke, koje se nažalost, u našem gradu ne dešavaju tako često? Kakva su vaša zapažanja o odnosu bendova i publike?

Miloš: Posjećujemo kada god imamo vremena i kada god se neka svirka uopšte dešava. Bend koji često dolazi i koji mi mnogo volimo je KOB. Autorske pjesme su im fenomenalne, ali ono što ih čini odličnim su originalne obrade. To je jako rijetko ovdje, jer većina bendova ide po “šablonu” pjesme. Ovaj bend na svirkama u kafićima ima publiku kao nijedan drugi, jer su drugačiji.

S obzirom na to da ste tek na početku karijere, recite nam da li ste imali priliku negdje nastupati i kakva su vaša iskustva? 

Dejan: U početku nam je bilo teško pronaći neki lokal koji bi nama, ovako mladim, dopustio da imamo svirke uživo, osim kafića Sokolskog doma. Uvijek je postojala briga da nam vlasnik neće dopustiti da  sviramo naš “teži” repertoar, a i da se neće dovoljno pročuti za svirku. Međutim, svaka koju smo imali, napunila je lokal i prevazišla očekivanja.

Alyson-grupa-banja-luka

Šta publika može da očekuje od vašeg nastupa na BL Risingu? 

Dejan: Publika može da očekuje mnogo energije i dobre zabave, kao i priliku da čuje mnogo različitih žanrova u jednom mladom autorskom repertoaru.

Šta vi očekujete od publike i od vašeg nastupa?

Dejan: Od njih očekujemo da se dobro zabave, da mlate glavom i da piju. A od nas, da pobijemo predrasude o našim godinama i dokažemo kvalitet naše muzike. Očekujemo da će nam ova svirka otvoriti mnoga vrata u budućnosti, kao i pozive na svirke i druge festivale. Takođe se nadamo da ćemo upoznati sve bendove na Risingu i sklopiti nova prijateljstva.

Koliko se zapravo vaša generacija interesuje za alternativne žanrove i postoji li još neki bend sa kojim možete da razmjenjujete ideje? 

Dejan: Nažalost, nemamo ni jedan bend u našoj generaciji sa kojim možemo podijeliti ideje. Činjenica je da je naša generacija puna mladih individualnih muzičara i talentovanih ljudi, ali niko od njih nema tu inicijativu da sastavi nekakav bend. Ili su izgubili volju za tim ili misle da je to nemoguće. Zato mi očekujemo da neki mladi talenti koji se nađu u publici uvide da i nije toliko teško osnovati bend, imati svirke i autorski rad, jer mi nismo ništa drugačiji od njih. Samo smo se sastali i počeli vježbati.

Imate li neku poruku za kraj? Iskoristite priliku da nam možda kažete nešto što vas nismo pitali. 

Miloš: Poruka za kraj – Ako imate predrasude zbog naših godina, razbićemo ih, a ako očekujete dobar provod, nećemo vas razočarati.

Momci, hvala vam na sjajnom razgovoru, vidimo se u petak 3. aprila na BL Risingu 2020 u banjalučkom City pub-u.

Alyson čine: Miloš Grubešić (vokal i gitara), Andrej Gajić (bas), Dejan Stojković (bubanj), Milan Milašinović (gitara). Rad benda možete pratiti na njihovom Instagram nalogu i YouTube kanalu.

BL Rising PR

Total
0
Shares
Previous Article
nikola-Vranjkovic-Lake-fest

Nikola Vranjković 6. marta u niškom Feedbacku

Next Article
ŠA-Fest-Zoster

Zoster 8.2. u sarajevskom Aquarius Vilsu