Share
Intervju: Bane se vratio u velikom stilu!

Intervju: Bane se vratio u velikom stilu!

Novosadski bend Bane, sada stacioniran u Kanadi se vratio sa trećim albumom.

Bane je jedan od rijetkih Balkanskih bendova koji je od samog svog početka krenuo da se probija zajebanom produkcijom, sjajnom kombinacijom black/death metal zvuka i posvećenošću ka svirkama i promociji benda. Nekih šest godina je bend bio na ledu uslijed selidbe tvorca/gitariste/vokala benda, Branislava.

Može se reći da ovaj intervju ima dva razloga zbog kojeg ga radim; prvi je ponovna reaktivacija benda a drugi svakako novi album ovog, sada već Srpsko-Kanadskog sastava.

1. Pozdrav Branislave. Šest punih godina između dva albuma. Šest dosta tihih godina za bend. Šta se dešavalo u tom periodu prvenstveno kod tebe i tebi lično, jer je bend možemo reći vegetirao u tom periodu?

Pozdrav Aleksandre! Da napravimo od jedne dosta dugačke priče nešto kraću, hehe…2012-e godine sam se preselio preko okeana, iste godine kada je bend izdao drugi po redu studijski album.

Godinu dana kasnije sam uspeo da okupim novu postavu i izdali smo singl ”In Darkness And Hatred”.

Tokom 2014-e godine je bend konačno krenuo sa koncertnim dešavanjima (svirali smo sa par zanimljivih bendova poput The Abscence, Borgne, i još par njih), međutim po starom ”dobrom” običaju, problemi sa postavom su ponovo krenuli, time usporili planove benda. Posle par neuspešnih oglasa za potražnjom novih članova, nisam imao nekog drugog izbora osim da se bacim na komponovanje novih pesama.

U međuvremenu sam se naravno bavio i nekim drugim stvarima i projektima, dok nije sve došlo ponovo na svoje 2017-e godine, kada sam rešio da krenem sa snimanjem novog albuma. Ovoga puta sam imao više sreće sa okupljanjem nove postave, tako da smo uspeli, uz veliku pomoć nekih starih prijatelja, da sviramo u čak 10 država tokom 2018-e, pored toga što smo konačno izdali treće studijsko ostvarenje.

2. S obzirom da sada živiš u Kanadi i da je postava benda iz Kanade; da li je lakše raditi tu nego u Srbiji? Da li je generalno lakše raditi metal u Kanadi ili u Srbiji, iz tvog ugla?

Šta ja znam…iskreno smatram da gde god bio, biće raznih problema, komplikacija, itd. Vrlo smo dobro upoznati sa domaćom ”situacijom”, tako da nećemo puno o tome. Ali nije ni ovde sve med i mleko. Mi, iako jesmo ”Kanadski” bend, ipak moramo da vadimo radne dozvole tj. Vize, svaki put kada idemo za Ameriku da sviramo. Uvek ima dosta stresa i nervoze u svemu tome, počevši od ispunjavanja silne papirologije, pa do uplate, i onda čekanje po par meseci dok ti ne odobre…

Naravno, ima i pozitivnih strana – lakše je doći do kvalitetne opreme za manje para, što se tiče prevoza uglavnom ima više opcija, itd.

Pravo da ti kažem, mislim da se jednako trudim i isto toliko vremena/truda/novca ulažem u sve ovo ovde kao i dok sam živeo kod nas. Neke stvari jesu lakše naravno, ali nije mi se mnogo toga ”olakšalo” otkad sam došao vamo, veruj mi na reč, haha.

3. Tvoj novi album „Esoteric Formulae“ izlazi za Black Market Metal Label. Kako je došlo do saradnje sa izdavačkom kućom?

Pošto se naš stari izdavač, Abyss Records, ugasio posle dosta godina, bili smo prinuđeni da nađemo novog izdavača. Nismo hteli nikakve DIY varijante, tako da sam poslao bio demo snimke raznim izdavačima koje volim i u koje sam verovao da bih uspeli da napravimo dobru saradnju. Bilo ih je na kraju oko 10-tak zainteresovanih, ali smo se odlucili za BMM za CD varijantu, jer je jednostavno bila najbolja ponuda.

4. Može se vidjeti da recenzenti širom svijeta hvale novi album. Mene zanima kakvo je tvoje mišljenje o njemu? Da li je zadovoljio tvoje sve želje i nadanja? Da li je „Esoteric Formulae“ trenutni magnum opus benda Bane?

Da budem iskren, nije mi teško priznati da mi je ‘Esoteric Formulae’ najomiljenije dete (smeh). Jednostavno, zaista jesam zadovoljan kako je album na kraju ispao – od produkcije, zvuk bubnjeva (hvala Honzi još jednom – ništa bez njega), do samih kompozicija…pa čak i omota. Naravno, o ukusima se ne raspravljamo – siguran sam da ih ima koji više vole prvi ili drugi album, ali lično ne bih ništa menjao na trećem albumu, dok na prva dva, da mogu, ima par stvari koje bih želeo drugačije uraditi. No, u svakom slučaju volim naša tri izdanja naravno, ali ako me neko pita ”koji prvo da poslušam”, zna se koji će mi biti odgovor.

5. Da se vratimo sada na ono što možda danas i najviše predstavlja bend; koncerti i turneje. Ti si bio dosta aktivan u ovoj 2018. godini. Dvije turneje; „EVROPA 2( )18“ i „The Blood Sand Ash“ sa mega popularnom atrakcijom iz Amerike, Uada. Kako si ti zadovoljan ovim turnejama? Da li su one dostojanstveno vratile bend među „žive“? Da li su turneje ispunile sva tvoja očekivanja? I kako je uopšte došlo do saradnje sa Uada ekipom, za njihovu turneju?

Uh…2018-a godina mi je zaista bila prepuna dobrih sećanja, iskustva i prijatnih iznenađenja. Pre svega, imali smo sjajnih prvih par ”povratničkih” koncerata u Kanadi – svirali smo sa Insomnium (rasprodat koncert u Toronto-u), sa Wolfheart-om u Montrealu, i sa englezima Bloodshot Dawn. Onda smo održali 21 koncert širom Evrope, među kojima je bilo par festivalskih nastupa kao i klupskih koncerata, i iskreneo govoreći, ne znam koji su mi draži bili. Toliko je lepo bilo ponovo uspostaviti kontakt sa starim prijateljima, kao i upoznati nove ljude koji nisu ranije imali priliku da vide bend…u svakom slučaju jedna od, ako ne i najdraza turneja do sada!

Americka turneja sa Uada-om je zaista bila fenomenalna. Nisam očima verovao koliko ima interesovanja za black metalom po američkim gradovima. Jake, pevač i gitarista benda Uada nas je bio pozvao da im se priključimo na njihovoj turneji, i zaista sam mu mnogo zahvalan na takvoj prilici. Zaista su sjajni momci, a bend još bolji…odgledao sam barem 10 koncerata njihovih od početka do kraja, i nije mi dosadilo, hehe.

Bane - Esoteric Formulae
6. Ovaj novi album takođe donosi i goste na albumu. Honza (Avenger, Master’s Hammer) je ako se ne varam na svim tvojim albumima sjedio za bubnjevima i bio zadužen za produkciju. Ali tu su još tri gosta. Giulio Moschini iz Hour Of Penance i Amduscias iz Temple Of Baal i Ophélie Gingras. Kako je došlo do saradnje? Da li su ovi gosti oplemenili tvoj album na način na koji si zamislio? Kako je uopšte teklo cjelokupno snimanje „Esoteric Formulae“?

Zapravo, jedini album na kome Honza nije snimio bubanj je ‘The Acausal Fire’ (osim pesme ”World Of Desolation”, koju jeste), dok jeste bio zadužen za produkciju svih naših full-length izdanja.

Giulio-a sam pitao bio da li želi da učestvuje sa jednom solažom, i bilo mi je bas drago kada je pristao jer mi se njegov stil, kao i bend naravno jako dopadaju. Od kad sam prvi put čuo ”Paradogma” (eto, pre skoro 10 godina), odmah sam postao fan, i ostao.

Sa Amduscias-om sam dosta davno uspostavio kontakt, međutim tek sada pojavila prilika da uradimo nešto zajedno. Temple Of Baal mi je oduvek bio jedan od najomiljenijih bendova, tako da ne moram reći koliko se radujem sto je snimio vokal za ”Into Oblivion”.

Ophélie sam upoznao putem mog sadašnjeg gitarist, Max. Čuo sam bio neke radove njene i zaista su mi se svideli, tako da smo se lako dogovorili za orkestracije.

Moram reći da sam zaista prezadovoljan sa svime na novom albumu što se gostiju tiće. Zaista je svako od njih doprineo svoju ”boju” i viziju, samim time je album dosta bogatiji i interesantniji sa njihovim doprinosom.

Proces snimanja je potrajao nešto duže nego sto sam zamislio, jer je ovo bio prvi album gde sam sve sam snimao (dakle, bez producenta). Dosta toga sam i naućio tokom snimanja, ali mi se svidelo što nisam nigde žurio, samim time sam mogao da snimam deonice koliko god puta je trebalo dok nisam bio sasvim zadovoljan – kako sa vokalom tako i sa gitarom, basom i klavijaturama.

7. Da se malo odmaknemo od novog albuma. Ne znamo koliko su fanovi upoznati ovdje, ali ti si takođe u kanadskom bendu Keychain. Po zvuku se može reći da taj bend njeguje moderniji pristup muzici i produkciji. Kako je došlo do saradnje sa tim bendom i otkud ti u tim vodama?

Taj projekat sam pokrenuo bio sa par prijatelja davnih dana kada sam jos uvek živeo kod nas. Prvenstveno je bio plan da se od toga napravi neki komercijalni alternativni rock, međutim zbog silnih promena postave itd, izraslo je u nešto malo drugačije. U svakom slučaju, budući da sam oduvek slušao gomilu različitih muzičkih pravaca (dakle ne iskljucivo metal), taj bend mi je dozvolio da radim nešto sasvim treće što mi je zaista doro došlo jer sam uspeo da vidim dosta toga kako se stvari razvijaju i dešavaju na toj sceni. Taj bend je održao više od 200 koncerata u roku od godinu i po dana širom Severne Amerike, a ujedno me je čitava priča ”osvežila”, da kažem, sto se tiče pauze u radu sa Bane.

8. Kao što smo rekli, dvije turneje u 2018., ako nije tajna ima li planova za turneje u 2019. godini i nastavku promocije novog albuma?  

Koncertna situacija se i dalje razvija, ali ono što je sigurno jeste da ćemo biti predgrupa Finskom bendu Horna u aprilu mesecu na par odabranih koncerata u Americi. Pored toga, biće par klupskih koncerata u Kanadi i Americi u martu mesecu, i planira se još jedna turneja u USA krajem maja i početkom juna, koja će obuhvatiti nešto više gradova nego prošla turneja. Biće i par letnjih festivala, ali je sve sa ove strane okeana.

9. Znam da je rano govoriti, ali da li već postoje neki rifovi, nacrti ili planovi za četvrti album?

Hehe…ima, naravno. Nadam se samo da neće ponovo biti 6 godina između albuma, haha! 😉

10. Hvala ti na vremenu, Branislave. Puno sreće u daljem radu. Posljednje riječi ovog razgovora su tvoje…

Hvala puno na podršci, zaista uvek puno znači! Ko želi, može da nas prati putem socijalnih mreža: YoutubeFacebook , Bandcamp.

HAIL CHAOS!

-Branislav / BANE

Razgovarao: Aleksandar Saradžić    Photo credit: Aleksandra Panić