Share
Intervju: Berin Tuzlić (dRUMELODY) – “Lagano pravim nove pjesme i novi vizualni ID za novi album”

Intervju: Berin Tuzlić (dRUMELODY) – “Lagano pravim nove pjesme i novi vizualni ID za novi album”

dRUMELODY je projekat sarajevskog elektronskog umetnika Berina Tuzlića.  Godinu dana nakon albuma ‘Aero’, dRUMELODY je objavio Dancing Bear novi album naslovljen ‘Hyperbola’. Berin nam je u intervju pričao o njegovim muzičkim počecima, osnivanju dRUMELODY-a, koga voli da sluša, novom albumu, s kim bi volio da sarađuje i mnogim drugim stvarima.

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom?

– Davno sam počeo svirati još početkom osnovne škole. Svirao sam na trosjedu to je bio moj prvi bubanj, I sa palicama napravljenim od ofingera za odjeću. U sedmom razredu osnovne malo je nedostajalo da me izbace iz škole, jer sam umjesto u školu išao na probe I svirao. Prvi put kad sam sjeo za bubnjeve nisam znao da se sviraju I sa nogama, I rukama. A pošto smo po školi folirali se da znamo svirati I imali bend, onda je na maturi naš direktor osnovne škole dogovorio da mi sviramo kao predgrupa lokalnom bendu. Kad smo se popeli na binu tek tada sam saznao da treba I rukama I nogama svirati, gitarista nije znao da se u struju uključuje gitara, a naš klavijaturista do tada svirao je samo na malo većem kalkulatoru, koji je imao note iznad svake svoje tipke za brojeve I slova. Medjutim nismo se obrukali odsvirali smo od Idola pjesmu  “Zašto su danas djevojke ljute..“ koja se I onako samo svira na bubnjevima rukama, tačnije po indijaneru I dobošu. Poslije toga počinjem u srednjoj školi svirati ozbiljnije, na pravom bubnju. Za koji mi je lovu dala tetka Emina. A onda I u sarajevskim, riječkim I zagrebačkim bendovima profesionalno.

Kako je uopšte došlo do osnivanja projekta dRUMELODY?

– Dugo sam svirao u bendovima, a onda mi je počelo malo smetati kako muzičari ne vole svirati probe, koje su za mene bilo I ostale probe privlačnije nego sami koncerti, baš uživam svirati I eksperimentisati sa muzikom. Mislim da je ovo jedina zemlja gdje ljudi ono što vole mrsko im raditi. Pa oda svi muzičari, čast izuzetcima, su postali kao I mediji zarobljeni u muziku iz osamdesetih, protiv koje nemam stvarno ništa. Ali je to ograničenje u glavi a ne volim baš granice, I da me neko ograničava. Muzika osamdesetih mi je dosadila I negativno utiče na kreativnost. A I to je više postalo propala politika nego muzika. Volim nove stvari, nove instrumente I svirati, I razmišljati drugačije, ne volim jednoumlje koje kod nas je utrostručeno ☺ Jednostavno audio I vizualno sam spojio kroz Drumelody, jer sam po zanimanju inače cartoon maker.

Koga volite da slušate, ili koga posebno cijenite od izvođača?

– Slušam Thom Yorka njegove autorske albume bez Radohead I super mi je njegov bend sa “Flijem” iz “Pepersa” Atomic for peace. Slušam The Prodgy, Chemichal brothers, Gossip, Panta du prince, Nine inch nails, The XX, Queen of the stone age, Gorillaz … U glavnom su to bendovi koje sam nabrojao, sigurno sam nekoga zaboravio, ima ih dosta.

Mislite li da internet danas daje šansu izvodačima koju inače ne bi imali?

– Naravno da mislim, jer kad bi se na domaće medije oslonuli niko nebi znao za njih. Pa kad ste čuli naše domaće novije bendove u našim medijima, vidjeli njihov spot ili čuli novi radio single? Tamo možete samo čuti ove politički podobne bendove sa svojom zaostalom muzikom. Koji imaju dogovore sa muzičkim urednicima koji su većinom podanici političkih partija a zna se kakav je njihov muzički ukus. On je jednak kamenom dobu.

Koju knjigu/film biste preporučili?

– Film koji se meni u posljednje vrijeme jako svidio je animirano igrani film pod nazivom “Kongres”. A knjige autobiografije Fredi Merkjurija, Kejt Ričardsa I Stiv Džobsa. Knjiga Daglas Adamsa Autostoperski vodič kroz galaksiju, I pod obavezno grafička novelu Saga.

Kako biste opisali alternativnu scenu u BiH, a i u regionu uopšte?

– Koliko sam ja upoznat sa alter domaćom scenom I regionalnom scenom, mislim da je je najbolji opis te scene ova elektro scena. Koja je I najaktivnija. Drago mi je da ima dosta modernih bendova koji sve više sviraju autorske pjesme a sve manje covere. Jer coveri vam nekako glavu pretvore u kocku ☺ ili postanete balvan. Alternativna scena na žalost više vani svira nego kod nas. I super je što bendovi koji nas vani predstavljaju po festivalima su alter music. Jednostavno alternativna scena je inteligencija. Potiče vam mozak na razmišljanje. Alter bendovi su davno shvatili da sve  treba globalno raditi a ne lokalno, Lokalno je veoma ograničeno tržište.

dRUMELODY

Da li bi ste izdvojili nekog mladog izvođača iz BiH ili regiona na koga možda treba obratiti pažnju?

– Ima tu dosta mladih izvođača. Nekoga ću sigurno zaboraviti ali izdvojio bih Billian, Hibrid, Kolt teatar možda oni nisu toliko mladi ali su odlični. 

Ove godine izdali ste novi album pod nazivom “Hyperbola”. Šta nam možete reći o navedenom izdanju?

– Album je izašao u izdanju Dancing bear iz Zagreba za Hrvatsku na cdu I vinylu, za Srbiju na cdu za Take it or live it, I on line za Hayat production u BiH. Najbolju promociju albuma uradio je moj globalni distributer DigDis iz Njemačke, zbog kojeg se album našao na policama najvećih globalnih platformi za prodaju I promociju muzike. Album je već napravio svoj rezultat jer Hyperbola pjesma koja se prva pojavila kao video single postala je hit I zavrtila se I na radio stanicama  u Njemačkoj, Americi, UAE I u Italiji.Poslije toga su uslijedili pozivi za koncerte u ovim zemljama ali I u Čskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Makdeoniji,Albaniji,Hrvatskoj, Srbiji, Holandiji itd. Pjesmu su primjetili čak I neki domaći mediji jer su je percipirali kao stranu ☺

Ko je sve sudjelovao u stvaranju tog albuma?

– Cjeli abum sam sam kreirao, producirao I odsvirao,  kao I sam dizajn,  mastering mi je urado Zoran Jurišić iz Travnika.

S kim biste voleli da sarađujete, a do sada niste imali mogućnosti?

– Volio bih surađivati sa Thom Yorkom ili sa Nine Inch nails, a možda mi se posreći na novom albumu da surađujem I sa jednim poznatim drum and bass bendom ali o tom po tom.

Ko je od izvođača u posljednje vrijeme uspio da vas zainteresuje i zašto?

– U glavnom u novije vrijeme to su Noisia, Ivy lab, The Quemists, Pellendum, Kiasmos, Blural..jer oni su po meni nekako korak ispred ostalih alternativaca novog vrmena koji će tek postati meanstream ako neki već nisi..volim kad koriste nove zvukove kao drugačije elektro muzičke instrumente.

Ko vam je najveća podrška i koji su vaši planovi za budućnost?

– Već sam na Womexu malo promoviram Hyperbolu, u decenmbru sviram u Salzburgu, novu godinu vjerovatno u Dubaiu, lagano pravim nove pjesme I novi vizualni ID za novi album, prije kojeg će mi izaći još par EPija ..

Gdje Vas u narednom periodu možemo gledati?

– Pored već navedenih imam dogovoren concert pore Luvra u AbuDabiju u februaru, decembar takodjer Bazel itd.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

– Da sve što rade samo po svome da rade, a ne kako im drugi govore iz svoje vizure o njima.

Puno Vam hvala na izdvojenom vremenu.

Razgovarao: Aljoša Kremenović