Share
Intervju: Borna Mijolović (Paul The Walrus) – “Svaka pjesma, album ima neki svoj zvuk koji nameće, ali će zadržati retro atmosferu”

Intervju: Borna Mijolović (Paul The Walrus) – “Svaka pjesma, album ima neki svoj zvuk koji nameće, ali će zadržati retro atmosferu”

Zagrebački bend Paul The Walrus prošli mjesec objavio je svoj drugi EP pod nazivom “Dolphin And Whale Watching Part Two”. Bend koji je već prvim dijelom ovog EP-a i singlom “Not So Sweet” pridobio fanove, od kritičara je stekao titulu benda koji osvaja već u prvih nekoliko taktova i pravog osvježenja na muzičkoj sceni.

“Dolphin And Whale Watching Part Two” je putpunosti napisan, odsviran, snimljen i produciran od strane Borne Mijolovića. Povodom novog izdanja razgovarali smo sa Bornom.

1. Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom?

Borna: Gotovo pa istovremeno sam počeo svirati gitaru i bubanj sa 13 godina. U početku jedini način kako sam mogao snimati ili sam barem ja to vidio kao jedinu opciju je preko kazetefona jer nisam imao ni jedan mikrofon i nisam znao koji kablovi mi uopće trebaju ili išta od toga. Prvo bi snimio jednu gitaru na kazetofon, onda bih pustio da svira to što sam snimio i svirao uz to dok bi ni više ni manje, drugi kazetofon snimao sve to zajedno i tako bi mogao u krug jedno 4 puta. Dosta primitivno za jednu 2001. hahah.

2. Ko su Vaši omiljeni bendovi i ko je najviše uticao na Vas kao muzičara?

Borna: Definitivno Beatlesi, Fratellisi, Bijelo Dugme (zapravo sve sto je Bregović radio), Tame Impala i jedan od dražih mi je Fats Waller.

3. Kako je uopšte došlo do osnivanja benda i zašto ime Paul The Walrus?

Borna: Budući da već dosta dugo radim pjesme i da sam sve više i ozbiljnije poćeo snimati, sljedeći korak je bio napraviti bend. Pitao sam par prijatelja ako bi htjeli svirati i biti planetarno popularni na što su oni naravno rekli da bi 🙂

Bend danas čine Branimir Kuruc na basu, Martin Trgovec-Greif (neoženjeni muškarac sa dva prezimena) na bubnju i Miro Kadijević na gitari i pratećim vokalima.

Što se tiče imena, dosta sam loš na tom području haha. Pokušavao sam smisliti ime dobra dva mjeseca i smislio sam ništa. Paul The Walrus je inače bio moj screen name za jednu igricu na netu pa u nedostatku boljih ideja, Brane je predlozio da jednostavno to bude ime i cijela stvar je riješena u dvije minute.

4. Da li ste pronašli svoj zvuk i u kom pravcu planirate ići?

Borna: Zvuk Paul The Walrusa će se uvijek mijenjati jer je to najuzbudljiviji dio kod snimanja, pogotovo jer svaka pjesma/album ima neki svoj zvuk koji nameće, ali će zadržati retro atmosferu. Nisam siguran kako da to točno objasnim ali zamislite da su bendovi iz šezdesetih snimljeni na današnjoj opremi, e pa to je taj zvuk 🙂

5. Mislite li da internet danas daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

Borna: Da i ne. Danas svi mogu izdati svoju muziku i napraviti ju planetarno dostupnom u roku par dana i par dolara. Jedini problem je što naravno to onda svi rade što znači da je jako teško isplivati iz mora silnih bendova i izvođača. Opet s druge strane, bendovi imaju puno više kontrole nad svojim pjesmama i pravima, ali onda izdavačke kuće više ne ulažu u promociju i booking bendova dok su neki odjeli u izdavačkim kućama kompletno nestali. Isto tako, da nema interneta mi nikad ne bismo vodili ovaj razgovor tako da bi ipak rekao da je to u velikoj većini slučajeva pozitivna stvar.

6. Koju knjigu/film biste preporučili?

Borna: Bilo šta od George Orwella i Rich Man, Poor Manod Irwin Shawa. Knjiga ima milijun stranica, ali je stvarno odlična haha. Što se tiče filma, Fallensa dobrim starim Denzelom Washingtonom.

7. Kako biste opisali alternativnu scenu u Hrvatskoj, a i u regiji?

Borna: Čini mi se da ima puno više autorskih bendova nego prije što je definitivno dobra stvar, isto tako ima puno regionalnih festivala koji daju šanse novijim bendovima tako da generalno bih rekao da je situacija dobra.

8. Da li bi ste možda izdvojili nekog od mladih kolega?

Borna: Naravno. Izdvojio bih Them Moose Rush i Malady Lane. Oba benda su iz Zagreba i oba benda mi se sviđaju.

Paul The Walrus Dolphin And Whale Watching Part Two

9. Upravo ste objavili novi EP pod nazivom ‘Dolphin And Whale Watching Part 2’. Šta nam možete reći o navedenom izdanju?

Borna: Ovo izdanje je drukčije od prvog zato što sam ovaj put sve snimio i mixao sam, što se na moje opće iznenađenje ispostavilo kao dosta teška stvar. Naravno da mi se i hard drive urušio u jednom trenu pa je bilo pitanje da li će EP-a i mene uopće bit, ali na kraju se nadam da je ispao ok 🙂

10. Ko je sve sudjelovao u stvaranju EP-a?

Borna: Samo ja. Jedan od najljepših i najtežih perioda u mome životu.

11. Gdje je planirana promocija albuma?

– Promocija ovog izdanja je za razliku od prošlog popračena sa malom turnejom od šest datuma u Madjarskoj i Srbiji, fizičkim tiskanim izdanjima (CD), izdanjem na iTunesima i ostalim digitalnim platformama, animiranim spotom itd.

12. Ko vam je najveća podrška i koji su vaši planovi za budućnost?

– Premda dobivam puno podrške i razumijevanja od dečkiju i obitelji, Paul The Walrus nikada ne bi vizualno izgledao ovako da nije bilo moje cure Mirte i prijateljica Dore Doko i Martine Petrić. Zajedno smo radili na prvom spotu, logu, plakatima i razmišljali o najboljim koracima za sljedeće spotove i vizualni identitet benda. Daljni plan je naravno, album.

13. I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

– Poručujem čitaocima da nas podupiru na svirkama, kupuju naše albume i da nam time pomognu da budemo korak bliže prema izgradnji bazena i luksuznog života koji i zaslužujemo.

Razgovarao: Aljoša Kremenović