Share
Intervju | Branimir Čubrilo (Radio Aktiv): “Pred nama je, vjerujemo, još puno lijepih uspomena u nastajanju”

Intervju | Branimir Čubrilo (Radio Aktiv): “Pred nama je, vjerujemo, još puno lijepih uspomena u nastajanju”

Rock/ska/reggae sastav Radio Aktiv slavi 10 godina postojana benda! Ova izuzetna svečanost održat će se u subotu, 5. listopada u Saxu.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 30 kuna mogu se kupiti isključivo u Saxu, a na dan koncerta će koštati 40 kuna.

Zvuk benda baziran je na rocku pomiješanim s različitim stilovima muzike, uz tekstove na hrvatskom jeziku. Dosad iza sebe imaju nagrade za najbolji mladi bend (HGF, HR Demo Klub 2011., Fender Megamuzika 2013.), nominaciju za Porin u kategoriji „Najbolji novi izvođač“ 2013., dva sjajna albuma objavljena u izdanju Aquarius Records / Spona („Grije nas isto sunce“ 2012., „Stvarnost između reklama“ 2015.) te brojne nastupe u klubovima i na festivalima diljem Hrvatske, Slovenije, BiH, i Makedonije. Članovi benda su Brane – glas / gitara,  Tafra – gitara / glas, Borna – bubnjevi / perkusije, Dinko – bas gitara, Kiki – truba, Magda – saksofon.

Povodom nastupa u Saxu, razgovarali smo sa frotmenom benda Branimirom Čubrilom.

Kako je uopšte došlo do osnivanja benda i zašto ime Radio Aktiv?

Branimir: Iz želje za komunikacijom i glazbenim izražavanjem, dijeljenjem naših razmišljanja i osjećaja sa svima koji rezoniraju na našoj frekvenciji i koji u glazbi vole ono što u glazbi volimo i sami. Otud vjerojatno i Radio Aktiv – “radio” kao medij i “aktiv” kao radna grupa. Postoji i drugo objašnjenje, a ono je da Radio Aktiv predstavlja imaginarni “aktivni radio”.

Koji su bendovi najviše uticali na vas?

Branimir: Velik broj dobrih bendova utjecao je na našu želju za bavljenjem glazbom, a samim time i na naš zvuk i način prenošenja onog što smatramo vrijednim. Žanrovski su to rock’n’roll kao baza svega, novi val, punk, reggae, ska, „zdravi pop“ itd. Najkraće rečeno – kvalitetni bendovi koji su imali nešto za reći.

Koja je najveća prepreka s kojom ste se susreli na vašem muzičkom putovanju?

Branimir: Na svakom putovanju, pa tako i onom “muzičkom” postoje brojne prepreke, ali i odskočne daske i lijepe stvari. Na prepreke smo oduvijek gledali kao na izazove i gurali dalje rijetko se osvrćući za njima. Najveće prepreke su obično one koje postavljaš sam sebi i kao takve će zauvijek predstavljati najveći izazov.

Mislite li da internet danas daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

Branimir: Internet danas svakako daje šansu svima. S jedne strane je to sjajno, imati mogućnost brzo i neposredno doprijeti do slušatelja, a s druge strane se, nažalost, poneke dobre stvari utope u moru hiperprodukcije. To „more“ je realnost današnjice i u njemu treba znati „isplivati“, a na slušateljima je koga će iz tog mora „upecati“.

Kako biste opisali alternativnu scenu u Hrvatskoj, a i u regionu uopšte?

Branimir: Scena ovdje oduvijek postoji i uvijek je aktivna. Ima dobrih bendova, pjesama i izvođača koji ovisno o trendovima i trenutku uspijevaju više ili manje dobaciti do publike.

Da li bi ste možda izdvojili nekog od mladih kolega?

Branimir: Ima ih dosta pa ne bismo nikoga izdvajali, ali svatko tko je iskren prema sebi, glazbi i publici, zna što i zašto radi – od nas ima veliku podršku.

Ove godine slavite 10 godina postojanja benda. Koji dio karijere vam je zasad najdraži i zašto?

Branimir:  Riječ “karijera” ovdje upada u oči i upravo je stoga nemoguće izdvojiti najdraži dio “karijere”, pošto ona podrazumijeva bavljenje glazbom kroz život – sve ono lijepo i manje lijepo što se i u životu događa. Iz dosadašnjeg rada u ovih deset godina nosimo iskustvo odrastanja kroz glazbu, lijepe uspomene i ostvarenje nekih dječačkih snova, a pred nama je, vjerujemo, još puno lijepih uspomena u nastajanju.

Što se promijenilo od izdavanja vašeg prvog albuma „Grije nas isto sunce“?

Branimir:  Od prvog albuma smo odsvirali dosta koncerata i napisali dosta pjesama, što je rezultiralo objavljivanjem našeg drugog albuma “Stvarnost između reklama”. Promijenio se dio postave, promijenili smo se i mi kao ljudi. Puno toga se promijenilo, osim ljubavi prema stvaranju i sviranju, što je u konačnici najvažnije.

Da li je u planu Vaš treći studijski album?

Branimir: Objavili smo dva nova singla i nastavljamo raditi na novim pjesmama te očekujemo da će rezultat tog rada biti zaokružen našim trećim studijskim albumom.

Šta publika može očekivati od vašeg nastupa u Saxu 05.10.?

Branimir: U Saxu ćemo proći kroz naših prvih deset godina svirajući sve svoje singlove, ali i neke od pjesama koje publika rjeđe ima prilike čuti. Garantiramo dobru svirku i očekujemo sjajnu atmosferu u subotu.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

Branimir: Dođite u Sax 05.10. (Zagreb) i u Rock Caffe 12.10. (Pula) da zajedno proslavimo naš 10. rođendan!

Razgovarao: Aljoša Kremenović