Share
Intervju | Branimir Kuruc (Them Moose Rush): “Novi materijal je gotov zapravo većim dijelom”

Intervju | Branimir Kuruc (Them Moose Rush): “Novi materijal je gotov zapravo većim dijelom”

Poznat kao jedan od najopuštenijih festivala u Hrvatskoj, pa i šire, Ferragosto JAM obećava još jedno uzbudljivo ljeto na Orahovačkom jezeru od 1. do 5. avgusta. Josipa Lisac, Goran Bare i Majke, Vojko V, Partibrejkers, Edo Maajka, Brkovi, Urban&4 samo su dio liste od 50 imena koja su potvrdila svoj dolazak na Orahovačko jezero.

Na najvećem broju bina u istoriji festivala, čak njih šest uz nekoliko festivalskih zona, rasporediće se više od 50 izvođača što ovogodišnji Ferragosto čini najbogatijim dosad!

Them Moose Rush je progresivni rock bend iz Bjelovara koji je u svega nekoliko godina privukao pažnju kritike i publike nastupivši na mnogim domaćim i evropskim festivalima te svakako spada u sam vrh alternativne scene u Hrvatskoj. Iza sebe imaju dva EP-ja i dva albuma „To Future Miss Sunshine“ iz 2013., te „Don’t Pick Your Noise“ iz 2018. godine. Svoju muziku opisuju kao „space prog pop noise rock”.

Povodom nastupa u subotu 03.08. na 12. Ferragosto JAM-u razgovarali smo sa Branimirom Kurucom, basistom bjelovarskog benda Them Moose Rush.

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom?

Branimir: Prvo smo kupili instrumente.. 

…onda smo se učili svirat.. 
…onda smo se naučili svirati donekle.. 
…onda smo se učili radit pjesme..
…pa smo kupili bolje instrumente i stalno se nešto mijenja tu nove gitare pojačala basevi vamo tamo…
…onda smo te pjesme bacili i radili nove pjesme. Koje smo snimili.. .
…onda smo i te pjesme bacili.. 
…i nakon tog smo radili naš prvi EPasti-album To future miss sunshine. 

Nakon toga slijedi ostalo sve do danas 😀

Koji su bendovi najviše uticali na vas?

Branimir: Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Led Zeppelin, Soundgarden, RATM, Audioslave, Queens of The Stone Age, Radiohead, Warpaint, Queen, The Beatles, The Doors, Black Sabbath….

Kako je uopšte došlo do osnivanja benda i zašto ime Them Moose Rush?

Branimir:  The Mushrooms + e
Zašto ne?! 😀

Što se promijenilo od izdavanja vašeg prvog albuma?

Branimir: Količina kose na glavi i veličine, odnosno debljine naših guzica… a i malo su nam i brkovi narasli.

Podijelite s čitaocima kako teče kreativni proces kod stvaranja novih pjesama?

Branimir: Neke pjesme nastaju iz đemova na probi, neke iz dijelova koje doma razradimo pa sklepamo u garaži u neku stvar, to se sve snimi s nekim lošim snimačem presluša i pomalo mijenja do finalnog nekog oblika koji se dorađuje do snimanja.  Prvo nastaje muzika i melodija, onda ide tekst.

Mislite li da internet danas daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

Branimir: I da i ne.. zapravo.. možda su neke stvari zapravo postale previše dostupne i to šteti možda čak više nego što pomaže..

Da li je teže plasirati svoj zvuk ili nešto već isprobano?

Branimir: Nemamo pojma 😀 morali bi probati oboje da znamo, ja bih rekao da imamo neki svoj zvuk. Eto još nismo probali snimiti punk album ili tako nešto…

Koja je najveća prepreka s kojom ste se susreli na vašem muzičkom putovanju?

Branimir: Nestanak goriva na putu zna biti dosta zajebana stvar, hahah 😀

Kako biste opisali alternativnu scenu u Hrvatskoj, a i u regionu uopšte?

Branimir: Nit smdri, nit miriši 😀 Kvantiteta prije kvalitete, hahah. Bendovi koji su nam zbilja dobri, dragi i odgovaraju nekom našem ukusu su u manjini, oni znaju koji su i to je ok.

Postoji li bend koji vam je, u posljednje vreme, privukao pažnju na hrvatskoj sceni?

Branimir: Let 3.

Izdali ste prošle godine novi album ‘Don't Pick Your Noise’. Šta nam možete reći o navedenom izdanju?

Branimir: Pa to je zapravo prvi pravi album benda, sa dovoljno pjesama i dovoljnom minutažom. Dobio je odlične recenzije kako u hrvatskoj tako i vani, na krilima dobrog feedbacka za album smo imali i EU tour i UK tour u proljeće ove godine. Izašao je na vinilu, CD-u, te na streaming servisima na internetima.. Svakako ga treba čekirati tko nije 🙂

Ko je sve sudjelovao u stvaranju tog albuma?

Branimir: Mi kao bend koji radi pjesme, Miro Kadijević i Mark Mrakovčić. Kod Mire u studiu smo snimili sve instrumente i nakon toga smo kod Markija išli snimiti vokale, te s njim radili mix i master.  Što se tiće vizualnog dijela spotove smo radili sa Dinkom Šimcem (Beyond Pines Films), video za pjesmu “Dumadu Honey” dobio je sjajne reakcije i nagradu za najbolju montažu na Split spot festivalu. Cover za album nam je naslikao Mike McCormack, te ostale vizuale za album radila Ela Horvat.

Šta očekujete od ovogodišnjeg Ferragosta?

Branimir: Dobru atmosferu, hladnu pivu, puno ljudi i odličan gig, možda se i bućnemo u jezero 😀

Postoji li neki bend koji želite uloviti na tom festivalu i pogledati svirku?

Branimir: Nadam se da ćemo se uspjeti sresti s M.O.R.T.-om. Dečke smo upoznali u proljeće na UK touru i su super ekipa. 🙂 Šimeka uvijek rado poslušamo i podružimo se uz neke pive…a i možda napokon skužim dal’ imam veću glavu ja ili Edo Majka.

Da li možda radite na novom materijalu?

Branimir: Novi materijal je gotov zapravo većim dijelom. Upravo su snimljene sve gitare, basevi i bubnjevi za nove pjesme. Snimanje vokala i miksanje kreće u 9tom mjesecu kad se svi vratimo s mora i godišnjih odmora.

Kakvi su još ljetnji planovi “Them Moose Rush-a”?

Branimir: Planovi za ljeto su zapravo bili odsvirati par festivala i dovršiti snimanje instrumenata za album… ali kak smo uspjeli snimiti sve već, ostalo je samo odrokati festivale i otići malo na godišnji i na more i uživati, jer smo ove proljeće imali gust raspored dosta.. (EU tour, mini UK tour, te još jedan solo izlet u Švicarsku na gig, uz gigove u regiji..) Krajem ljeta u 9 mjesecu imamo također Loftas Fest u Vilniusu u Litvi.. te nakon toga zapravo krenuti dovršavati novi album 🙂

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

Branimir: Pamet u glavu, a u dupe šta uđe… 😀

Razgovarao: Aljoša Kremenović

———————

Ulaznice
Pretprodaja festivalskih ulaznica po cijeni od 150 kn za sve dane festivala odvija se putem Entrio sustava i na prodajnim mjestima na lokacijama: Odvija se na lokacijama – Zagreb: Dirty Old Shop, Osijek: Exit, Orahovica: Plavac, Rijeka: Dallas Music Shop, Virovitica: Štedna, Koprivnica: Pixel, Đakovo: Fontana, Požega: Tom Klub, Split: Lumer shop, Entrio outlets –> entrio.hr/outlets

U ponudi putem Entrio.hr su i jednodnevne ulaznice po cijeni od 100 kn. Festivalski paketi u izuzetno ograničem broju mogu se potražiti putem formulara na službenoj stranici festivala.

Od svojih početaka Ferragosto JAM usmjeren je na rock, punk, hip hop i srodne žanrove regionalne alternativne i mainstream scene. Akustične svirke tokom dana, roštiljanje, kupanje i sportske aktivnosti te večernji nastupi raznovrsnih muzičkih imena na nekoliko bina prometnuli su Ferragosto u jakog i jedinstvenog igrača na mapi mnogobrojnih festivala u regiji. Ferragosto JAM organizira Dostava Zvuka.